Bir ‘Güzel’ insan

Haberin Devamı

BİR kere çok şeker, tonton ve güleç... Sanırım bu biraz da kilo kaynaklı :) Ama bu konuda kendisiyle son derece barışık. “Mutfakla aram hep iyi oldu, o yüzden benim rejim hiç bitmez! Hep takılırım, ‘Bizim rejim Cumhuriyet rejimi gibi, devamlı saldırılara maruz’ diye...” özetliyor yemekle olan ilişkisini. Zaten lisede de okulun güreş takımındaymış :) İşin şakası bir yana, başarılı bir işadamı. Aynı zamanda da sanatçı. Yoğun iş temposuna rağmen fotoğraf çekiyor. (Arşivinde dünyanın çeşitli ülkelerinde objektifine yansıyan 30 binin üzerinde kare bulunuyor.) Karikatür çiziyor. Resim yapıyor. Yazıyor. İZSİAD Dergisi’nin sorumlu yazı işleri müdürlüğü ve yayın koordinatörlüğünü yapıyor, ‘Gezgin’ köşesini hazırlıyor. Bir internet sitesinde de haftalık köşe kaleme alıyor. Tam bir kitap kurdu. Şarkı söylüyor. Topluma hizmetten hoşlanıyor. Evine ve ailesine düşkün. Onlarla birlikte dünyayı dolaşmayı, yeni yerler-kültürler görmeyi çok seviyor. Bahçeyle uğraşmaktan da büyük keyif alıyor. Tam bir hayvan dostu. Sıkı bir FB’li. Terazi burcu. Sanata ve güzelliğe düşkün. Genelde sakin. Ancak araç kullanırken kurallara uymayanlara çok sinirleniyor. Çabuk parlıyor ama asla kin tutmuyor. Satış elemanı olarak girdiği iş yaşamında kendi şirketini kurarak patronluk koltuğuna oturan, İZSİAD Genel Sekreteri, Güzel Boya Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yavaş, renkli yaşamının kapılarını Sıradışı’na açtı.

Haberin Devamı

Bir ‘Güzel’ insan

KİMDİR?
Adı: Cengiz Yavaş
Doğum yeri ve yılı: İzmir Menemen, 1960
Eğitimi: Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi
İşi: Güzel Boya, Polsis Polistren Kimya, Adal İç ve Dış Ticaret, Poliline OOD Yönetim Kurulu Başkanı. İZSİAD Genel Sekreteri.
Medeni durumu: Nermin Yavaş’la evli. Can (30) ve Cem (28) isimli iki çocuk babası. Can’dan 2.5 yaşında Nehir Ela adlı torunu var.

HAYAT FELSEFESİ
Konfüçyüs’ün şu sözünü çok beğenirim: “Bilmediğini bilenin arkasından gidin, bilmediğini bilmeyeni uyarın, bilmediğini bilene öğretin, bilmediğini bilmeyenden kaçının.” Ayrıca, insan ne yapıyorsa en iyisini yapmasını şiar edinirim.

Haberin Devamı

OTOMOBİL
İzmirli sola yapışık gidiyor

* Yıllarca şirket aracı kullandığımdan, kendime ait ilk otomobilim 1999’da Polisan’dan ayrılıp Güzel Boya’yı kurduğumda aldığım Hyundai Accent LX 2000’di. Ördek başı yeşili rengindeydi. Şu an ki aracım 2014 model siyah bir Mercedes E250 4Matic.
* Zorunlu olmadıkça şoför kullanmam.
* Trafikte sabırsız bir sürücüyüm. İzmir trafiğinde sürücüler genelde sola yapışık gidiyor. Bu konuda kamu spotu hazırlanmasında fayda olduğuna inanıyorum. Kurallara uyarım, uymayanlar beni rahatsız eder.
* Bir otomobilin güvenli ve konforlu olmasına önem gösteririm.


BESLENME
Pilavımın reytingi yüksektir

* Mutlaka kahvaltımı yaparım. Bazı günler koyun peyniri, yeşillik, salatalık, biber ve bir ince dilim yüzde 100 çavdar ekmeği; bazı günler ise, koyun yoğurdu ve çavdar ekmeği yerim. Kahvaltı bitiminde bir de elmam olur. Bazen de tahıl karışımları ve salata yer, elmayla kahvaltımı bitiririm.
* Öğlenleri genelde dışarıdayım. Tavuk ızgara ve salata ya da zeytinyağlı kuru bakliyat ve salata yerim. Bazen de işyerinde ton balıklı salata ya da hindi fümeli salata tüketirim. Yine bir elma olmazsa olmazım.
* Akşamları genelde tercihim balık ızgara ve salata. Ya da evde ne varsa! Ama özellikle protein ağırlıklı besleniyorum. Akşam da bir elma yemeden sofradan kalkmam.
* Balığı çok seviyorum. ‘Denizden babam çıksa yerim’ diyenlerdenim. İyi bir ete de ‘Hayır’ demem. Küçük oğlum İtalya’da aşçılık eğitimi aldığından ara sıra Toskana mutfağından tatlar hazırlar, biz de zevkle yeriz.
* Mutfakla aram hep iyi oldu, o yüzden benim rejim hiç bitmez! Hep takılırım, ‘Bizim rejim Cumhuriyet rejimi gibi, devamlı saldırılara maruz’ diye...
* Tarife dayanmayan uydurma yemeklerde üstüme yoktur. Değişik malzemelerden harikalar yaratırım. Pirinç ve arpacık pilavımın reytingi yüksektir.

Haberin Devamı

MEKAN
Temizlik, lezzet, çeşitlilik

* Balık, kebap ve zeytinyağlılarda dalında iyi mekanları tercih etmeye çalışıyorum. İzmir’de Kordon Ümitköy Balıkçısı, Bostanlı Boğaziçi, Karşıyaka Kent Deniz, Adanalı Kolcuoğlu, 27 Antep Mutfağı ve Zeytinyağlı; İstanbul’da Balıkçı Hasan, Balıkçı Yüksel ve Günaydın Steak House; işyerim olduğundan sık gittiğim Sofya’da Happy Grill Bar severek gittiğim yerler. Bir mekanda temizlik, lezzet ve çeşitlilik ararım.

SPOR
Sıkı bir Fenerbahçeliyim

* Haftada 2-3 gün yürüyüş veya bisiklet binmeye çalışıyorum. Lisede hentbol ve güreş takımındaydım. İzmir ikinciliklerim var. Fenerbahçeliyim. İzmir Fenerbahçeliler Derneği’nde genel sekreterlik ve denetleme kurulu üyeliğinde bulundum.

Haberin Devamı

Bir ‘Güzel’ insan

TATİL
Şimdiki hedefim Tibet

* İşle birleştirip fırsat buldukça yurt içi ve dışında bir yerlere gidiyorum. Nisan başında Los Angeles, Las Vegas ve San Diego’daydım. Arkasından GAP gezisine katıldım. En son da geçtiğimiz hafta Rusya’daydım. İşim dolayısıyla Bulgaristan, Makedonya ve Kosova’ya çok sık gidip geliyorum. Uzak yerler 7-10 gün arası, yakın yerler ise 3-5 günden az olmuyor. Avrupa’da gitmediğim sadece Orta Avrupa kaldı. Şimdi hedefim Tibet. Benim için tatil yeni kültürler, yeni yerler görmek demek.

HOBİ
30 bin karelik arşivim var

* İZSİAD Dergisi’nin sorumlu yazı işleri müdürlüğü ve yayın koordinatörlüğünü yapıyorum. Ayrıca ‘Gezgin’ köşesini yazıyorum. Hobi olarak baktığım ve çok severek yaptığım bir iş. Bir internet sitesinde de haftalık köşe yazım yer alıyor.
* Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Gittiğim ülkelerde ve ülkemizdeki şehirlerde çekmiş olduğum fotoğraflardan oluşan 30 binden fazla arşivim var. Fotoğraf sergisi açmayla ilgili hazırlığım var ama yoğunluğumdan fırsat bulamıyorum. Ayrıca, dünyanın her yerinden çekilmiş ‘kapı’ fotoğraflarım mevcut.
* Resim yapmayı seviyorum. Ama boş zaman bulmakta zorlanıyorum.
* Vizyon filmlerini kaçırmamaya dikkat ederim. ‘Film, sinemada izlenir’ diyenlerdenim.
* Kitap okumak büyük keyif. Evde ve işyerimde mutlaka elimin altında kitabım olur. Kişisel gelişim, anı, roman, tarihi roman ve tarih ilk tercihim.
* Halk ve sanat müziği düşkünüyüm. Bir ara İZSİAD Türk Sanat Müziği Topluluğu’nda da görev aldım.
* Her yurt dışına çıktığımda o ülkeye ait objeler alırım. Evde koyacak yer kalmadı!

Haberin Devamı

Bir ‘Güzel’ insan

KARİYER
İlk param ayran satışından

* Sırasıyla İzmir Şehit Muzaffer Erdönmez İlkokulu, Hasan Tahsin Ortaokulu, Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi, Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimarlık, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdim.
* Polisan Boya Ege Bölge Müdürlüğü yaptım.
* 1999’dan beri Güzel Boya Kimya A.Ş., Polsis Polistren Kimya Ltd. Şti., Adal İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti. ve Balkanlar’da ve AB ülkelerinde ticaret için Sofya’da kurduğumuz Poliline OOD firmalarının yönetim kurulu başkanıyım.
* İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nde genel sekreterlik görevini yürütüyorum. Ayrıca, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu ve AB İş Geliştirme Merkezi Yönetim Kurulu Üyesiyim. 2009-2013 arasında sektörümü temsilen İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeliği yaptım.
* Küçükken hukukçu olmak isterdim. Evimizin karşısında bir kıraathane, sokağın köşesinde de sandviç arabası olan Recep amcamız vardı. ‘Yanında ayran satabilir miyim?’ dedim. Sağ olsun, izin verdi. Babamdan ilk sermayemi alıp ayran şişesi, kova, yarım kalıp buz ve yoğurt aldım. Ayran yapıp sattım. İyi de kazandım!

MODA
Yakışanı giymeye çalışıyorum

* Kışın hafta içi takım, hafta sonu daha rahat kıyafetler... Yazın genelde hafta içi toplantım yoksa sporum. Takımda lacivert ve mavinin tonları ile siyah ve füme tercih ediyorum. Gömlekte tercihim ağırlıklı beyaz ve mavi.

SEVİMLİ DOSTLAR
Bir kedi, bir de köpek

* Evde İran kedimiz var. Adı, ‘Maya’. 3 yaşında. Fabrikada ise Rottweiler cinsi dişi bir köpeğimiz var: ‘Hera.’ O, 2.5 yaşında. Daha önce Bursa Kemalpaşa’daki üretme çiftliğinden aldığım ‘Hektor’ adlı kangalımız vardı. 3.5 yaşında zehirlenerek öldü. Ondan sonra epey bekledik, almadık. Ama hayvan sevgisi farklı bir şey.

ASTROLOJİ
Dengeli, sanat severim

* Teraziyim. Çok takip etmem. Dengeli burç olduğunu ve sanatı sevdiğini biliyorum. Ben de öyleyim!

Yazarın Tüm Yazıları