Nereden sakınacağımızı şaşırdık çocukları

‘Aman online oyunları oynamasınlar, bağımlılık yapıyor. Kiminle oynadıkları belli değil, kiminle chat odalarında muhabbete girecekleri belirsiz. Karşısındaki yaşıtı mı? Kırk yaşında adamın teki mi? Sakın Youtube’da korku videoları izlemesinler, gece uyuyamıyorlar. Mavi Balina mı? Allah korusun!’ derken, bir de Momo belası çıktı karşımıza...

Haberin Devamı

 

Bir defa çocuğun eline telefonu, tableti verip rahat edenlerdenseniz sonra dizinizi döversiniz, benden söylemesi! 

‘Eskiden biz sokaklarda oynardık, gecenin karanlığında bakkala yollarlardı, hiç korkmadan giderdik. Ama şimdi öyle mi canım? Kapı dışarı çıkartamıyoruz çocukları, ortalık tehlike dolu...’ dediğinizi duyar gibiyim. Herkes böyle konuşuyor neredeyse. O yüzden çocuklar eve hapis; anaların, babaların kafalar davul gibi. Yeter ki azıcık sussunlar, evde birkaç saat huzur hakim olsun, ekrana bakmazlarsa duvardan duvara sekiyor bunlar!

*

Haydi, ver eline telefonu, tableti.

Biraz da oyun indirmesine müsaade et, ‘Oh be! Bizim de bir hafta sonumuz var sonuçta!’

*

İşte öyle değil sevgili dostlar mevzu...

Haberin Devamı

Sokaklar eskiden olduğu gibi güvenli değilse bugün; internet de, oyunlar da güvenli değil artık!

Youtube her ne kadar itiraz etse de, yapmadığını söylese de, izlediğin videonun yanında çıkan önerilen videolarda sörf yapan bebişler çoğunlukla kendilerini izlememeleri gereken karanlık koridorlarda buluyorlar. Animasyon izlerken, bir sonraki videoyu seçerken, dur bir de şu slime yapan çocuğa bakayım derken; bir bakıyorsun ki gözleri büyümüş, sessizleşmiş, içine kapanmış, korkuyla ekrana bakıyor. Bırakmıyor da!

Bir bakıyorsun ki, insanın kanını donduracak bir animasyon izliyor. Hem de çocuklar için hazırlanmış, çocuk kilitlerinden ve filtrelerinden geçmiş, bildiğin herkesi korkutacak kadar kötü bir video!

Arama geçmişine bakıyorsun, çocuk bunu aramamış. Video video ilerlerken, kendi kendine bu çıkmış! 

*

Şimdi, bir de Momo diye bir oyun ve videolar zinciri musallat oldu dünyanın başına.

Yeni baş belamız Momo, aslında Japon bir sanatçının yarattığı bir karakter. Gerçekten ürpertici bir görüntüsü var ama ilk yaratıldığında çocuklar hedef alınarak yapılmamış.

Latin Amerika’dan dünyaya yayılan, kötü niyetli ve çok kötü kalpli insanlar tarafından hazırlanan birçok videoda kullanılmaya başlıyor bu Momo tiplemesi ve çocuklara evde bulabilecekleri eşyalarla kendilerine nasıl zarar verebileceklerini anlatıyor. Hem de uygulamalı animasyonlarla göstererek!

Haberin Devamı

Küçük bir araştırmayla bir videoya ulaştım, demek herkes ulaşabilir.

Mutfaktaki kesici aletleri, evdeki jiletleri tanıtan ve sonra da çocuğa bu aletlerle nasıl kendine zarar verebileceğini anlatmaktaydı. ‘Sen bunu kendine yapmazsan, ben gece eve gelip annene ve babana bunları yaparım!’ şeklinde çocukları etkilemeye çalışan, ruhumu karartan, insanlığa karşı inancımı sorgulatan bu videoyu sonuna kadar ve büyük bir zorlukla izledim.

*

İnsanlar ne kadar kötü olabiliyor!

*

Lütfen çocuklarınızın online oyunları kimlerle oynadığını bilin. Tanımadığı insanlarla oyun oynaması, birçok risk içeriyor. Düşünün!

Sadece savaş ve öldürme üzerine kurulu oyunların çocukları hırçın yaptığını ve birbirlerine karşı kırıcı olmalarını artırdığını gözlemleyin. Oyun sadece oyun olmuyor, ekran kapanınca konu bitmiyor. Çocukların tüm hayatlarını ve davranışlarını etkiliyor.

Haberin Devamı

Youtube deyip geçmeyin. Neler dönüyor içeride neler! Sürekli olarak ne izlediklerini kontrol edin. Korkularını evdekilerle paylaşmama olasılıkları çok yüksek. Arama geçmişlerini kontrol edin, siz yanınızda olmadan saatlerce video izlemelerine müsaade etmeyin.

Mavi Balina ve Momo gibi ekstra tehlikeli oyun ve videolar hakkında bilgi sahibi olun. Kendi evinize has sınırlamalar ve kontrol mekanizmaları geliştirin. Dünyanın öbür ucundaki kötü bir insan, evinizde oturan çocuğunuza fiziken zarar verebiliyor.

*

Bu arada; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Momo oyununa erişimin engellenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na resmi başvuruda bulunmuş. Ama internet bu! Her engel bir şeklide aşılabiliyor ve çocuklar bu konularda tahmin edilenden daha yetenekli.

Haberin Devamı

Gözlerimizi çocuklarımızdan ayırmayalım. İki kafa dinleyeceğiz diye çocukları ekranlarla yalnız bırakmayalım.

*

Not: Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam

 

Yazarın Tüm Yazıları