Efes Festivali hem ülke hem bölge için çok önemli

Efes Antik Tiyatro’da bir sanat eseri izlediniz mi bilmiyorum.

Haberin Devamı

Cevabınız ‘hayır’sa, kesinlikle izlemelisiniz. O büyülü atmosferde sanki zaman ve mekan kavramı yok oluyor, ruhunuz besleniyor. Hele bir de Efes Opera ve Balesi’nde olduğu gibi birbirinden değerli sanatçılar sahne alıyorsa... Bölge kültürel hayatına tartışmasız büyük katkısı olan ve çok başarılı geçen festival hakkında İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç ile sohbet ettik.

- Efes Opera ve Bale Festivali’nde bu yıl ne gibi etkinlikler yapılıyor?
- Çok güzel şeyler yapıyoruz. Öncelikle şunu söylemeliyim: Bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz çok çok doğru bir kararla Efes gibi dünya harikası bir yapıda, bir opera bale festivali yapılmasını uygun buldu. Bize düşen de bu etkinliği en iyi şekilde hem Türk hem de ülkemizi ziyaret eden konuklarımızın beğenisine sunmak oluyor. 1. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 7 Eylül’de gerçekleşen Zorba balesiydi. Şef Bujor Hoinic yönetiminde Ankara Devlet Opera ve Balesi’ni konuk ettik. Harika bir gösteriydi. Binlerce sanatsever Efes’in o büyülü atmosferini bizlerle paylaştı, dakikalarca alkışladı. Balenin final bölümü, emin değilim ama sanırım beş kez yinelendi. İkinci gösterimiz gala konseriydi. Dünya starımız tenor Murat Karahan, konuk İspanyol soprano Carmen Solis, konuk Rus mezzosoprano Yulya Mazurova ve yine ülkemizi dışarıda başarıyla temsil eden bas-bariton Burak Bilgili, solist olarak görev aldı. İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde sunulan konser, yine olağanüstü bir ilgi ve beğeniyle izlendi. Siz de gördünüz, alkışlar dinmek bilmedi. Konseri izlemeye gelenler hem girişte hem çıkışta yüzlerce metre kuyruk oluşturdu. Konser bitiminde izleyiciler çıkmak istemedi tiyatrodan. Üçüncü gösteri Tosca operası, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. Bu eseri de konuğumuz dünyaca ünlü İtalyan şef Alberto Veronesi yönetti. İki konuk solistimiz vardı: Soprano Carmen Solis ve İspanyol tenor Enrique Ferrer. Festivalimizi 18 Eylül’de sunacağımız Carmina Burana balesi ile sonlandırıyoruz. Bu bale de İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin prodüksiyonu, Robert North’un koreografisiyle sunulacak.

Haberin Devamı

Efes Festivali hem ülke hem bölge için çok önemli

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE’Yİ VE BÖLGEYİ
ÇOK İYİ TANITIYOR

- Bu etkinliğin hem ülke hem de bölgemizin kültürel yaşamına nasıl bir katkısı oluyor?
- Olağanüstü etkisi olduğunu düşünüyorum. Bir kere ülkemizde bu sanatların yapıldığı, yapılanların büyük başarıyla gerçekleştirildiği ortaya çıkıyor. Burada yalnızca Türk izleyiciler yok. Dünyanın çok farklı ülkelerinden insanlar geliyor. Onlara ülkemizin değerlerini göstermek gibi bir imkan buluyoruz. Dünyanın farklı yerlerinden gelen sanatçılar, ülkemizi gerçek değerleriyle tanıma olanağı buluyor. Kültürel paylaşım, sanatın güzelliğiyle daha bir anlam kazanıyor. Sanatın evrensel birleştiriciliği somutlaşıyor. Bir şey söyleyeyim: Tiyatronun girişindeki afiş panosu önünde fotoğraf çektirenleri görmek, çekilen görüntüleri geniş kitlelerle paylaşmalarını görmek dahi son derece gurur verici. Bu görüntüler dünyanın her yerinde paylaşılıyor. Bunun ülkemizin tanıtımına katkılarını bir düşünün.

 

Haberin Devamı

İZMİRLİ SANATSEVERLERİ
ÇOK GÜZEL ESERLER BEKLİYOR

- Sizin opera bale müdürü olarak hedefleriniz neler? Bu yıl İzmirli sanatseverleri neler bekliyor?
- Elbette hep daha iyiyi, daha güzeli yapmak, büyük kitlelere ulaşmak, insanımızın beğenisini kazanmak, dünyanın başka ülkelerinden gelenlerle de bu güzellikleri paylaşmak. Opera ve bale sanatlarının en seçkin örneklerini sahnelemek. Alanımızı ilgilendiren tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğini büyütmek istiyoruz. Ortak etkinlikler yapmak istiyoruz. Bizim işimiz sanat üretmek, ürettiklerimizi de ulaşabildiğimiz herkesle paylaşmak. Bunu en başarılı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl İzmirli sanatseverleri yine güzel etkinlikler bekliyor. En kısa sürede sezonun etkinlik programını ilan edeceğiz. Şimdilik birkaç yeni eser adı söyleyebilirim: Mascagni’nin ölümsüz eseri Cavalleria Rusticana operası, bu sezonun ilk prömiyeri olacak. Bu eseri Leoncavallo’nun Palyaçolar operası ile birlikte sahneleyeceğiz. Sezonun birinci yarısı için Çaykovski’nin Fındıkkıran balesini sahnelemeyi planlıyoruz. Donizetti’nin Lucia di Lammermoor operası bu yılın prömiyerleri arasında olacak. Daha onlarca eser var. İzmirli sanatseverleri yine dolu dolu bir sezon bekliyor diyebilirim.
- Efes Opera Balesi’ni resmi kurumlar, destekçiler, seyircilerle tüm bölge sahiplendi sanırım...
- Kesinlikle... Ben bu festivalde bizimle olanlara binlerce kere teşekkür etmek istiyorum. İşbirliği yapan Selçuk Belediyesi’ne, festivalin gerçekleşmesine katkıda bulunan İzmir Ticaret Odası’na, Türkerler Holding’e, Mavi Bahçe Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ne, Swissotel Büyük Efes’e teşekkür ederim. Tanıtım konusunda yardımlarını esirgemeyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Karşıyaka Belediye Başkanlığı’na, Kuşadası Belediyesi Başkanlığı’na, İZBAN yönetimine, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, Efes Müzesi Müdürlüğü’ne teşekkür ederim. Festivalin tanıtımına katkıları için tüm basın ve yayın kuruluşlarına teşekkür ederim. Ve elbette sanatseverlere teşekkür ederim. Gösterilerimize büyük ilgi gösterdiler, bu güzellikleri bizimle paylaştılar.

Yazarın Tüm Yazıları