Bir ihracat kalemi olarak: Beyin

Bazen akıl tutulmasına uğruyorum. TBMM Başkanı Kahraman’ın Meclis’in kapanış konuşmasında ‘O kadar elemanımız yetişti ki, artık dünyaya beyin ihraç ediyoruz’ cümlesini okuduğum zamanda olduğu gibi mesela...

Haberin Devamı

*

 

Dedim ki, herhalde yanlış söylemiştir. İthalatla ihracatı karıştırmıştır, insanlık hali.

 

İhracat bizden giden, ithalat bize gelen ya yani! Belki o karışmıştır. Çünkü bizde yetişmiş bir beyin yurtdışına gidiyorsa, iyi bir şey değil ya hani?

 

*

 

Hangi alanda olursa olsun, beyin ihraç etmek iyi bir şey mi acaba diye oturup düşündüm bir de. Yok, vallahi bulamadım!

 

Anca yemek için beyin ihraç ediyorsan iyi, onu da kastetmemiş belli ki.

 

*

 

Haberin Devamı

Beyin ihraç etmek niye iyi bir şey değil?

 

Birini burada okutmuşsun, yetiştirmişsin, müthiş bir beyin haline getirmişsin. Demek ona burada bu beyni kullanacak zemini hazırlayamamışsın ki, adam ihraç oluyor, yani gidiyor memleketten!

 

Misal çok iyi bir doktor, çok iyi bir yazılımcı, müthiş bir bilim insanı, dünya çapında bir müzisyen, yaratıcılıkta sınır tanımayan bir sanatçı bu memlekette yetişip neden gitsin ki başka bir ülkeye? Neden ihraç edelim yani? Bize faydası ne?

 

Neden sevinelim bu ihracata?

 

Memlekette yetişmiş, faydasını başka milletler görecek diye mi?

 

*

 

O kadar eleman yetişti ki, bize fazlasıyla yetiyor, fazlasını da ihraç ediyoruz demek ki.

 

Her şeyimiz tamam; geliştireceğimiz bir teknoloji kalmadı Allah’a şükür, icat edeceğimiz bir yenilik, daha iyisini yapabileceğimiz bir teknoloji yok. Bizim beyinler bize yetiyor! E, yetiştikçe de yetişiyor alttan bu beyinler, ne yapalım? İhraç ediyoruz!

 

*

 

Haberin Devamı

Halbuki beyinleri ithal etmeliyiz!

 

Her şeyde ithalat – ihracat dengesi ihracattan yana olmalı ama beyinde değil! Bunu söyleyen karıştırdıysa, alkışlayan da karıştırıyor sanırım.

 

Özetleyeyim...

 

Koyun beyniyse ihraç edeceksin. Yurtdışına satacaksın, parasını memlekete getireceksin. Bu iyi.

 

İnsan beyniyse, yurtdışına gitmesini istemeyeceksin. Yetiştirdiysen bu insanı memlekette, memlekete faydalı olabileceği çok çeşitli iş olanaklarını yaratacaksın. Bu beyin de gitmeyecek, beyninden ürettikleriyle vatana millete faydası dokunacak.

 

O kadar iyi imkanlar yaratacaksın ki hatta; yurtdışında gelişmiş Türkiye kökenli beyinler, memleketine faydalı olmak için özlerine gelecekler. Memleketlerine dönecekler; aldıkları eğitimi, tecrübelerini vatanla, milletle paylaşacaklar. Burada katma değer yaratacaklar. Onları da ithal edeceksin yani.

 

*

 

Haberin Devamı

Tekrarlayayım da, bir yanlış anlaşılma kalmasın. Bir gıda maddesi olarak koyun beyni konusunda ihracat iyi, içinde yetişmiş beyin olan insan konusunda ithalat iyi.

 

Teşekkür ederim, saygılar.

 

*

 

Bana Twitter, Facebook ve Instagram’dan ulaşabilirsiniz: @anlatanadam

 

anlatanadam@gmail.com

Yazarın Tüm Yazıları