Beş yıldızlı iftar vergisi

Ramazanla beraber tartışılan beş yıldızlı iftar sofraları vergi için de fark yaratıyor. Yıldız sayısı arttıkça vergi oranı da artıyor. Vergi mevzuatımıza göre ‘beş yıldızlı iftarlar’ yüksek oranda vergilendiriliyor, ‘üç yıldız altı’ iftarlardan ise daha düşük oranlı vergi alınıyor.

Haberin Devamı

RAMAZANIN gelişiyle toplu iftar davetleri başlayınca beraberinde “Beş yıldızlı iftarlar da” gündeme gelir. Ramazanın; ‘paylaşım, empati, tevazu’ gibi amaçlarına pek uygun olmadığı vurgulanır bu zengin menülü iftarların... 2017 ramazanının henüz ilk günleri... Dileriz bu yıl iftarlarla ve diğer erzak vb. yardımlarla daha fazla insanla temas kurulur, paylaşım yapılır, yarası olanlara merhem olunur... 

Başlıktaki vergi konusuna da bakalım... Evet; yıldız sayısı arttıkça vergi oranı da artıyor... İftar davetlerinin düzenlendiği yere göre vergi oranları değişiyor... Beş yıldızlı otel veya diğer otel ve restoran- lokantalar...

Vergi mevzuatımıza göre “beş yıldızlı iftarlara” farklı vergi uygulanıyor, yüksek oranda vergilendiriliyor, “üç yıldız altı” iftarlardan ise daha düşük oranlı vergi alınıyor.

Haberin Devamı

Şöyle ki; (birinci sınıf olmayan) restoran-lokanta; faturayı kesiyorsa, KDV oranı yüzde 8 olarak hesaplanıyor. Eğer (üç yıldız ve üzeri ) otelde verilen bir iftar yemeğiyse veya organizasyon firması fatura düzenliyorsa bu kez KDV oranı yüzde 18 olmak zorunda.

RAMAZANA ÖZEL YAN HAKLAR

Tabii ki konu iftar yemeğine özel değil. İftar yemeği değil de başka bir davet, kokteyl vb. organizasyon için de durum aynı... Eğer üç yıldız ve üzeri bir otelde; davet, kokteyl vb. organizasyon düzenleniyorsa yemek faturasında KDV oranı yüzde 18 olarak hesaplanıyor. Lokantalar arasında da yemek faturasının KDV oranı farklı... Birinci sınıf lokantalarda yemek bedelinin üzerine yüzde 18 KDV hesaplanırken, ikinci sınıf ve üçüncü sınıf lokantalarda yüzde 8 KDV oranı uygulanıyor. (Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Özel Tesis” belgesi almış olan işletmelerin uygulayacakları KDV oranları için önceki verilmiş özelgeleri de dikkate alarak Maliye’den konuyu netleştirmelerinde yarar var.)  Her zaman faturayı kesen, tahsilatı yapan otel veya restoran da olmayabiliyor... Tüm işlemler organizasyon firması üzerinden de yürütülebiliyor ve yemek faturasını organizasyon firması kesebiliyor. Bu durumda da; organizatör firmanın faturasında yüzde 18 KDV oranı uygulamak zorunda.

Haberin Devamı

Beş yıldızlı iftar vergisi

İşletmelerde ramazana özel ‘yan haklar da’ olabiliyor... Bir çok işletme ramazanda çalışanlarına erzak dağıtabiliyor veya ramazan ayının sonunda çalışanlarına bayram ikramiyesi verebiliyor. Bu iki yan hakkın ücret bordrosuna yansıması ve dolayısıyla üzerinden vergi ödenmesi söz konusu olabiliyor...

ERZAKLARDA VERGİLEME

Çalışanlara dağıtılan erzak kolileri de, bayram ikramiyeleri de Gelir Vergisi Kanunu’na (GVK) göre vergiye tabi... (Md. 61) İşverenin erzaklara ödediği KDV dâhil bedeller (brütleştirilerek) çalışanın ücreti gibi değerlendirilecek ve çalışanın bordrosunda GV hesabına dahil edilerek Maliye’ye beyanda bulunulacak. Erzak değeri üzerinden Damga Vergisi ödenmesi de gerekiyor. 

Haberin Devamı

Çalışanlara dağıtılacak bayram ikramiyeleri üzerinden de işverenler ilave vergi hesaplayarak Maliye’ye beyan edip ardından ödemesini yapacaklar. (GVK Md. 61) 

GVK’na göre ücret olarak görülen ve üzerinden vergi hesaplanan söz konusu yardımlar, diğer bordro kalemleri gibi işletme için aynı zamanda bir gider kalemi olarak muhasebeleştiriliyor. Dolayısıyla işletmenin ödeyeceği verginin hesabında gider (-) olarak da dikkate alınabiliyor.

İKRAMİYE İÇİN SGK PRİMİ

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, ayni yardımlar sigorta primine tabi olmadığından, personele verilen erzak için sigorta primi hesaplanmayacak. Bayramda verilecek ikramiye içinse sigorta primi hesaplanıp SGK’ya ödenecek.

Haberin Devamı

Beş yıldızlı iftar vergisi


RAMAZAN PİDESİNİN KDV ORANI?

Denizli’de bir pide salonu işletmecisi… Hem Ramazan pidesi hem kaşarlı-kıymalı pideler yapıp satıyor. Pidelerin KDV oranlarında tereddüt yaşamış. Hangi pide için hangi KDV oranında fiş-fatura keseceğini Maliye’ye sormuş…  Maliye; cevaben “hamburger ekmeği, tost ekmeği ve sandviç ekmeği ile ramazan pidesi, boş pide ve lavaşın yüzde 1 oranında KDV’ye tabi tutulması gerektiğini, iç malzemesi (kıyma, patates, peynir vs.) kullanılarak pide hazırlanması suretiyle verilen hizmetin de yüzde 8 oranında KDV’ye tabi tutulması gerektiğini” belirtmiş. (GİB-Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı  28.02.2017 Tarih ve 17461 sayılı Özelge)

 

Yazarın Tüm Yazıları