Genç Girişimciye Öğütler

Geçen Çarşamba yazımda size Habitat’ın Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’ndan bahsetmiştim. Memleketteki gençlerin yüzde 7O’inden fazlası kendi işini kurmak istemekteymiş. O yüzden genç girişimci adaylarını ruhen bu işe hazırlamak, boynumuzun borcu. Aynı rapora göre, en çok yoksunluk duygusundan mutsuz olan memleketimin gençlerine öğütler vereyim dedim.

Haberin Devamı

Bakalım bu konuda her şeyi yapmaya, her türlü yoldan geçmeye hazır mısın genç girişimci?

Eğer kendi işini kurmak ve oradan büyüyüp gitmek istiyorsan, bir defa sana kim ne derse desin, sen bu seçtiğin yolda sadece para için yaşamak zorundasın. Eğer kendine başka hedefler belirlediysen veya en azından bu yalanları kendine söylüyorsan, ya bu yazıyı okumayı şimdi bırak ya da bu yalanları bir kenara.

Unutma, herkesin bir hikâyesi var, ama sen sadece kazananların hikâyelerini dinliyorsun. Yaptığı işlerden parasal tatmini yakalayamamış insanların hikâyeleri inandırıcı olmuyor maalesef.

Sen yaptığın işlerden para kazanacaksın, sonra da geldiğin yolu başkalarına anlatacaksın. Herkes seni oturup dinleyecek. İşte asıl tatmin orada başlayacak. Neyi nereden aldın, nasıl yaptın da o şekilde sattın, nasıl olur da herkes sana yapamaz derken başardın, bir fikrin vardı ve herkes sana nasıl güldü. İşte o zaman anlatacaksın.

Haberin Devamı

Bu öykülerin yeterli miktarda para kazanmayla desteklenmiyorsa, yüzüne gülmeseler de arkandan mutlaka güleceklerdir.

Bu konuda okuduğun her kitap, girdiğin her internet sitesi sana ‘Önce kişisel hedeflerinizi belirleyin, organize olun, coşkulu olun, kim olduğunuzu unutmayın; kısa vadeli hedefleriniz uzun vadeli hedeflerinizle tutarlı olsun, seçtiğiniz yol ahlaki açıdan uygun olmalıdır, iç barışınızı sürekli denetleyin’ gibilerinden martavallar okuyacaktır.

Bunları bir kenara bırakmalısın. Senin gözünü para bürümeli. Her olaya baktığında bir fırsat görmeli, her fırsattan da kendine bir fayda çıkarmayı hedeflemelisin. Acımasız olmalısın, acımamalısın.

Acımamaya hazır mısın?

Kısa vadeyi, uzun vadeyi ve süslü tabirleri unut. Senin her türlü hedefin sadece paradır. Parayı yakalayamazsan tabi ki sahte hedeflerini tutturabilir, genç girişimciden, iyi niyetli girişimciye, oradan da diğer basamaklar olan serbest meslek erbabı, ya da ticaretle uğraşan insan konumlarına geçebilirsin. Ama asla iyi bir iş adamı, iş kadını olamayacaksın.

Bir gün onlardan biriyle rakip olarak karşılaşırsan, ki emin ol karşılaşacaksın, seni tereddütsüz ve kesin bir şekilde ezecek. Çünkü o senin gibi kısa vadedir, uzun vadedir, tutarlı hedeftir, uğraşmadı. Tek bir amaç belirledi, para. Nasıl olursa olsun, nereden gelirse gelsin.

Haberin Devamı

Ve sen onunla para arasındaki bir küçük engelsin, o kadar. Bu mücadeleye hazır mısın?

Onlar ruhunu sattı, sen de satmaya var mısın?

Haydi bakalım, ruhumuzu satıyoruz!

Artık her şey para, güç ve beraberinde getirdikleri için.

Şimdi beraber söyleyelim: ‘Ben, para ve getireceği güç için ruhumu satıyorum’

İşte oldu bile! Ruhunu kolayca sattık!

Artık bu yolda, başkalarının haklarına ve kurallarına sürekli olarak saygısızlık etmek zorunda kalacaksın. Toplumsal normları hiçe sayacak ama bunlardan vicdani bir sorumluluk yaşamayacaksın. Ticaret uğruna insanların canını yakacak ve bundan dolayı hiçbir pişmanlık duymayacaksın. Bazen kanunları ve ahlaki düzenlemeleri önemsemeyecek, ilerleyen zamanlarda kendini kötülükle iyilik arasında bir seçim yapmak zorunda hissetmeyeceksin.

Haberin Devamı

Ruhunu paraya satmış biri olarak, bir gün iyice güçlenecek ve herkesten şüphe duymaya başlayacaksın. Kendini sürekli kötü niyetli insanların seni kullanmalarına ve suistimal etmelerine karşı korumaya çalışacaksın. O yüzden, ileriki zamanlarda başka insanların elindeki gücü alman gerektiğine inanacaksın ki, böylece hiç kimse bu gücü sana zarar vermek için kullanmasın.

Senin gibi ruhunu satan insanları görünce tanıyacaksın ve onlar da seni tanıyacaklar. Onlardan nefret edeceksin, çünkü onlara diğerlerine hükmettiğin gibi hükmedemeyeceksin. Ama diğer taraftan, senin gibi olmayan insanları kullanılmaya açık, zayıf ve savunmasız olarak görmeye başlayacaksın.

Haberin Devamı

Gün gelecek, yaşamak için başkalarını manipüle etmek, aldatmak ve başarmak için gereken her şeyi yapmak hayatının bir parçası olacak.

Her hangi bir baskı, otorite ya da finansal problemler karşısında ruhunu satmayan sıradan insanlardan daha fazla öfkeleneceksin. Çünkü sen bu yola bir çok sevdiğini, her türlü iyimserliğini geride bırakarak çıktın. Bedeller ödedin! O yüzden olumsuzluklar karşısında aşırı tepkiler vereceksin.

Merak etme, hep gergin olmayacaksın. Başkalarına verdiğin zararlar karşısında duygusuz ve umursamaz olma da bu satışla beraber gelen bir özelliktir. Hatta bu acımasızlık, insanlarla ve sevdiğin kişilerle olan ilişkilerinde bile esası oluşturacak. Çevrendeki kişilere sürekli ve düzenli olarak üstünlük ispatlama ihtiyacı duyacaksın. O yüzden en çok sevdiklerin teker teker seni yalnız bırakacaklar. Kafana takma. Para, dost da satın alabilir. Yenilerini, daha iyilerini, daha güzellerini, daha zenginlerini bulacaksın. Çevren hiç olmadığı kadar insanla dolacak ve bu yeni insanlar, paran oldukça seni hiç terk etmeyecekler.

Haberin Devamı

Bu satış sana huzur getirmeyecek. Ama sen bu yola iç huzuru için çıkmadın. Bu satış sana para getirecek, para da beraberinde birçok şey. Yeni arkadaşlar, iyi arabalar, güzel bir ev, iyi bir iş, korkuya dayalı bir saygı, sana tapan ve belki toplumsal yanlışlarına göz yuman bir eş.

Sen bu satışı bunlar için yapmadın mı? İşte tam da bunları alacaksın.

Aldığın gün anlayacaksın. Paran var ama başka hiç bir şeyin yok. Yalnız, kendi içinde mutsuzsun. Bütün bu yolu gerçek anlamda bir fakirlik için tepmişsin.

Yolun açık olsun!

Bir duyuru: Stand Up Var

30 Mayıs Salı günü saat 21:00’de BKM Mutfak’ta tek kişilik gösterim #kralmuhabbet ile karşınızda olacağım. Tanışmak isteyen ya da sıkı bir gülüp kafayı sıfırlama ihtiyacında olanları beklerim!

*

Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam

Yazarın Tüm Yazıları