Sandık görevlileri vergi ödeyecek mi?

ÖNÜMÜZDEKİ pazar günü yapılacak seçime yüksek bir katılım oranı bekleniyor...

Haberin Devamı

Pazar günkü seçimde oy kullanabilecek seçmen sayısı (yurtdışında bulunanlarla birlikte) toplamda 59 milyon 369 bin 960 kişiye ulaşıyor... Tüm yurtta saat 08.00 – 17.00 arası seçmenler kayıtlı oldukları sandıklara gidip oy kullanabilecek. Hem cumhurbaşkanlığı seçimi için hem milletvekili genel seçimi için tercihte bulunulacak. 

Seçmenlerin oy kullanacağı sandık sayısı ise 181 bin 863.  

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ve dokuz saatle sınırlı olan büyük organizasyonun sağlıklı sonuçlanabilmesi için her sandıkta devlet memurları ve siyasi partilerin temsilcileri (yaklaşık 2 milyon kişi) görev alacak.  (Sandık kurulu başkanları,  seçim sandık kurulu üyeleri ile bina sorumlusu, memur, hizmetli ve şoförler)

Ve bu görevlilere; pek tabi kritik görevleri karşılığı olarak bir ödeme de yapılacak. Ödenecek tutarlar tabloda yer almakta.

Haberin Devamı

Ödemeler Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla 14 Aralık 2018 Cuma gününe kadar yapılabilecek. (Bu tarihe kadar alınmayan hak edişler, seçmen kütük bürosuna müracaat edilmesi halinde mal müdürlüklerinden de alınabiliyor.)

Ve tabii bir görevlendirme ve karşılığı ödeme söz konusu olunca haliyle ‘üzerinden vergi hesaplanacak mı?’ sorusu da akla gelecektir.  Hizmet karşılığı olarak elde edilen hemen her türlü ödenek ve para transferi vergiye tabi iken seçimde görevli olarak hizmet verenlerden ise vergi alınmıyor. Hakedişler gelir vergisi kesintisi yapılmadan, net olarak ilgili görevlilere ödenecek. Gelir Vergisi Kanunu’na göre seçim işlerinde görev alanlara ödenecek gündelikler vergiden istisna edilmiş durumda. (Md. 24/5)

Sandık görevlileri vergi ödeyecek mi

SPOR KULÜPLERİNE VERGİ İADESİ BAŞLIYOR
Maliye, kulüplere amatör spor branşlarında kullanmak üzere vergi iade ödemesi yapmaya başlıyor. Kulüplerin ödedikleri ücret-gelir vergisi stopajını, koşullu olarak tekrar kulüplere geri ödeyecek (vergi iadesi yapılacak). Kulüpler bu aldıkları vergi iadesini, amatör branşların harcamalarında kullanacak. Maliye Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı kulüplerin devletten sağladıkları bu kaynağın amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını yılda en az bir kez denetleyecek.

Haberin Devamı

İlgili düzenleme 7103  sayılı yasa ile yapılmıştı. (3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun Ek 12’nci maddesi.) Şimdi uygulamaya yönelik yönetmelik de yayımlandı. (Sporcu Ücretlerinden Tevkif Yoluyla Alınan Gelir Vergisinin İadesi Hakkında Yönetmelik. 13 Haziran 2018 Tarihli Resmi Gazete) Spor kulüpleri veya sportif alanda faaliyette bulunan şirketler ilk ödemelerini mayıs ayı muhtasar beyannameleri (25 Haziran’a kadar verilebilecek)  üzerinden (ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde) alabilecekler. Kulüplerin vergi iadesi alabilmesi için bankada özel bir hesap açması da gerekecek.

Yazarın Tüm Yazıları