Ayağınıza iyi bakın yenisini alamazsınız

BAŞAK Çilingiroğlu Kurtoğlu, aileden gelen ayakkabıcılığı bir üst noktaya taşımış, ‘sağlıklı ayak ve ayakkabı’ konusuna odaklanmış.

Haberin Devamı

Hatta İngiltere’de bu konuda eğitim alarak, ‘sertifikalı ayakayakkabı uyum uzmanı’ olmuş. “Ayağınıza iyi bakın, yenisini alamazsınız” diyen Kurtoğlu, kendi ürettikleri konfor markalarıyla yurtdışına açılarak, uluslararası markalara rakip olacaklarını anlatıyor. 

ŞU AN YÖNETİMDE 4. KUŞAK DA VAR

Ayakkabıcılıkla ilginiz nereden geliyor?

- Firmamız Çilingiroğlu ile 1926’dan beri ayakkabı sektöründeyiz. Dedemizin babasından bize miras kalan bir iş. Şu an babam, annem ve kardeşim Burçak ile 4. kuşak olarak yönetimdeyiz. Sadece perakende değil, uluslararası ayakkabı markalarının Türkiye temsilciliği, ayakkabı makine markalarının Türkiye temsilciliği, ayakkabı tasarım yazılımlarının ithalatı ve satışı, ihracat gibi birçok farklı alanda çalışıyoruz. 

Siz bu konuda nasıl bir eğitim aldınız? -

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Bir süre finans alanında çalıştıktan sonra İngiltere’de perakende yönetimi yüksek lisansı yaptım. Ardından İngiltere’de perakende alanında çalışırken sertifikalı ayak-ayakkabı uyum uzmanlığı eğitimi aldım. Bu 10 aylık uzun ve detaylı bir eğitim. Certified Shoe Fitter unvanını aldıktan sonra ayak–ayakkabı uyumu ve doğru ayakkabı seçimi konusunca pratik yaptım. Şimdi satış ekiplerimizi ‘trained fitter’ olarak eğitiyorum. Dijital ayak analizi ve faklı ölçüm aletleriyle ilk önce ayağınızı inceliyor, daha sonra ayak tipinize uygun ayakkabı öneriyoruz. Ardından ‘shoe fitiing’ adımları basliyor ve bu ayakkabı size uygun mu, uzun süre rahat giyebilir misiniz diye kontrollerimizi yapıyoruz. Çocuklar için de özel eğitim veriyorum ekiplerimize, çünkü daha çocukken doğru ayakkabı seçimi yapmak cok önemli. İlerideki ayak sorunlarını ancak bu şekilde engelleyebiliyoruz.

Ayağınıza iyi bakın yenisini alamazsınız

İYİ AYAKKABININ MARKA İLE İLGİSİ YOK

İyi bir ayakkabı denince genelde aklımıza markalar geliyor. Oysa ne gelmeli?

-İyi bir ayakkabı kesinlikle marka ile alakalı değil. Herkesin ayağı farklıdır. En basit anlatımıyla örnek vereyim: Herkesin ayağının genişliği farklı. Siz geniş kalıp bir ayakkabı ile rahat ediyorsanız, ben belki daha ince bir kalıp ile rahat edeceğim. Ayrıca ayağımızın birçok farklı özelliği var. Mesela, ikimiz de 38 giyebiliriz ama birimizde kemik çıkığı olabilir ve bambaşka bir ayakkabı ile rahat edebiliriz. O yüzden aslında iyi bir markada farklı genişlik alternatifleri olmalı. Ancak böyle marka dünyada çok az. Biz getiriyoruz. Tüketicinin farklı genişlikte ürünleri olan markalara erişimi yoksa, o zaman farklı markalar arasında ayağına en doğru olanı seçmek zorunda kalacak. Bunlar kolay seçimler değil. O yüzden ayakkabı satan ekibin bu konuda eğitimli olması çok önemli. Diyelim yazın yanlış bir parmak arası ile uzun süreler dolaştınız. Sonbaharda topuk ağrısı sorunu başlayabilir ve geçirmek gerçekten kolay değil.

Haberin Devamı

Ayağınıza iyi bakın yenisini alamazsınız

SORUNLAR OLUŞMADAN ÖNLENMELİ

Yaptığınız iş Türkiye’de biliniyor mu? Dünyada bu konuda neler yapılıyor?

- Ne yazik ki bizim yaptığımız işi Turkiye’de bilen yok. Oysa doğru ayakkabı seçimi çok önemli. Ayağınız rahat değilse hiçbir şekilde mutlu olamazsınız. Ayakkabı seçimi ayak, bilek, diz, bel ve boyuna kadar tüm bölgelerimizi etkiliyor ve bir kez ayağımızda bir sorun olduğunda, tedavisi çok zor. Yani sorunlar oluşmadan önce önlemeliyiz. Bu da doğru ayakkabı seçimiyle olabilir. ‘Ayağınıza iyi bakın, yeni bir çift alamazsınız’ diyoruz. Dünyada ise özellikle İngiltere, Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde shoe fitting çok önemli bir uzmanlık alanı. Mesela benim İngitere’de çalıştığım mağazada sertifikalı uzman tarafından eğitim almamış ekip çocuklara ayakkabı satamazdı. O reyona geçmemiz bile yasaktı. Anneler, çocuklarına ayakkabı alacakları zaman sadece ‘trained fitter’, yani ‘shoe fitting’ konusunda uzman tarafından eğitim almış ekiplerin olduğu mağazalara gidiyor. Turkiye’de maalesef bu bilinç henüz yok. Bu biraz da sağlıklı yaşam ile ilgili bir şey. Zamanla artacak. Biz bu konuda öncülük ediyoruz. Ayak ölçümü, ayak analizi ve doğru ayakkabı seçimi herkes için gerekli. Ayağınızda bir sorun olmasa bile doğru ayakkabı seçmezseniz ileride çok sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ülkemizde ne yazIk ki moda ön planda. Modanın rahatının olabileceğini bile tahmin etmiyor tüketici. Biz uluslararası markaları getirerek bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. Hem şık hem rahat olabilirsiniz.

Haberin Devamı

ÇOK TOPUKLU DA DOĞRU DEĞİL, ÇOK DÜZ DE!..

Ayakkabı seçerken her mağazada sizin gibi bir uzman olmuyor. Bu nedenle biz neye dikkat etmeliyiz?

- Bizim de amacımız zaten tüketiciyi bilinçlendirmek. Yanlış bir ayakkabı almalarını engellemek. İlk bilmeniz gereken her yerde aynı numara ile rahat edemeyecegimizdir. Her markanın kalıbı farklıdır. Mesela bize dar gelen bir ürünü illa almak istersek, büyük numara giymemiz gerekecektir. Bunu yapmamalıyız. Onun yerine daha geniş bir model almalıyız. Büyük ayakkabı almak da küçük ayakkabı almak kadar yanlıştır. Ya da darken alıp genişlemesini beklemek de doğru değil. Parmaklarımız her zaman rahat etmeli. Parmak kısmı dar ürünler ileride ciddi sıkıntılar yaratır. Ya da çok ince tabanlı ayakkabıları tercih etmemeliyiz. Çünkü yürüdüğümüz sert zeminin oluşturacağı darbeleri emmesi gerekir.

Haberin Devamı

Düz ayakkabı rahat diye bilinir ama sanırım çok düz olması da doğru değil. Doğru bildiğimiz yanlışlar konusunda neler söyleyebilirsiniz?

- Evet aslında düz ayakkabı ile rahat edenler de olabilir. Ancak bu sizin bacak kaslarınızın neye alıştığına bağlı. Yıllardır topuklu giyen bir kişinin dümdüz ayakkabı giymesi durumunda ciddi sıkıntıları olacaktır. Bir çok doktor hafif bir topuk ya da dolgu önermektedir. Düz ayakkabıda bir de dikkat edilmesi gereken iç tabanın yastıklı olması ve dış tabanın ince olmaması. Ayrıca bircok kişi bol ayakkabı almayı tercih eder. Bu da dar ayakkabı kadar yanlış. Ayağınızı tam sarması önemli. Çocuklara doğar doğmaz ayakkabı giydirmek, sert ortopedik ayakkabılar ile başlamak da çok yanlış. Yumuşacık ürünlerle başlamayı öneriyoruz. Uzun süre topuklu ayakkabı kullanmak, uzun süre ayağı sarmayan terlik ya da parmak arası kullanmak da ayağa zarar verir.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARDA YANLIŞ AYAKKABI SEÇİMİ GERİ DÖNÜLEMEZ SIKINTI YARATABİLİR

Yanlış ayakkabı seçimi ne gibi rahatsızlıklar yaratabiliyor? Ayak dışında vücudun nerelerinde sıkıntı olabiliyor?

- Ayak, bilek diz, kalça, bel, sırt boyuna kadar sıkıntı yaratabilir. Duruşunuzu bozan bir topuklu ayakkabı tüm bu bölgelere baskı yapacaktır. Ya da başparmağınızı sıkıştıran, parmakları rahat ettirmeyen dar burunlu bir ayakkabıyı kullanırsanız, kemik çıkığı oluşması muhtemeldir. Dar ya da çok bol ayakkabılar sürtünme ile su toplamasına ya da nasıra neden olabilir. Çok sert bir ayakkabı, incecik tabanlar, yanlış kağıt gibi babetler topuk ağrısı yapabilir. Bazı kişiler sert ayakkabı kullanmalı, bazıları ise yumuşak. Bunu bilmezsek ayağımızın birçok yerinde ağrı oluşabilir. Hele çocuklarda geri dönülemez sıkıntılar çıkabilir. Çocukların ayakları hamur gibidir ve yanlış bir ayakkabı ile yanlış şekillenebilir.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları