"Arda Türkmen" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Arda Türkmen" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.

Arda Türkmen

Sepet sepet lezzetler

10 Ağustos 2014

Poşe yumurta nasıl yapılır?

Ön uyarı: Yumurtanız çok taze olmalı.
Bir tencereye bolca su konulur ve kaynatılır.
İçerisine 1-2 kaşık
sirke konulur.
Tencerenin altı orta ısıya alınır. (Fokurdayarak kaynamamasına dikkat edin!)
Suyun içinde bir girdap oluşturulur.

Yazının devamı...

Mükemmel peynir tabağı nasıl hazırlanır?

3 Ağustos 2014

Türkiye peynir seçenekleri için tatminkâr, ancak diğer ülkelere kıyasla fiyat skalasında oldukça pahalı sayılabilecek bir kategoride. Son yıllarda yerli üreticiler, ithal peynirleri Türkiye’de üretecek formülleri hayata geçirmiş durumda. Kimisi gidip işi yerinde öğreniyor, kimisi yurtdışından işin ustasını getirtiyor. Günün sonunda hem bu coğrafyanın peynirlerini, hem başka kültürlerin lezzetli peynirlerini soframıza koyacak bir yelpazede ürün bulabiliyoruz. Ucuz mu? Bence değil ama çeşit yok dersek haksızlık etmiş oluruz. En basit süpermarket reyonunda bile onlarca çeşit peynir bulmak mümkün Ancak peyniri tek başına değil yanında hazırlayacağınız yandaş lezzet artırıcılarla sunmak, sofranıza bir farklılık katabilir. İşte benim önerilerim...

Nasıl yapılır? Soğan marmeladı

Soğanı kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar terletin, üzerine esmer şeker ekleyip karamelize edin. Frambuaz püresi ilave edip marmelat kıvamına getirin. Maasdam peyniriyle servis edin.

Parmesan & kırmızı karabiber

Parmesanın tuzluluğuyla kırmızı karabiberin kavrukluğu birbirini tamamlar, ortaya kusursuz bir lezzet dengesi çıkar.


Taze meyveler

Mevsimine göre siyah üzüm, incir ya da armut kullanın. Peynir cinslerine en yakışan meyvelerdir bunlar. Rokforla armudun uyumu nefistir, tadından yenmez.

Yazının devamı...

Şarküterinin anatomisi

27 Temmuz 2014

Bu tabloda “Daha önce duymadım” dedikleriniz olabilir. Onları da şöyle açıklayalım:
Merguez sosis: Anason
aromalı. Izgarada harika sonuç verir.
Baton sucuk: Pişirmeden de yiyebileceğiniz bir sucuk çeşidi. Soğuk sandviçlerde rahatlıkla kullanılır.
Mortadella salam: İçinde kuyrukyağı parçaları olan bir salam türü.
London salam: Dilli salamdan farkı içinde parça şeklinde diller olması.


Yazının devamı...

Aman tadımız tuzumuz kaçmasın!

13 Temmuz 2014

Tuz ve kadim dostu karabiber mutfağın da sofraların da en kilit ikilisi. Çeşitlerini tanıyalım, hangi türün nereden geldiğini iyi bilelim

En doğal olmayanı Sofra tuzu

Hepimizin evinde kullandığı, sofralardaki tuzlukların içinde bulunan ince taneli tuz. Bu tuz rafine edilerek, yani içindeki faydalı tüm elementlerden arındırılarak elde edilir. Bu sebepten doğal tuzla hiçbir alakası kalmaz. Sadece yemeğinizin tuzlu olmasına sebep olur, vücudunuzun tuza olan gereksinimini en az karşılayan tuz türüdür.

En faydalısı Deniz tuzu

Son zamanlarda evlerimize daha sık girmeye başladı. Genel olarak iri taneler şeklinde değirmenle satılıyor. Sofra tuzunun hammaddesidir. Ancak sofra tuzunun aksine içinde faydalı elementler barındırır. Deniz kenarlarına yapılan suni göletlerin güneş ışığıyla kurutulması sonucu elde edilir ve bizim ihtiyacımız olan tuzu faydalı bir şekilde almamızı sağlar.


En sağlıklısı Kayatuzu veya kristal tuz

Tamamen doğal bir süreçten geçip sofralara geliyor. Aman rafine kayatuzlarıyla karıştırmayın. Hiçbir işlemden geçmeyen kayatuzu en sağlıklısı. Kristal tuzsa hepinizin mutlaka duyduğu Himalaya tuzu gibi tuzları içeriyor. Tuz kristali suda çözünebilen tek kristal olduğundan, ihtiyacımız olan tuzu tam olarak karşılayabildiğinden fazlasıyla özel bir yere sahip.

Yazının devamı...

Organik hareket engellenemez

6 Temmuz 2014

Organik gıda aslında ne demek, önce buna açıklık getirmeli: Genleriyle oynanmayan, ilaçlama yapılmayan, katkı maddesi içermeyen gıdalara ‘organik’ deniyor kısaca. Bu ürünler çok yoğun bir tat ve kokuya sahip. Özellikle süt ve süt ürünleri, hayvansal gıdalarda bu koku ve tat yoğunluğu daha da belirgin. Bu gıdaları tükettiğinizde hem kendinize hem doğaya faydalı bir hareket yapmış oluyorsunuz. Meselenin bir de çok tartışılan fiyat kısmı var malum. İşte, alışverişte işinize çok yarayacak ‘organik’ bir fiyat kılavuzu:

Haftanın tarifi

Sebzeli güveç

Ne lazım?
2 adet alacalı soyulup, iri küp doğranmış patlıcan.
2 adet küp doğranmış patates, 500 gram taze fasulye.

Yazının devamı...

Sokakta pişer eve de düşer

29 Haziran 2014

Sokağın kralı

KOKOREÇ

Ne lazım? 400 gram hazır kokoreç, 1 adet domates, 2 adet çarliston biber, kurukekik, pulbiber, tuz
Nasıl yapılır? Kokoreçleri dilimleyin ve kıyın. Domatesleri soyun ve doğrayın, biberleri de doğrayın. Tavaya zeytinyağı ekleyin ve ısıtın, yağ ısınınca kıydığınız kokoreçleri ekleyin, kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Kokoreçler suyunu çekince 10 dakika kadar kısık ateşte sürekli alt-üst yaparak karıştırın.Tavaya biberleri ekleyin, biberler yumuşayınca domatesleri ilave edin. Bir tur çevirip baharatları ekleyin ve kenara alın. Ekmeği ısıtıp içine hazırladığınız harcı koyup servis edin.

Derya kuzusu

BALIK EKMEK

Ne lazım? Uskumru veya palamut balığı filetosu, yarım somun ekmek, sumaklı soğan, maydanoz

Yazının devamı...

Başka türlü bir Ramazan sofrası da mümkün

22 Haziran 2014

Karnıkara(börülce): Adana ve çevresinde acabek olarak da anılan bu bakliyat türünü fasulye yerine çok rahat kullanabilirsiniz. Aynı zamanda salatalarda, çorbalarda da çok lezzetli bir sonuca varacaksnız. Aktarda, pazarlarda, süpermarketlerde yani her yerden kolayca ulaşabileceğiniz bu ürün size farklı bir alternatif olacaktır.

**

Fındık yağı: Zeytinyağı için sağlıklı bir alternatif. Bütün yağlar arasında en yüksek yanma ve en düşük donma derecesine sahip. Kızartmalarda kullanabileceğiğiniz gibi ekmeğe banarak da tüketebilirsiniz. Ramazanda ağır yağlı yemeklerden uzak duruyorsanız, fındık yağı iyi bir öneri.

**

Yazının devamı...

Babalar için mutfaktayız

15 Haziran 2014

Bugün mutfağa girmek ve bir sürpriz hazırlamak için çok fazla sebep var

Bugün Babalar Günü. Hediye faslını çoktan halletmiş olabilirsiniz ama babasına kendi emeğiyle bir şeyler de hazırlamak isteyen herkesi mutfağa davet etmekte fayda görüyorum. Ne pişireceğinize karar verdikten sonra yapacağınız yemek veya tatlı için olan tüm malzemelere sahip misiniz bir göz atın. Eksikleri tamamladıktan sonra mutfağa girip babanız için harikalar yaratabilirsiniz. “Bizim evde yemekleri babam yapıyor” diyenleri de duyar gibiyim. Eh artık pek çok evde mutfakların sahipleri de değişmeye başladı. Babalar da mutfağa giriyor ve harika yemekler hazırlıyorlar. Bunda mutfağa girip bir şeyler üretmenin görev değil zevk olduğunun farkına varmalarının da ciddi bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Mutfak kişiyi o gün işte yaşadığı tüm stres ve sıkıntılardan arındıran bir yer.
Mevzuya dönecek olursak, Babalar Günü için mutfağa giriyoruz. İşimizi kolaylaştıran bir faktör var: Dünya Kupası. Erkeklerin hepsi aynı tabii ki demeyeceğim. Ancak takdir edersiniz ki biz erkeklerin büyük bir kısmı sporu sever. Spor yapmaktan bahsetmiyorum ama izlemeyi sevmeyen azdır. Nitekim bu durum da zaten maç yemekleri diye başlı başına farklı bir mutfak alanı oluşmasına sebep olmuş. Maç yemeğinin temel özelliği çatala bıçağa ihtiyaç duymadan elle yenebilecek türden olması, dolayısıyla bir yandan maç izlemeyi kolaylaştırmasıdır. Ben de bu haftaki tarifi futbolsever bir babanız olduğunu varsayarak ona göre hazırladım.

Baharatlı baget tavuk

Malzemeler


Yazının devamı...