Bilim, bilgi, beceri, bilinç ve bilgelik

MEHMET Kocair, ODTÜ gibi teknik ağırlıklı bir üniversitede ‘saf bilim’ diye nitelenen ‘fizik’ dalında eğitim görmüş. Kalıp astrofizik alanında kariyer yapmayı çok istemiş ama ülke gerçekleri onu “Daha geçerli iş alanlarında çalışma fırsatları yakalamalıyım” düşüncesiyle elektronik ağırlıklı dersleri de almaya yöneltmiş.

Haberin Devamı

Okul sonrası İstanbul’da bilgisayar sektöründe çalışmaya başlamış. Tübitak’ın Gebze’deki araştırma merkezinde bulunan büyük boy bilgisayarların kurulum, bakım ve onarımından tutun da İş Bankası’nın akıllı network projesine kadar birçok çalışmada görev almış. Sonra memleketi Bodrum’a dönüp üç dönem belediye başkan yardımcılığı, meclis ve encümen üyeliği yapmış. 2011’de İzmir’e gelip Kentkart Genel Müdür Yardımcılığı’nda bulunmuş. 3 yıl sonra yine soluğu Bodrum’a almış ve Statü Gelişim Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı’nı kurmuş. Halen kurumsal verimliliği yükseltme amaçlı eğitimler veriyor. Türkiye’nin birkaç akıllı network uzmanından biri olmasına rağmen halen yaptığı işi gerçekten de çok seviyor ve önemsiyor. “Eğitim veriyorum” demek yerine, “Bilgiyi paylaşıyoruz” demeyi tercih ediyor.

Haberin Devamı

Bilim, bilgi, beceri, bilinç ve bilgelik

Zira, bilginin paylaştıkça büyüyen bir değer olduğuna inanıyor. “Kim demiş, ‘Bilgi ölümsüzdür’ diye? Eğer onu insanların mutluluğu için kullanmazsan hiç şüphe yok ki, toprak olur bir gün, fani bedenin ölümü ile” diyor. Hayat felsefesini, “5B ile (bilimle, bilgiyle, beceriyle, bilinçle ve bilgelikle) yaşamak” diye özetliyor. 5B ile yaşamayı becerebilen her kişi ve kurum için başarının kaçınılmaz olduğuna inanıyor. Şimdi tüm bu değerlerle hayatı içine alan ve sonunda mutluluğu yakalayan bilimsel gerçekleri anlatan “Kurumsal Yapılarda Başarı İçin 5B Formülü” adlı bir kitap kaleme alıyor. Akıl, mantık ve bilim önem veriyor. Denizi, yüzmeyi, yelkeni, kayak yapmayı, tenis oynamayı, bisiklete binmeyi çok seviyor. ‘Max’ adında köpeği, ‘Moly’ ve ‘Mona’ isminde de kedileri var.

 Bilim, bilgi, beceri, bilinç ve bilgelik

HAYAT FELSEFESİ
Nazım’ın dediği gibi, bilimle, bilgiyle, beceriyle, bilinçle ve bilgelikle yaşamak.

 

Haberin Devamı

OTOMOBİL
İkinci el pazarı da olmalı

* İlk arabam bal köpüğü renginde tek kapılı bir BMW 3.15’di. Şu an Nisan Xtrail’m var. Bir otomobilde güvenlik, geniş ve iyi servis ağı, ikinci el pazarının olmasını ararım. Trafikte durmadan üzülen bir insanım. Artık kızamıyorum. Çünkü düzgün, güvenli, çevreye ve kurallara saygılı, hoşgörülü sürücülerin sayısı o kadar azaldı ki!

 Bilim, bilgi, beceri, bilinç ve bilgelik

BESLENME
Deniz ürünlerinde iddialıyım

* Sıkışık anlarda mısır gevreği, simit-peynir gibi pratik yollara baş vursam da hafta sonları aile boyu ve sevdiklerimle paylaştığım kahvaltıların tadına doyum olmaz. Sofrada bolca yumurta yoksa eğer, “Kahvaltı yaptım” diyemem. Ve mümkünse kapanışı iki lokma tereyağı ve balla yaparım. Yemek ayırmam ve yapmayı da iyi becerdiğimi söyleyebilirim. Yıllarca süren üniversite ve bekarlık hayatım ve biraz da merak olunca bu konuda oldukça başarılı olduğumu söyleyebilirim. Özellikle deniz ürünlerinde iddialıyım.

 

Haberin Devamı

MEKAN
Biraz salaş ama temiz olsun

* Mekanın bir hikayesi, tarzı olmalı. İsterim ki biraz salaş ama temiz olsun. Dost sohbetleri bol olsun. Fiyatlar da hakkı neyse o olsun. Bodrum’daki eski Hadigari, Bebek’teki Kalem gibi mesela.

 

SPOR
Kayat benim hayat felsefem

* Benim gibi Bodrum’da doğan ve yaşayan bir insan için deniz, yüzme, yelken gibi sporları yapmamak söz konusu olamaz. Ancak yılda bir kez bile olsa yapmaya çalıştığım kayak tatilini dört gözle beklerim. “Kayak benim için sanki bir hayat felsefesi” desem yalan olmaz. Önce düşmeyi öğrenirsin, sonra ayağa kalkmayı ve yoluna devam etmeyi, yolunun üzerinde senin gibi düşen birini görürsen eğer durur onu da kaldırırsın. Tenisi keyif alacak seviyede oynarım. Masa tenisinde iyiyim. Yürümeyi ve bisiklete binmeyi de çok severim. Kendimi bildim bileli Fenerbahçeliyim. Ama asla fanatik olmadım. Her takımın haklı başarısı beni mutlu eder.

Haberin Devamı

Bilim, bilgi, beceri, bilinç ve bilgelik

 

TATİL
Dinlenip resetleniyorum

* Bir gün İstanbul’dan bir arkadaşıma, “Haziranda yazlığa taşınıyoruz” dediğimde çok şaşırmıştı. “Nasıl yani? Hem Bodrum da yaşa hem de yazlığa taşın” diyerek anlam verememişti. Dışarıdan bakınca hep tatildeymişiz gibi bir algı var burada yaşayanlar için. Her fırsatta çıktığımız kısa tekne gezileri ve güzel koylara gitmelerimizi saymazsak eğer kış gelince hep birlikte gideceğimiz bir haftalık kayak tatilimiz kayda değer en önemli dinlencemizdir diyebilirim. Tatil benim için kaçış demek. İnsanın sürekli bulunduğu yeri değiştirmesi çok güzel. Deniz ve dağlar bende aynı rahatlamayı ve sıfırlamayı sağlıyor. Kısaca resetleniyorum.

 

Haberin Devamı

HOBİ
Yıllardır insan biriktiriyorum

* Özellikle felsefi ve düşünce derinliği olan kitaplar okumak, okurken notlar almak, hatta bazı konularda “Ben böyle düşünmüyorum” diyebilmenin hazzını yaşamak çok keyif aldığım şeyler. Klasik, çoklukla da caz dinlerim. Bugünlerde ‘2017 Bodrum Caz Festivali’ hazırlığı içindeyiz. Belediyemizin de sahiplendiği bir etkinlik. En büyük dileğim bazı yöresel şarkılarımızın (Çökertme, Kerimoğlu gibi) caz formunda icra edilerek dünyaya duyurulmasını sağlamak. Bir de, yıllardır insan biriktiriyorum. Bıkmadan, usanmadan da biriktirmeye devam edeceğim.

 

KARİYER
Bilgisayarda sayılı isimlerdenim

* ODTÜ Fizik&Elektronik mezunuyum. Profesyonel iş hayatım Ute Bilgisayar Sistemleri’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak başladı. Sonra birçok önemli bilgisayar projelerinde görev aldım. Türkiye’nin ilk INP uzmanlarındanım. Ardından Pepsi Cola Bölge Müdürlüğü’nde bulundum. Bodrum Belediyesi’nde üç dönem başkan yardımcısı, meclis üyesi, encümen üyesi olarak hizmette bulundum. 2011’de Kentkart İzmir Genel Müdür Yardımcılığı (Pazarlama&Satış) yaptım. 2014’te de Bodrum’a dönüp Statü Gelişim Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı’nı kurdum. Halen kurumsal verimliliği yükseltme amaçlı eğitimler veriyorum.

 

GÜNE BAŞLANGIÇ
Okumadan uyku tutmaz

* Genelde 24.00’e doğru yatarım, öncesinde mutlaka birkaç satır okurum, aksi halde pek uyku tutmaz gibi gelir. Sabah 07.00’de kalkar, 08.30 gibi de evden çıkarım.

 Bilim, bilgi, beceri, bilinç ve bilgelik

MODA
Yerine göre spor yerine göre resmi

* Rahat giyinmeyi severim ama “Ciddi iş ortamlarında ve buluşmalarında takım elbise ve kravat şart” derim. Beyaz ve mavi en sevdiğim renkler. Genel olarak kıyafetlerimi eşim alır. “Ona danışmadan çorap bile almam” desem yalan olmaz.

 

TEKNOLOJİ
Ne uzağım, ne de esiriyim

* Teknolojik değişimler hayatımızı direkt etkiliyor. Bu yüzden şuna inanıyorum: Asla teknolojiden uzak yaşayamayız ama teknolojinin de esiri olmamalıyız. O bizi değil, biz onu yönetmeliyiz. Facebook’ta 3 bin civarında arkadaşım var. Sadece işimle ilgili yaşanmışlıkları paylaşırım. Dostlarımın mutluluklarını da, acılarını da sosyal medya araçları ile değil, bizzat arayıp seslerini duyarak paylaşmayı tercih ederim.

 

SEVİMLİ DOSTLAR
Bir köpeğim, iki de kedim var

* 15 yaşında bir köpeğimiz var, adı ‘Max’. Hani, “Köpeğin bilgesi olur mu?” denir ama bizim Max gerçekten son derece sakin, huzurlu ama bir o kadar da güçlü ve cesur kocaman bir köpek. 2 tane de kedimiz var, ‘Moly’ ve ‘Mona’. Moly beyaz, mona 4 renkli. Çocuklarımızın büyüme dönemlerinde özellikle köpeğimiz ‘Max’ çok iyi bir dost oldu, onları korudu ve çok sevdi.

Bilim, bilgi, beceri, bilinç ve bilgelik

 

ASTROLOJİ
Akıl, mantık, bilime önem veririm

* Kova burcuyum. Pek takip etmem ama burcumun özelliklerini taşıdığım söylenir. Akıl, mantık ve bilim önem verdiğim değerler. Ama bunun yanında duygusal yönüm de var, insanlara çabuk güvenirim. Einstein’ın, “Hiçbir şey yoktan var olmaz, varken de yok olmaz” prensibinde olduğu gibi, evrende her şeyin korunduğuna inanırım.

 

KİMDİR?
Adı ve soyadı: Mehmet Kocair
Doğum yeri ve yılı: Bodrum, 1959
Eğitimi: ODTÜ Fizik&Elektronik
İşi: Statü Gelişim Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı Kurucusu
Burcu: Kova
Medeni durumu: Matematik öğretmeni Pınar Kocair’le evli. Mert (23) ve Sarp (17) adlarında iki oğlu var.

Yazarın Tüm Yazıları