"Adnan Kaya" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Adnan Kaya" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Adnan Kaya

Küllerinden doğuyor

‘SIRADIŞI’ adlı köşemde onun için açtığım başlık, “Bir eli yağda, bir eli balda” idi.

Zira Nedim Kalpaklıoğlu, Yaşar Holding’teki üst düzey yöneticiliğinin ardından 1996’da kurduğu Ege NKM isimli firmasıyla önce zeytin-zeytinyağı alanında faaliyet gösterdi, sonrasında bal üretimine de adım attı.

Küllerinden doğuyor

Ege’nin bu en değerli iki ürününü ‘Ege’ markasıyla başta Avrupa, ABD, Japonya ve Çin olmak üzere 38 ülkeye ihraç etti.
“Türkiye’nin en çok bal ihracatı yapan şirketi” unvanı aldı.
2015’te İzmir Aliağa’da 17.5 milyon TL yatırımla ülkenin en büyük bal üretim tesislerinden birini hizmete açtı.
Yıllık yaklaşık 2 bin 500 ton olan üretimini ihracattaki payını artırarak 5 bin tona çıkarmayı hedefledi.
Yeni yatırımlarıyla adından söz ettirip büyüme mesajları verdi.
Ancak yaşanan ekonomik darboğaz onu da etkiledi, iflasın eşiğine geldi.
Açılışından yaklaşık 1.5 yıl sonra içinde bulunduğu krizi aşabilmek için iflas erteleme talebinde bulunan firmalar kervanına katıldı.
Uzun süren sessizliğin ardından geçtiğimiz günlerde okuduğum Ege Bal haberleri üzerine minik bir araştırma yaptım.
Duyduğuma göre Nedim Kalpaklıoğlu, mahkemenin kayyum atamasına gerek kalmadan alacaklı bankalarla anlaşmış, borcunu yeniden yapılandırmış ve üretime kaldığı yerden devam etmiş.
Son olarak, çocukların sağlıksız katkı maddeleri içeren şekerlemeler yerine bal tüketmeleri için yeni bir konsept üzerine çalışıyormuş.
Balı çok kısa bir zamanda yepyeni bir paketle piyasaya sürerek çocukların vazgeçilmezi yapacakmış.
Gerek bal, gerek zeytinyağında yeni dış pazarlar bulmak için de yoğun arayış içindeymiş.
Markalar kolay oluşmuyor.
Dilerim, Ege Bal bir an önce küllerinden doğar ve eski gücüne kavuşur.

***
Waffle’dan
sonra pide

Küllerinden doğuyor

GIDA sektöründe 50 yıla yaklaşan tecrübesi bulunan Mehmet Akbalık, Belçika usülü bir tatlı olan ‘waffle’ı orijinal haliyle Türkiye’ye getiren isim olarak da biliniyor.
TBG Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akbalık, Akhisar OSB’de kurduğu tesiste son derece hijyenik ortamda el değmeden ‘waffle’lar üretti.
Ve bunları porsiyonlar halinde paketleyerek ‘Waffys’ markasıyla benzin istasyonları, marketler aracılığıyla tüketicilerin beğenisine sundu.
Kulağıma geldiği kadarıyla Mehmet Akbalık şimdi de tırnak pide ve pofuduk ekmek üretimine başlamış.
Tırnak pideleri ağırlıklı olarak döner ve köfte, pofuduk ekmekleri ise kahvaltı için planlamış.
10 gün raf ömrü bulunan bu lezzetleri daha geniş kitlelerle buluşturmak için de döner ve köfte zincirleri ile süpermarket devleriyle görüşmelere başlamış.
Waffle mı?
Doğal olarak seri üretime ara vermiş.
Artık toplu sipariş üzerine imalat yapıyormuş.
Kaynaklarım öyle diyor!

***
Tut tutabilirsen

İZMİRLİ inşaat firmaları bir yandan kente değer katan projelere imza atarken, bir yandan da yurt dışına açılıyor.
Taahhüt işi yapan da var, konut projeleri inşa eden de...
Bunlardan biri de Ontan Grup...
2014’te Rusya’da düzenlenen Sochi Kış Olimpiyatları’nda olimpiyat köyü kapsamında 340 konutun kaba inşaatını gerçekleştirerek yurt dışına açılmışlardı.
Sonrasında Azerbaycan’da Bakü Rekreasyon Projesi’ni hayata geçirdiler.
Ardından da Cezayir’de bir Türk firmasının fabrika tesisi, biyolojik arıtma deposu ile yine başka bir Türk şirketinin yaptığı demir çelik fabrikası kazık imalatı işlerini gerçekleştirdiler.
Ülkedeki kaliteli konut açığını görüp başkent Alger’de, zemin+8 katlı 3 bloktan oluşan 115 dairelik projeye başladılar.
Kulağıma gelen işin bununla sınırlı kalmayacağı.
Bin-5 bin arasında değişen yeni bir konut projesinin yanı sıra başta altyapı olmak üzere farklı alanlarda da yeni projeler için görüşmeler sürüyormuş.
Mozambik’te yapımı devam eden Hint Okyanusu manzaralı, ikisi 700’er odalı otel olmak üzere 5 kuleden oluşan Maputo City Center, Mart 2019’da teslim edilecekmiş.
Sri Lanka’da da birçok proje için niyet mektubu sunulmuş teklif süreçleri başlatılmış.
Benden duyurması...

X