Obama’yı IŞİD mi uyuttu?

ÜÇ ihtimal var; Washington, IŞİD belasının gelişini ya baştan göremedi ya bile bile göz yumdu ya da durumun vahametine ancak ayıktı.

Haberin Devamı

Hangisi daha inandırıcı?...

* * *

CIA köstebeği Snowden IŞİD için ‘Amerikan yapımı’ dedi mi, El Bağdadi’nin bir Amerikan hapishanesinden örgütün tepesine transfer oluşu tesadüf müydü, kenar mahallenin cami takımında top koşturan silik ve çekingen bir karakterden azılı bir teröriste nasıl dönüştü bu tip, geçmişi kurcalansa ele avuca daha karışık ilişkileri gelir miydi, kolundaki James Bond saati kimliği hakkında özel bir şeyler anlatmalı mı ya da meşhur senatör John McCain’le görüldüğü şu fotoğraf karesi düzmece miydi?...
Hiçbirinde değilim.
Muhtemelen yayılan şayiaların epey bir kısmının aslı astarı da yoktur.
Fakat bu durum, IŞİD’in ne idülüğüne dair şüpheleri izaleye yetmiyor.

* * *

Haberin Devamı

Beni asıl işkillendiren, Başkan Obama’nın iki gün üst üste yaptığı son açıklamalar.
İlkinde, Bağdat’a seslendi, “Kurt kapıda” dedi.
Kurt kapıda ve hemen Irak’taki bütün etnik ve mezhepsel unsurları Kürt’ü, Arap’ı, Sünni’si, Şii’siyle birleştirecek yeni hükümeti kurmak zorundasınız. Haydar el İbadi’nin başbakanlığı altında birleşmezseniz kurt sizi kapar, biz de kurtarmaya gelmeyiz...
İkincisinde de, Amerikalı gazeteci James Foley’in hunharca boğazlandığı görüntüler karşısında nasıl dehşete kapıldığını anlattı.
Bu vahşete artık bir son verilmeliydi, kesin çözüm için hızlı cerrahi müdahale şarttı, IŞİD’e karşı (İran dahil) tüm dünyanın neşteri eline alıp birleşme zamanı gelmişti, Başkan en üst perdeden böyle kükredi...

* * *

Obama’nın tüyleri ürpererek nihayet galeyana gelmesi çok iyi de biraz geç olmadı mı?
Mesele kurdun kapıya dayanmasıysa o şimdi olmadı. Musul düştükten 24 saat sonra IŞİD, Bağdat’ın kapılarındaydı zaten, doğru dürüst bir direnişle karşılaşmadan Irak’ın üçte birini teslim aldı...
Yok eğer mesele, James Foley’in gırtlağı kesilerek barbarca katledildiği görüntülerse, IŞİD’in nasıl soğukkanlı bir cinayet şebekesi olduğunu görüp heyheylenmek için ilave kanıta ihtiyaç mı vardı?
Bir katil sürüsü, şehirleri kasıp kavururken geride bıraktıkları diğer videolardan hiç mi haberi olmadı Amerikan Başkanı’nın, ilk kez mi IŞİD’in kan donduran bir gırtlak kesme sahnesini izledi?

* * *

Haberin Devamı

Geriye öbür ihtimal kalıyor.
IŞİD’in vahşet şovlarının Amerikan Başkanı’nın yeterince dikkatini çekebilmesi için, önce söz dinlemeyen Maliki’nin kene gibi yapıştığı iktidardan Azrail’le korkutularak söküp atılması mı gerekiyordu?
IŞİD, kontrolden çıkan Bağdat’ı yeniden hizaya sokacak bir sopa olduğundan mı, harekete geçmek için uygun zaman beklendi?
Şayet bu da değilse, Obama’nın Cumhuriyetçi muhalifleri haklı demektir.
Yani Obama ve ulusal güvenlik ekibi ayakta uyuyor, başka izahı yok.

* * *

Şii Arap milliyetçisi Maliki hepten azıttığında, Kürtleri zorbalıkla ezdiğinde, mezhepçi ayrımcılıklarıyla Sünni Arap aşiretlerini patlamaya hazır barut fıçısına çevirdiğinde, bu öfke üzerinde sörf yapan fırsatçı IŞİD bir sabah Musul’u kurşun atmadan düşürdüğünde, Irak ordu tümeni ardına dahi bakmadan şehri bırakıp kaçtığında, arada kalan Ezidilerin dağlara büyük kaçışı başladığında, James Foley’den önceki diğer bütün kurbanların gırtlaklanma görüntüleri bir bir yayınlandığında Beyaz Saray derin uykusunda mışıl mışıl uyuyordu, oturduğu yerde kestiren CIA’nın kıçında pireler uçuşuyor, Pentagon şekerlemeye yatmış kim bilir kaçıncı rüyasını görüyordu...
Kurdun, binlerce kuzuyu boğazlaya boğazlaya ta kapıya dayandığını ancak fark ettiler.
Başkan Obama, bir de ayıktı ki IŞİD, Maliki’nin yarattığı Sünni öfkeden yararlanıyor ama Sünni Şii demiyor, karşısına kim çıksa kesiyor.
Ve bu çok kötü, ‘kanseri ortadan kaldırmak için’ acilen bir şeyler yapmak lazım...
Yani bir hışımla siestadan kalkması, Maliki zorbasının IŞİD’le korkutularak devrildiği zamana değil de, onun işi bittikten sonra zavallı James Foley’in hunharca infazına rastgeldi.
Açıklaması budur, hesabınıza gelirse...

Yazarın Tüm Yazıları