Ayçe Bükülmeyen

Dünyada en iyi 50 öğretmenden biri  

31 Aralık 2018
‘ÖĞRETMENLİĞİN Nobeli’ olarak adlandırılan Global Öğretmen Ödülü’ne, bu yıl İzmir Anafartalar İlkokulu Müdürü Samet Başkonuş da aday gösterildi.

 

Bill Clinton’ın onursal başkanı olduğu Varkey Vakfı tarafından, 179 ülkeden 10 bin öğretmen arasından seçilen 50 öğretmen arasına giren Samet Başkonuş, okulu ve öğrencileri için yıllardır birçok imkanı yoktan var ediyor. Öğrencilerini de geniş bir vizyona sahip olacak şekilde yetiştiren Samet Öğretmen, mart ayında açıklanacak sonuçları büyük bir heyecanla bekliyor.

ÇALIŞMALARIMIN ARKA PLANINDA EŞİM VE KIZIM VAR
- Global Öğretmenler Ödülü listesinde yer aldığınızı duyunca ne hissettiniz?
- Gece saat 3’te açıklanmış. Sabah kaltığımda telefonumda onlarca bildirim ve mesaj vardı. Siteye girip kendi resmimi görünce yaşadığım mutluluğu anlatamam. Gözlerimi kapatıp o anın tadını çıkardım. Bir de bir dünya haritası üzerine her finalistin ülke bayrağını koydukları bir resim yayınladılar. Asıl gururu, o zaman yaşadım. Bayrağımızın, o listede olmasını sağlamakla bir çocukluk hayalimi de gerçekleştirdim. Çünkü çocukken Türk bayrağını temsil eden insanları görünce imrenirdim. Bunu başarmış olmak ayrı bir duygu oldu benim için. Sonra eşim ve kızımla paylaştım. Onlar da en az benim kadar sevindiler. Çünkü yaptığım her çalışmanın geri planını onlar biliyor ve benimle birlikte onlar yaşıyor bu süreçleri.

ÖĞRETMEN ARKADAŞLARIM BU İŞİN GİZLİ KAHRAMANLARI

Yazının Devamını Oku

Normal doğum daha sağlıklı

24 Aralık 2018
DOĞUM, dünyanın en doğal olaylarından biri belki de.

 

 Özellikle ülkemizde birçok kadın, bu doğal yöntem yerine cerrahi yaklaşımı, yani sezaryen doğumu tercih ediyor. Hatta dünyada bu konuda birinciyiz. Doğuma hazırlık eğitmeni ve ebe Msc. Şükran Kurucu Yılmaz, Amerika ve İngiltere’de aldığı normal doğum ve doğuma hazırlık yöntemlerini Muğla’da kurduğu merkezde dileyen annelere öğreterek, daha sağlıklı doğum yapmalarını sağlıyor.

- Ebelik üzerine nasıl bir eğitim aldınız?
- İsparta-Yalvaç Sağlık Meslek Lisesi’nden birincilikle mezun olup Süleyman Demirel Üniversitesi Ebelik Bölümü’nü bitirdim. Yabancı dil ve mesleki gelişim için Amerika ve İngiltere’ye gittim. Londra Edgware’de özel bir Anne-Bebek Rehberlik Merkezi’nde staj yaptım. Türkiye’ye döndükten sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde yüksek lisansımı tamamladım. Kadın doğum servisi, doğumhane, yenidoğan yoğun bakım, Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Bölümü’nde çalıştıktan sonra Haliç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’nda öğretim elemanı olarak çalıştım. Muğla’ya taşınınca doğuma hazırlık ve nefes çalışmaları, emzirme ve bebek bakım, bebeklerde ve çocuklarda ilkyardım, hamile yogası eğitimleriyle anne ve gebelere destek ve danışmanlık vermeye başladım.

SEZARYENDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ
- Ülkemizde daha çok sezaryen doğum tercih ediliyor. Dünyada durum nasıl?

Yazının Devamını Oku

Torna başında kadın girişimci

17 Aralık 2018
TORNA tezgahları, başında kadınları görmeyi düşüneceğimiz son yerlerden... Oysa Hülya Erarslan, kendi isteği ve merakıyla bu işi öğrenmiş, talaşlı imalat sektörüne girmiş. Hatta, Ege Makina adlı firmasıyla, bu alandaki ilk kadın girişimcilerden olmuş... İşin patronu olsa da birlikte çalıştığı erkek ustalarla tezgah başına geçmekten de geri durmuyor...

 - Bugüne kadar hangi işlerde çalıştınız? Nasıl bir eğitim aldınız?
- Lise mezunuyum. İş hayatım muhasebede başladı. Sonra Seka Selüloz ve Kağıt A.Ş’de görev aldım. Üretimin emek istediğini, tomrukların işlenmesi ve biçilmelerini gördükçe anladım. Üretmeliyiz derken, Seka’nın özelleşmesiyle yolum Türnak Genç Yılmaz firmasıyla kesişti. Yeniliğe ve öğrenmeye açık olmam ve merakım beni burada talaşlı imalatla tanıştırdı. Orada stok sevkiyat ve ambar görevlisi olarak çalışırken, cumartesi günleri CNC torna tezgahlarını incelerken, hatta çalışırken buldum kendimi. Öğrendikçe merakım arttı. Kendimi yetiştirmek adına ithalat ve ihracat, muhasebe eğitimleri aldım.

NİTELİKLİ ARA ELEMAN SIKINTIMIZ VAR
- Sanayi üretimine girmeye nasıl karar verdiniz?
- Genç Yılmaz firmasında çalışırken alanımı genişletmek istedim. Talaşlı imalat zaten dikkatimi çeken bir alandı. Teşvikler sonucu da ilk adımı atabildim.
- Tam olarak ne üretiyor ve nerelere satıyorsunuz?

Yazının Devamını Oku

Aile şirketlerine girişimci kuşaklar

10 Aralık 2018
İZMİR Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘İş Gücünün Geleceği ve Esnek Çalışma Modelleri’ seminerinin anahtar konuşmacısı İngiltere’nin en büyük insan kaynakları şirketi Reed Global’in Yönetim Kurulu Başkanı James Reed oldu. İnsan kaynakları alanında dünyanın en büyük aile şirketi de olan ve İzmir’de de ofis açan Reed Global’in Başkanı ile hem İzmir hem de iş gücünün geleceği hakkında sohbet ettik.

- Türkiye pazarına gireli 7 yıl olmuş. Türkiye’de yatırım yapmaktan memnun musunuz?
- Evet 7 yıl önce Türkiye’de yatırım yaptık. Türkiye’de bulunan bir başka firma ile işbirliği yapıyoruz. İyi gidiyor ve memnunuz. İstanbul ile başladık ve Ankara ve İzmir ile devam ettik. Daha da büyümeyi istiyoruz. Ayrıca esnek çalışma düzenlemeleri ile birlikte daha iyi işler yapabileceğimize inanıyoruz.
- Türk ekonomisinde yaşanan ani değişimler sizi nasıl etkiliyor. Bizler alışkınız ama siz?
- Biz de alışığız diyebilirim. Bazen İngiltere’de de böyle değişimler, sarsıntılar yaşanabiliyor. Uzun dönemli yatırımcı olmayı amaçladığımız için bunlardan etkilenmemeye çalışıyoruz.

ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ, TEKNOLOJİYİ AVANTAJA ÇEVİRİR
- Türk iş kültüründe, iş anlayışında sizi en çok şaşırtan en farklı gelen ne oldu?
- Geçici iş ve esnek çalışma düzenlemelerinin olmaması diyebilirim. Çünkü bu İngiltere’de çok önemli ve gerekli. Bu çalışma şeklinin büyük avantajları ve getirileri var. Bu firmalar için de çok uygun. Daha fazla seçenek ve olanak sağlayan bir çalışma şekli. Türk iş yaşamında esnek çalışma düzenlemelerinin çok önemli ve olumlu etkisi olacağına inanıyorum.

Yazının Devamını Oku

İngiliz hava yolundan İzmir’e direkt uçuş

11 Kasım 2018
TURİZM sektörünün en önemli fuarı olan Londra Turizm Fuarı hem ülke hem de bölge için özel bir önem taşıyor.

Birçok önemli bağlantının yapıldığı bu fuarda, İzmir Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonu sayesinde İzmir’in sektördeki paydaşları bizi temsil etti. Bu yılki fuarın öne çıkan haberi ise İngiltere’nin en önemli hava yolu ve turizm şirketlerinden JET2 Holdiays’in 2019’dan itibaren İzmir’e direkt uçuşlar başlatması... İşte fuara katılan turizm sektörünün temsilcileriyle yaptığımız sohbet ve beklentileri...

DAHA ÇOK DİREKT UÇUŞ OLMALI
Mehmet İŞLER – TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı:
- Londra WTM’de bir araya geldiğimiz JET2 Holidays CEO’su Steve Heapy, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yaptığımız görüşmeler sonucu daha önce Antalya, Bodrum ve Dalaman’a uçan JET2 Havayolları, 2019 yılında İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçmaya başlayacak. JET2 Holidays CEO’su Steve Heapy, İzmir’e 2019 yılında daha önce sekiz olarak planlanan haftalık uçuş sayısını artırarak 10’a çıkaracaklarını müjdeledi. İzmir, üç saatlik sürede 54 ülkeye ulaşabilecek mesafede bir şehir. Direkt uçuşlar şehrimiz ve bölgemiz için önemli avantaj sağlayacak. Türk Hava Yolları başta olmak üzere diğer hava yolu şirketlerinin de İzmir’e direkt seferler koymasını istiyoruz. Türkiye turizmi 2019 yılında rakamlarını yükseltirken elbette İzmir turizmi de bundan payına düşeni almalı.

BEKLENTİLERİMİZ YÜKSEK
Mehmet ENSARİOĞLU – İzmir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Müdürü:

Yazının Devamını Oku

Londra’da İzmir farkı

8 Kasım 2018
İNGİLTERE’de İzmir adı geçen her şeyin peşinden koşuyorum. Bu kez de Londra Turizm Fuarı’ndaki standımızı ilk günden ziyaret ettim.

 

Dünyanın bu en büyük ve en kapsamlı turizm fuarında, Türkiye oldukça büyük bir stand ile yer aldı. Ama beni en çok sevindiren İzmir’in, İzmir Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla farklı bir stand olarak yer almasıydı. Türkiye dışında sadece Belek ve İzmir’in ayrı bir yeri var ki, bu müthiş vizyonları nedeniyle İzmir Kalkınma Ajansı’nı kutluyorum.


BAKANDAN ZİYARET VE ŞAŞKINLIK
İZKA ile birlikte İzmir Ticaret Odası, İzmir Valiliği Yatırım Kalkınma Koordinasyonluğu, Bergama Belediyesi gibi resmi veya özel farklı kurum ve kuruluşlar da İzmir’i temsil ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye standından sonra İzmir standını da ayrıca ziyaret etti. Hatta İzmir’in ayrı bir standı olduğunu kendisine söylediğimde ‘İzmir’in ayrı standı mı var’ dedi. İzmirli turizmcilerin kısıtlı zamanda da olsa kendilerini Bakan’a anlatma imkanı bulması sevindiriciydi. Fuara katılan turizmciler ve katılımcılarla da görüşüp fikir aldım. Aslına bakarsanız İzmir adına çok da sevindirici bir gelişme olduğu söylendi. Ayrıntıları sizlere pazar günü aktaracağım. Önemli olan İzmir’in hak ettiği şekilde tanıtılması ve değerini bulması. Londra’da en azından bu yönde çok önemli bir adım atılmış.

Yazının Devamını Oku

Yeni nesil çalışma ortamı

4 Kasım 2018
BİLDİĞİNİZ birçok meslek, iş alanı ve anlayışı yerini çok farklı bir döneme bırakıyor.

Yeni neslin iş anlayışındaki mottoları teknoloji, yaratıcılık ve yenilik haline gelirken çalışma alanları da mümkün olduğunca sınırsız, içiçe ve özgür alanlara dönüşüyor. Nazey Erdilek, Esra ve Erkan Gönen’in kurduğu Originn adlı ofis ve etkinlik alanları bu anlayışın en iyi örneği. Nazey ve Esra’nın dediği gibi onlar sadece ofis sağlamıyor, ‘Ahali’leri ile birlikte üretme ve yaratma kültürü için alan ve içerik de sağlıyorlar.

- Böyle bir yer kurmak nasıl geldi aklınıza?
- Kendi ihtiyaçlarımızdan yola çıkıp 5 yıl önce GNN Offices olarak İzmir’de ilk defa Sanal & Hazır ofis hizmeti vermeye başladık. İzmir için çok yeni bir iş alanı olmasına rağmen üye firmalarımızla kurduğumuz sıkı işbirlikleri, birlikte çalışma ruhunun yarattığı pozitif etki sayesinde kısa bir sürede çok güzel işlere imza attık. Bunun neticesinde hem artan talebe karşılık alternatif olanaklar yaratmak hem de kafamızda oluşan ve daha büyük kitlelere hitap edebilecek projeleri gerçekleştirebilmek adına ikinci bir mekan arayışına girdik. Böylece İzmir’deki start-up ekosistemine daha fazla katkı sağlayıp, daha çok girişimciye ilham verip onlara sağlayabileceğimiz network ile geçirdikleri zorlu süreci bir nebze de olsa kolaylaştırabileceğimizi düşündük. Yeni mekanımıza da özgün iş fikirleri ve yenilikler için bir başlangıç noktası olması hayaliyle ORIGINN adını verdik.

 

FIRSATLAR YARATMAYI HEDEFLEYEN OLUŞUM
- Originn tam olarak nasıl bir oluşum? Burada neler yapıyorsunuz?

Yazının Devamını Oku

Bugün hem kendiniz, hem de eğitim için faydalı bir şey yapın

1 Kasım 2018
KALİTELİ ve çok iyi markalı ürünleri uygun fiyata almak ister misiniz?

 

Peki, aynı zamanda hayırlı bir iş yapıp eğitime de destek olmak?
O halde bugün hiç durmayın ve İzmir Özel Türk Koleji Uşakizade Köşkü’ndeki EÇEV Kermesi’ne gidin.
1-2-3 Kasım, yani bugünden itibaren 3 gün sürecek bu kermesten az kullanılmış hatta bazıları hiç kullanılmamış etiketi üstünde olan ve normalde acayip fiyatlara satılan güzelim ayakkabı, çanta, giysi ve aksesuvarları alırken Ege Çağdaş Eğitim Vakfı sayesinde birçok çocuğun eğitimle buluşmasını sağlayacaksınız.
Yani hem kendiniz, hem de eğitim için hayır işleyeceksiniz.
Benden söylemesi...

Yazının Devamını Oku