Doğu Bey! Bırak şu saçma sapan Atatürk Taliban kıyaslamasını

DOĞU PERİNÇEK ŞÖYLE DEMİŞ: “TALİBAN, ATATÜRK’ÜN TÜRKİYE’DE YAPTIĞI GİBİ AFGANİSTAN’IN KURTULUŞ SAVAŞI’NI BAŞARDI”. CİDDİYE ALINACAK PEK BİR TARAFI YOK BU AÇIKLAMANIN. AMA BENİM TALİHSİZLİĞİM DE BU... SÜREKLİ CİDDİYE ALINMAYACAK ŞEYLERİ CİDDİYE ALMAKLA GEÇİYOR ÖMRÜM. İŞTE YİNE ÖYLE BİR DURUMDAYIM VE SÖYLEYECEKLERİM ŞUNLARDIR:

Haberin Devamı

Afganistan, tarihte hiçbir zaman doğru dürüst merkezi bir yönetim oluşturamadı. Kabilelerin, dağınık güçlerin itişip kakışmasının coğrafyası oldu hep. Ulus yok ortada. Merkezi yönetim tecrübesi yok. Afgan kimliği yok. Tarihsel deneyim diye bir şey de yok.

*

Türkiye’nin durumu, Afganistan’ın durumuyla kıyas edilemez. Türkiye’nin büyük bir deneyimi var. Bir imparatorluk geçmişi var. Merkezi yönetim tecrübesi çok büyük. İmparatorluktan getirdiği müthiş zengin bir birikim söz konusu. Türkiye Cumhuriyeti, böyle bir birikime yaslanıyor.

Doğu Bey Bırak şu saçma sapan Atatürk Taliban kıyaslamasını

Atatürk’le Taliban’ı kıyaslamak... Her şeyden önce Atatürk’e düpedüz hakaret ve büyük bir saygısızlık. Saçmalamanın daniskası. Absürdlüğün zirve noktası. Böyle bir kıyaslama, Atatürk ve yol arkadaşlarının birikim ve deneyimini aşağılamaktan başka bir anlam taşımaz.

*

Haberin Devamı

Taliban, fukara bir insan kaynağına yaslanıyor. Siyasi kurgusu da alabildiğine fukara... Afganistan’daki kaosa ve içsavaşa karşı, ilkel bir kurguyla verilmiş bir cevaptır Taliban. “İslam’ı sert uygularsak belaları def ederiz” diyen bir sosyolojiye yaslanıyor. İdeolojisi, hedefi, stratejisi bundan ibaret. İlkel bir kurtuluş reçetesiyle hareket ediyor.

*

Atatürk bir dehadır. Siyasi, askeri ve stratejik açıdan bir deha... Liderliğini Atatürk’ün yaptığı mücadelenin arkasında müthiş bir birikim vardır. Bugünün Taliban’ında... Atatürk ve yol arkadaşlarının yüz yıl önceki birikiminin ve deneyiminin binde biri bile yoktur.

*

Taliban’ın antiemperyalizmine gelince... Fıkıh yorumunda alabildiğine katılar ama aynı katılığı ABD’ye karşı sergilemiyorlar nedense... Gayet pragmatik ve rasyonel takılıyorlar ABD’ye karşı. El altından, el üstünden görüşmeler... Güvence vermeler... Tahliyelere müsaade etmeler... “Merak etmeyin, bizden size zarar gelmez” demeler... Kısacası Taliban bile “Ben antiemperyalistim” demiyor.

*

Doğu Perinçek’e son olarak şunları söylemek isterim: Yıllar önce Öcalan’a çiçek verirken çekilmiş fotoğraflarınız, her tartışmada önünüze çıkarılır. Siz de yıllardır bu fotoğraflara açıklama getirmek için çabalayıp durursunuz. Bundan sıkıldı herkes. Afganistan’a gidip Taliban’a çiçek vermenizi tavsiye ederim. Bir yenilik olur. Önümüzdeki yıllarda da bu fotoğraflara açıklık getirmek için çabalar durursunuz.

Haberin Devamı

AMAN EŞREF CANIM EŞREF

KOLTUĞUNU bırakıp kaçan Afganistan’ın kaçak Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin kaleme aldığı bir kitap varmış.

Doğu Bey Bırak şu saçma sapan Atatürk Taliban kıyaslamasını

Kitabın adı şuymuş:

“Çökmüş Devletleri Onarmak – Yeniden İnşa İçin Bir Taslak”.

*

Kitabın adını okuyunca...

Az kalsın içtiğim kahveyi püskürtüyordum.

*

Bu kitabı yazdığı için “Çökmüş devletler uzmanı” diyorlarmış Eşref Gani’ye... Sanırım bundan sonra “Çökmüş devleti daha da çökertme uzmanı” diye anılacak.

TALİBAN KAFASI DEĞİŞİR Mİ?

Biraz esner.

Azıcık yumuşar.

İki adım geriler.

Minnacık farklılaşır.

Doğu Bey Bırak şu saçma sapan Atatürk Taliban kıyaslamasını

Ama asla değişmez.

*

Çünkü o kafanın çalışma biçimi...

Bütün kaba softa ve ham yobazların kafalarının çalışma biçimi gibidir.

*

Yani bunlar...

Haberin Devamı

Kendi din yorumlarının, yeryüzündeki geçerli tek din yorumu olduğuna sonsuz inanırlar.

*

Korkunç olan tarafları budur.

Sakalları, giyimleri, oturuş kalkışları değil.

TALİBAN GÜNDEMİNDE İZLENECEK DİZİ VE FİLMLER

Doğu Bey Bırak şu saçma sapan Atatürk Taliban kıyaslamasını

HOMELAND
Sezonlarından birinde Taliban var. Uzun uzun anlatıyorlar Taliban’ı... Hem de en ince detaylarına kadar. Hatta Taliban liderini, bir Türk oyuncu canlandırıyor. O sezona mutlaka göz atın. Taliban haberleriyle birlikte fevkalade güzel gidiyor.

Doğu Bey Bırak şu saçma sapan Atatürk Taliban kıyaslamasını

BORGEN
Danimarka’nın küçük bir askeri birliği Afganistan’da. Danimarka siyaseti tartışıyor: Askerleri çekelim mi, çekmeyelim mi? Dizinin birkaç bölümünde işte bu konu işleniyor. Afganistan’ın başrolde yer aldığı o bölümleri mutlaka izleyin. Bugünlerde yaşananlara çok münasip.

Haberin Devamı

Doğu Bey Bırak şu saçma sapan Atatürk Taliban kıyaslamasını

RAMBO ÜÇ
Sene 1988... Afganistan’da mücahitler var. ABD, o zaman Sovyetler’e karşı mücadele eden mücahitleri destekliyor. Hollywood da bizim Rambo’yu mücahitlere yardım için gönderiyor. At üstünde destan yazan Rambo ve temiz yüzlü mücahitler... Çok ibretlik bir film. Tarihte neler olmuş sorusunun basit bir aksiyonla verilmiş cevabı. Çerez niyetine izlenir yani.

Yazarın Tüm Yazıları