16 yıl sonra ilk kez

Londra sanat dünyası 2005 yılında Royal Academy of Arts’ta gerçekleşen “Turks” (Türkler) isimli sergi sonrası tarihinin en büyük Türk sanat etkinliğine hazırlanıyor. 27-31 Ekim arası yapılacak TA London Turkish Artweek’in organizatörü İngiltere’de yaşayan ressam Renk Erbil ile heyecan verici etkinliğin detaylarını konuştuk.

Haberin Devamı

İlk Londra tablosu

Serginin organizatörü Renko London, galerinin kurucusu ressam Renk Erbil’in anlattığına göre Londra’nın en prestijli galerilerinden Saatchi’de gerçekleşecek etkinliğe Türkiye’den 17 farklı sanatçı, misafir olarak ise 4 farklı milletten toplam 21 ressam katılacakmış.

Devlet sanatçısı Devrim Erbil’in baş sanatçı olarak yer alacağı sergide ressamın ilk NFT eseri de satışa sunulacakmış.

Ama esas haber ise Devrim Erbil’in Londra’yı çizdiği ilk eserinin bu etkinlikte sergilenecek ve müzayedede satışa çıkacak olması.

İstanbul ve doğa temalı eserlerine aşina olduğumuz sanatçının Londra temalı tablosunun şehirdeki sanat çevrelerince büyük ilgi göreceği öngörülüyor.

16 yıl sonra Türkiye’den eserle Londra’da ilk kez bu büyüklükte düzenlenecek olan serginin açılış gecesine şimdiden 800 kişi katılım bildirmiş.

Haberin Devamı

16 yıl sonra ilk kez

Devrim Erbil

Dijital koleksiyonerlik

Devrim Erbil’in ilk NFT’sinden bahsetmişken... Sanat eserlerinin dijital birer varlık haline getirilip alınıp satılmasını sağlayan NFT teknolojisine dair Türkiye’de öncü hareketler yapan Tooken.io isimli şirketin kurucusu Orkun Bulut ile telefonda sohbet ettik.

NFT’nin bir trend veya dönemlik bir girişim olmanın ötesinde kalıcı ve ileriye yönelik bir yatırım teknolojisi olduğunun altına çizen Bulut “Koleksiyonerlik artık dijital dünyada. Gelecekte herkesin kendi dijital müzesi olacak. NFT aslında sadece bir sanat koleksiyonerliği de değil. Elle tutulan tüm varlıkların dijital bir ürüne ve yatırım aracına dönüştürülmesi demek. Koleksiyonerlerin yatırım yaparken NFT’lerin içeriğine bakmanın yanında markalı projeleri tercih etmesi tavsiyem” dedi.

16 yıl sonra ilk kez

Orkun Bulut

Birleştirici güç

Türk sanatının bir kültür mozaiği ve birleştirici bir güç olduğunun altını çizen Renk Erbil, “Sanat toplumları birleştiren bir güç. Londra gibi bir metropolde Türk çağdaş sanatının ve Türkiye’nin birleştirici gücünün farklı milletlerden kişileri bir araya getirmesini amaçladık. Türk çağdaş sanatı ve Londra’da yaşayan Türk toplumu böylesine bir gururu fazlasıyla hak ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bahri Genç, Barış Sarıbaş, Başak Cansu Güvenkaya, Cengiz Yatağan, Çiğdem Erbil, Ece Clarke, Emin Çizenel, Esra Meral, Eva Sonaike, Joanna Gilbert, Mehmet Günyeli, Mine Zabcı, Nuri Battal, Rina Bakış, Sakit Mammadov, Sina Mirel, Sümer Erek, Yam Karkal ve Yiğit Yazıcı’nın eserlerinin 27-31 Ekim arasında sanatseverlerle buluşacağı sergi, ücretsiz ziyaret edilebilecek.

16 yıl sonra ilk kez

Renk Erbil

Londra’da Türk el sanatı

İngiltere’de Türk sanatına dair bir diğer güzel haber ise Ankara merkezli Yunus Emre Enstitüsü’nün Londra’daki şubesinden.

Prof. Şeref Ateş’in başkanı olduğu enstitü dünyada 63 şehirdeki 54 merkezle Türk kültürünü açık ara yurtdışında en aktif tanıtan kurumların başında geliyor.

Haberin Devamı

Sanat, gastronomi, dil ve edebiyat gibi Türk kültürünün temel alanlarında yabancılara eğitimler verip konferanslar düzenleyen enstitü, geçtiğimiz hafta düzenlenen London Craft Week’e (Londra El Sanatları Haftası) ülkemizi temsilen katılmış.

Dünyadan 250 farklı yabancı sanatçı, ünlü marka ve atölyenin katıldığı etkinlikte tezhip ve ebru sanatına dair bilgiler verilerek yabancı konuklara uygulamalı örnekler gösterilmiş.

Yunus Emre Enstitüsü’nün Londra’daki merkezini, kurumun müdürü Mehmet Karakuş ev sahipliğinde gezdim.

Londra’nın göbeği denilecek bir noktada, 4 katlı, konferans ve sinema salonundan, kütüphane ve eğitim sınıflarına kadar tam donanımlı, gurur duyulacak bir merkez olmuş. Emeği geçen herkese gönülden tebrikler!

Haberin Devamı

16 yıl sonra ilk kez
 

 

Yazarın Tüm Yazıları