Silikon vadisi ona emanet

ABD’de 1950’li yıllarda kurulan ‘Silikon Vadisi’ ile ortaya çıkan teknoparklar, tüm dünyada üniversite - sanayi işbirliğini sağlama konusundaki en başarılı model olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Silikon vadisi ona emanet

Günümüzde birçok sanayileşmiş ülke, teknoparkları teknolojik ve ekonomik gelişmenin en önemli aracı olarak görüyor. ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin, Kore, Hindistan, İsrail, Finlandiya’da üretim ve hizmet sektörleri ürettikleri katma değerin önemli bölümü teknoparklar bünyesinde yürütülen Ar-Ge çalışmalarına borçlu. Bugün dünyadaki sayısı bini geçen teknoparklardan biri de Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Tınaztepe yerleşkesinde yazılım, bilişim, elektronik, ileri malzeme teknolojileri, tasarım, nanoteknoloji, otomotiv, yenilenebilir enerji gibi konularda çalışan yenilikçi firmalar yer alıyor. İnciraltı yerleşkesinde biyoteknoloji ve tıp teknolojileri alanında çalışan Ar-Ge firmaları bulunuyor. Bölgenin işletmesini Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş. (DEPARK) yapıyor. Başında ise bu haftaki ‘Sıradışı’ konuğum olan Necip Özbey var. Özye, ODTÜ mezunu bir endüstri muhendisi. Daha önce Antalya Teknopark Kurucu Genel Müdürü, ODTÜ Teknokent Ostim Direktörü olarak görev yapmış, bu konuda çok tecrübeli bir isim. Birkaç sözcükle tanıtmam gerekirse... Sevecen, iyimser, güleryüzlü, insan olmayı ön planda tutan, sabırlı, doğasever, hayvansever, İzmirsever, sakin, hızlı konuşan ama hazır cevap olmayan, gerçekçi ve alçak gönüllü olmaya çalışan, takıntısı az, haksızlığa dayanamayan, yerine göre ise inatçı, heyecanlı, iddialı, çekingen bir kişi. Klasik otomobil, bilim kurgu, sinema, yelken ve yamaç paraşütü tutkunu. Renkli ve temalı kravat kullanmayı seviyor. ‘Sparta’ isminde bir de kedisi var. Keyifle okumanız dileğiyle, iyi pazarlar...

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ

Sağlıklı, sağlıklı düşünen, iyi bir insan, faydalı bir vatandaş olmak.

Silikon vadisi ona emanet

 

OTOMOBİL
Klasik sevdalısıyım

Haberin Devamı

* İlk arabam 1978’de babamın mezuniyetim sonrası hediye ettiği açık mavi renkli 1960 model Ford Custom’du. Temiz bir klasikti ama aşırı yakıt tüketimi nedeniyle aylık kullanımımı planlamak zorundaydım. Son klasiğim ise 1994’te aldığım koyu yeşil - beyaz tavanlı 1974 model spor Dodge Challenger’dı. Önceki yıl bir başka klasik sevdalısına devrettim. Şimdi 2006 model Citroen Picasso’m var. Yoğunlaşan trafiğe rağmen hala otomobil kullanmayı seviyorum. Bir arabadan beklentim iyi bir marka, güzel tasarım, fiyat - performans orantısının makul olması ve tabii ki yakıt ekonomisi. Trafikte başkalarını zor duruma düşürmeyen, tehlikeli hareketlerden kaçınan, akıllı ve dikkatli bir sürücü olmaya çalışırım. Aracımın fonksiyonlarına uygun davranırım, limitlerini zorlamam.

BESLENME

Sebze olmazsa olmazım

Haberin Devamı

* Kahvaltıyı hafta sonları yaparım. Peynir, tereyağ, yumurta olsun isterim. Hafta içi genelde sadece süt, nadiren de kaşarlı tost yerim. Öğlenleri işyerinde çıkan tabldotu tercih ederim. Sebze olmazsa olmazım. Eti köfte, külbastı veya döner olarak severim. Ayda bir balık, deniz ürünleri ve midye dolmaya fırsat veririm. Ekşi ve acı sevmem. Akşamları yoğurt ve söğüş yeşillik, haftada bir de sebze tüketirim. Ara öğün olarak bazen kuruyemiş, özellikle kabak çekirdeği ararım. Zeytinyağlı olmak kaydıyla ıspanak, taze fasulye, enginar, bamya, bezelye, bakla, pırasa ve patlıcanlı yemeklerden hoşlanırım. Ancak yaprak sarmanın yeri ayrı. Mutfaktaki şefe iyi bir yardımcıyım. İmalata karışmam. Yemek sonrası ortalığı toplarım. Bulaşık yıkamayı da severim. Nadiren bulaşırsam iyi pilav yaparım.

MEKAN

Önceliğim güler yüz

Haberin Devamı

* Genelde dışarıda olmayı çok aramam. Gidersem de farklı mekanları tanımak isterim. Temizlik ve güler yüzlü hizmet ararım.

SPOR

Bol bol yürüyorum

* Son aylarda biraz ihmal ettiysem de yürümenin en iyi spor olduğunu düşünüyorum. Futbola ilgim yok. Takım tutma konusunda hevessizim. Fırsatım olsa paraşütle atlamak isterim.

TATİL

Dünyayla irtibatı kesmem

* Yaz tatilimi iki parçada yapmayı tercih ediyorum. Genelde birer haftayı geçmez. Yurtiçinde Kaz Dağları, Edremit Körfezi, Foça, Çeşme, Kalkan ve Fethiye’yi; yurtdışında ise Ege adaları, Güney Fransa sahilleri ve Sicilya’yı tercih ederim. İyi bir tatil bedence ve zihince tazelenmek için olmazsa olmaz. Ancak ben dünyayla irtibatımı kesmeden tatil yaparım.

HOBİ

Yamaç paraşütü tutkunuyum

Haberin Devamı

* Klasik otomobiller, bilim kurgu, sinema, yelken ve yamaç paraşütü belli başlı hobilerim. Kendi çapımda bir kütüphane sahibiyim. Yakın tarih ve popüler bilim türünde kitaplara meraklıyım. Hafif müzik, türkü, Anadolu rock, caz ve bazı klasik müzik eserlerinden hoşlanıyorum. Model taşıtlar, para ve anahtarlık koleksiyonlarım var. Ama artık toplamıyorum.

Silikon vadisi ona emanet

KARİYER

Pilot olmak istiyordum

* ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Akdeniz Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. Sırasıyla Mersin’de Çimsa Çimento Planlama Mühendisi, İzmir’de Viking Kağıt Proje Şefi, Degaş İzmir Tersanesi Üretim Planlama Şefi, Ebim Bilgisayar Satış Müdürü-Hizmet Destek Müdürü, Bilim Bilgisayar Genel Müdürü, Mitek Bilgisayar Kurucuu ve Genel Koordinatörü, Era Tekstil Kurucu ve Şirket Müdürü, Enra Konfeksiyon Kurucu ve Şirket Müdürü, İstanbul’da A1 Yazılımevi Bölge Müdürü, Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Rektör Danışmanı, Antalya Teknopark Kurucu Genel Müdürü, Ankara’da ODTÜ Teknokent Ostim Direktörü olarak görev yaptım. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Depark Teknopark Genel Müdürü olarak hizmet veriyorum. Çocukken pilot olmak istiyordum. Ama o yıllarda sadece Hava Harp Okulu’nda okuyanlar pilot olduğu için ben de ortaokul son sınıfta gözlük takınca bu şansımı kaybettim.

Silikon vadisi ona emanet

GÜNE BAŞLANGI

Uyku sorunum olmaz

* Genelde 23:00-24:00 arası yatar, 06:00 gibi kalkarım. Uyku sorunum olmaz. 08:30 civarı evden çıkarım. Aradaki sürede güne hazırlık işlerinin ardından internetten sabahın ilk mesajları kontrol ederim.

Silikon vadisi ona emanet

MODA

Temalı kravat severim

* Tekstil ve konfeksiyon işinde çalıştığım dönemlerde modaya farkındalığım arttı. Bu nedenle alışverişlerimde ayrıntılara ister istemez takılırım. Giyim tarzımı çok değiştirmem. İş kıyafetimde renkli ve temalı kravat kullanmayı severim. İş dışında spor kıyafetler tercihim ederim. Uygun bulduğum renkleri kullanırım.

TEKNOLOJİ

Güncel olayları izlerim

* Teknolojiyi takip etmekten hoşlanırım. Facebook’ta da, Twitter’da da varım. Genelde güncel olayları izler, çok beğendiğim ilginç bilgi ve olayları paylaşırım.

SEVİMLİ DOSTLAR

Sparta artık aileden

* 4 yaşında ‘Sparta’ isminde kedimiz var. 2 aylıktan beri birlikteyiz. Ailenin parçası oldu. Çok özel bir kedi. Yanlışlıkla canını yaksanız bile tepki vermez.

ASTROLOJİ

Oğlağım, takip etmem

* Oğlak burcuyum. Bazı astroloji meraklısı arkadaşların muhabbetleri dışında pek takip etmem. Sanki bu burca atfedilen özellikler yarı yarıya uyuyor. Belki yükselen burcunun etkisi de vardır.

KİMDİR?

Adı ve soyadı: Necip Özbey
Doğum yeri ve yılı: İzmir Karşıyaka, 1954
Eğitimi: ODTÜ Endüstri Mühendisliği
İşi: DEÜ Depark Teknopark Genel Müdürü
Burcu: Oğlak
Medeni durumu: Aile hekimi Elmas Hanım’la evli. Cansu ve Can adında 2 çocuk babası.

Yazarın Tüm Yazıları