Türkiye'nin en iyi köşe yazarları en güzel köşe yazıları ile Hürriyet'te! Usta yazarlar ve gündemi değerlendiren köşe yazılarını takip edin.

Sepet sepet lezzetler

Kahvaltıların baş tacı, pastacıların kutsal ürünü, diyet yapanların en iyi dostu... Yumurtayla yapabilecekleriniz say say bitmez, yaz yaz yetmez. Meseleye iki yumurta kırarak başlayalım.

Poşe yumurta nasıl yapılır?

Ön uyarı: Yumurtanız çok taze olmalı.
Bir tencereye bolca su konulur ve kaynatılır.
İçerisine 1-2 kaşık
sirke konulur.
Tencerenin altı orta ısıya alınır. (Fokurdayarak kaynamamasına dikkat edin!)
Suyun içinde bir girdap oluşturulur.
Yumurta ayrı bir kabın veya kepçenin içerisine kırılır.
Girdabın tam ortasına bırakılır ve 5-6 dakika çok fazla ellenmez.
Bir kevgir yardımıyla sudan çıkarılır.
Poşe yumurta ile ‘eggs benedict’, ‘eggs florentine’, çılbır gibi farklı lezzetler yapabilirsiniz.

Kaç dakika pişirmeli?

Yumurtanızı...
Rafadan istiyorsanız 3-4 dakika
Kayısı istiyorsanız 6-7 dakika
İyi haşlanmış istiyorsanız 9-10 dakika

Haşlamanın beş altın kuralı

Yumurtanız taze olacak, çatlak olmayacak.
Tenceredeki su yumurtayı geçecek seviyede olacak.
Pişirmek istediğiniz yumuşaklığa göre olan dakikayı bilmelisiniz.
Tutacağınız süre, su kaynamaya başladıktan sonra başlayacak.
Süre bittiğinde yumurta hemen soğutulacak.

Eggs benedict & Eggs florentine

Ekmeğinizi kızartın. 100 gram tereyağını eritin, ılıtın.
Hollandez sos için 3-4 yemek kaşığı beyaz şarap veya sirkeyi tane karabiber, taze kekik, sarmısak gibi lezzetlendiricilerle tavaya alın. Sıvı yarısına gelinceye kadar pişirin, süzün.
Bir karıştırma kabına 2 adet yumurta sarısı ve süzdüğünüz sıvıyı ekleyin, çırpın.
Erittiğiniz yağı yavaş yavaş ekleyerek, sürekli karıştırarak sos haline getirin.
Yumurtalarınızı poşe tekniğiyle iyice
pişirin.
Ekmeğinizi tabağa alın, üzerine yumurtanızı yerleştirin, kızarmış bacon koyun ve hollandez sosu üzerine gezdirin. eggs benedict’iniz hazır!
Ekmeğinizi tabağa alın. Üzerine sarmısakla sotelediğiniz ıspanağı, poşe yumurtayı ve son olarak da hollandez sosu ekleyin. Eggs florentine’iniz hazır!

İki kahvaltı klasiği

Menemen
Kilit malzeme: Soğan. Önce soğanlı yapıp yapmayacağınıza karar verin. Kahvaltılıksa soğansız, gün boyunca ana yemek niyetine hazırlayacaksanız soğanlı olsun.
Önce biberi, domatesi ve tercihen soğanı küçük küçük doğrayın.
Tavaya önce soğanı, biraz yumuşayınca biberi, ardından domatesi ekleyin.
Domates biraz fokurdayınca çırptığınız yumurtayı ilave edin.
Suyunu tam kaçırmadan pişirin ve ekmeğinizi batırarak afiyetle yiyin.

Yağda yumurta

- Tereyağını eritin.
- Üzerine yumurtayı kırın.
- Yumurtanın beyaz kısmı
piştiğinde servis edin.
- Aklınızda olsun: Yurtdışında bizim yağda yaptığımız bu yumurtaya ‘sunny side up’ derler.

3 iyi adres:

Köy yumurtanızı Kazdağı’ndan isterseniz www.idabahce.com; “Yok İzmir’den gelsin” derseniz www.dedefarm.com’a girip siparişinizi verin. www.yabaani.com da bir diğer taze alternatif.
2 mükemmel yardımcı:
Eğer ailenizde yumurtayı herkes farklı bir yumuşaklıkta seviyorsa yumurta haşlama makinesi alın. Dilim dilim doğramak içinse elinizin altında bir yumurta doğrama makinesi olsun.
1 rehber kitap:
Rose Carrarini’nin ‘How to boil an egg’ adlı kitabı yumurtayı her açıdan ele alan, zengin bir kaynak.

X