Türkiye'nin en iyi köşe yazarları en güzel köşe yazıları ile Hürriyet'te! Usta yazarlar ve gündemi değerlendiren köşe yazılarını takip edin.

Mükemmel peynir tabağı nasıl hazırlanır?

Peynir güzel bir sunumla ve yanındaki lezzet artırıcı arkadaşlarıyla sizin de sofranıza farklı bir renk katabilir. İşte işin püf noktaları

Türkiye peynir seçenekleri için tatminkâr, ancak diğer ülkelere kıyasla fiyat skalasında oldukça pahalı sayılabilecek bir kategoride. Son yıllarda yerli üreticiler, ithal peynirleri Türkiye’de üretecek formülleri hayata geçirmiş durumda. Kimisi gidip işi yerinde öğreniyor, kimisi yurtdışından işin ustasını getirtiyor. Günün sonunda hem bu coğrafyanın peynirlerini, hem başka kültürlerin lezzetli peynirlerini soframıza koyacak bir yelpazede ürün bulabiliyoruz. Ucuz mu? Bence değil ama çeşit yok dersek haksızlık etmiş oluruz. En basit süpermarket reyonunda bile onlarca çeşit peynir bulmak mümkün Ancak peyniri tek başına değil yanında hazırlayacağınız yandaş lezzet artırıcılarla sunmak, sofranıza bir farklılık katabilir. İşte benim önerilerim...

Nasıl yapılır? Soğan marmeladı

Soğanı kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar terletin, üzerine esmer şeker ekleyip karamelize edin. Frambuaz püresi ilave edip marmelat kıvamına getirin. Maasdam peyniriyle servis edin.

Parmesan & kırmızı karabiber

Parmesanın tuzluluğuyla kırmızı karabiberin kavrukluğu birbirini tamamlar, ortaya kusursuz bir lezzet dengesi çıkar.


Taze meyveler

Mevsimine göre siyah üzüm, incir ya da armut kullanın. Peynir cinslerine en yakışan meyvelerdir bunlar. Rokforla armudun uyumu nefistir, tadından yenmez.


Maasdam

İsviçre usulü bir Hollanda peyniri. Hafif yağlı ve lezzetli, yanına en çok ev yapımı soğan marmeladı yakışır.


Kuru meyveler:

Tatlandırıcı niyetine tabağa kuru meyvelerden kayısı, erik, üzüm ve incir serpiştirin.

Rokfor & hamur çubukları/grissini:

Sevenin çok sevdiği, sevmeyenin kokusuna tahammül edemediği bu Güney Fransa menşeli küflü peynir, oldukça sert ve karakterli bir lezzete sahip. Bu sebeple hemen yanına sade bir grissini ya da ev yapımı basit hamur çubukları iliştirmeli.


Peynir tahtası


En iyi formül, güzel bir tahtanın üzerinde servis etmek. Tonlarca para verip tahta almak yerine, varsa doğal cilasız bir ahşabınız birkaç damla zeytinyağıyla silerek kurutun, serviste kullanın. Alternatif olarak güzel damarlı bir mermer üzerinde de farklı sunumlar yapabilirsiniz.

Zeytin:

Öyle herhangi bir cinsini, alelade kullanmalı. Keçi peynirinin hemen yanında; mümkünse güzel bir Antakya zeytini ya da Girit delice zeytini olmalı.


Keçi peyniri & baharatlar:

Kıvamlı, yumuşak bir keçi peynirini baharatlarla aromalandırın. Pulbiber, kuru nane ve kuru kekik üçlemesine bulayıp, üzerine biraz susam biraz çöreötü serpiştirin.


İsli peynir & kızarmış ekmek/bruschetta:

Kendinden hafif bir is tadı ve burukluğu olan bu yerli peynire bayılırım! O kadar karakteristik bir tadı var ki yanına sadece bir kraker ya da hafif kızarmış ekmek/ bruschetta gibi bir nötr lezzet ilavesi yeter de artar.


3 iyi adres

Antre gourmet, Cihangir:
Özel bir tulumpeynirleri var, mutlaka tadın.
(212) 244 90 61


Arnavutköy Peynircisi:
Muhteşem yöresel peynirlerin yanı sıra köy yumurtası, petek bal da bulmanız mümkün. Ayvalık lorunu ve taze keçi peynirini öneririm. Kuru et sevenlerdenseniz, Boşnakların meşhur kuru etini de buradan alabilirsiniz. (212) 263 12 21

Uzunlar Şarküteri, Bahçelievler:
Özel yapım kütük balından mükemmel aromalı ev yapımı reçellere, 15-16 çeşit farklı zeytinlerine ulaşmanız mümkün. Son gittiğimde harika bir Tokat peyniri yemiştim, tadı hâlâ damağımda. (212) 643 44 01

X