Gençlerin memnuniyet raporu  

Aynen babam, onun babası, onun babasının babası gibi davranmaya başlıyorum ve hemen yapıştırıveriyorum yaftayı, ‘Şimdiki gençler bizim gibi değil!’.

Haberin Devamı

Tabi ki olmayacak, bambaşka şartlarda yetişiyorlar, bambaşka sosyal ortamlarda bulunuyorlar, bir kere televizyonun orta göbeğine, internetin içine doğdular. Sen her ne kadar ‘daha az televizyon, sınırlı internet’ diye tuttursan da, bir yerlerden bulup buluşturup istediklerini izliyorlar.

 

 

Habitat Derneği’nin hazırladığı ve sunduğu, ‘Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’na takıldım kaldım.

 

 

Araştırma sonuçlarına göre, bir defa arkadaşlarıyla ve aileleriyle ilişkileri bizlere göre daha sıkı, daha sıcak. O yüzden aile ilişkilerinin değerlendirildiği sorularda; %90’ı ‘Ailem bana gerçekten de yardım etmeye çalışıyor’, %89’u ‘Ailemden ihtiyacım olan duygusal destek ve yardımı görüyorum’, %84’ü ‘Ailemle sorunlarım hakkında konuşabilirim’ demiş. Ne güzel!

 

Haberin Devamı

Arkadaşlarıyla ilgili sorularda da; %85’i ‘Neşemi ve kederimi paylaşabileceğim arkadaşlarım var’, %84’ü ‘Sorunlarım hakkında arkadaşlarımla konuşabilirim’ demişler. Ne mutlu bir çoğuna ki, en yakın çevreleriyle iyi ilişkiler içerisindeler demek.

 

 

Bize söylendiği gibi, okulu bitirir bitirmez bir devlet dairesine kapağı atmaları söylenmiyor onlara. ‘Doktor ol, mühendis ol’ geride kaldı, devran döndü. Belki de o yüzden genç delikanlıların sadece %10’u ve genç kızların sadece %10’u kamuda çalışıyor. Geri kalan çalışan gençler ise çok büyük bir oranla özel sektörde, diğerleri aile işlerinde ya da kendi işlerinde çalışıyorlar.

 

Bir de çarpıcı bir oran var bu konuda, genç erkeklerin %70’i, genç kızların %57’si kendi işini kurmak istiyor. Yani oldukça girişimci bir nesil sırada. Bambaşka bir bakış açısı da olabilir tabi. Kendi işimi yapayım, bir an önce köşeyi döneyim zihniyeti de söz konusu mu acaba?

 

 

Haberin Devamı

Bizim gibi karşı cinsin elini 18 yaşında tutan nesil değil onlar. Daha önce tutmak da marifet değil ama merak ettiği cinselliği siyah poşetli dergilerde aramadılar. Her şeyi görüyorlar, her şeyi biliyorlar, her şeye ulaşabiliyorlar. %94’ü internet kullanıyor. Facebook, WhatsApp ve Youtube kullanımı %85’lerde. Twitter ise biraz gözden düşmüş, sadece %45’te kalmış gençler arasında. %71 gibi bir oranla Instagram yükselişte.

 

Kimse için şaşırtıcı olmasa gerek, bu yeni nesil internete %91 gibi bir yüzdeyle akıllı telefonlarından ulaşıyor. En çok müzik indiriyorlar, video seyrediyorlar. Bildiğiniz gibi, kafalarını telefondan kaldırmıyorlar.

 

 

Rakamların yükseklikleri şaşırtsa da, gerçekler şaşırtmıyor tabi. Bütün bunları zaten biliyoruz, görüyoruz. Biz de aşağı yukarı öyleyiz zaten.

 

Haberin Devamı

Tabi, bir de acı gerçekler var.

 

Açık havada spor yapanların oranı %37, kapalı spor salonunda spor yapanların oranı %16. Her dört gençten üçü haftada en az bir kere gazlı içecek tüketiyor. %64’lük bir kesim fast-food restoranlarından çöplenirken, her iki gençten biri de sigara ve benzeri tütün ürünleri kullanıyor. Spor yapmayan, sigarayı, nargileyi elinden bırakmayan, kolaya hamburgere dayanan bir nesil yani şimdiki gençler. Daha durağan, obezite sorunları olan, daha sağlıksız bir geleceği var memleketin anlayacağınız.

 

Hiç sinemaya gitmeyenler %42, hiç konsere ya da tiyatroya gitmeyenler ise %81. Bunlar da oldukça can sıkıcı rakamlar. ‘Çocukların parası mı var? Nasıl gitsinler?’ diyecekseniz, %81 içerisinde parası olanlar da çok. Gitmiyorlar işte, kabul edelim.

 

 

Haberin Devamı

Ha, bir de genel olarak bakıldığında, yeni nesil gençlerin yaklaşık %70’i de hayatından oldukça memnunmuş bu araştırmaya göre. Demek kafa da rahat.

 

O zaman söyleyecek bir şey de yok. Söyleyince de çemkirirler zaten. İyice eski nesile bağladım. Moralim bozuldu. Kaçtım ben...

 

 

Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam

Yazarın Tüm Yazıları