Balığın ‘paşa’sı

ANKARA’ya gidip de yolu Trilye Restaurant’a düşmeyen neredeyse yoktur.

Haberin Devamı

Gaziosmanpaşa Kuleli Sokak’taki mekan, doğanın sunduğu en kaliteli deniz ürünlerini geniş bir konseptte konuklarıyla buluşturmasıyla ünlü. “Sağlık için balık ye, balık için Trilye” sloganıyla yılın her günü hizmet veren Trilye, sağlığın ve lezzetin ön planda olduğu mönüsündeki yerli, taze ve doğal mevsimsel ürünler damakları şenlendiriyor. Uluslararası birçok kalite ödülüne layık görülen işletmede av yasağına ve deniz balıklarının avlanabilir kalibrede olmasına çok dikkat ediliyor. Tanımlaması çok güç olan restoranın insanların kendi evlerinde konuklarını ağırladığı bir yer mi, gurme bir mekan mı, yoksa güvenilir bir gastro kulüp mü olduğuna ancak yaşayınca karar verebiliyorsunuz.

Balığın ‘paşa’sı

Haberin Devamı

İşte tüm bunlarda, sahibi Süreyya Üzmez ve ‘Sağ kolum, gözbebeğim’ dediği eşi Mahmure Üzmez’in imzası var. Süreyya Bey için, “Balığın paşası” diyorlar. Çünkü, 2001’de, tam yarbaylığa terfi edeceği dönemde yıllarca hizmet verdiği TSK’den emekli olup en büyük hayali balık restoranı açıyor. Aslında onun balık sevgisi ailesinin genlerinden geliyor. Alaaddin Tuzlu Balıkları, anneannesinin kardeşine ait olan Süreyya Ürkmez, Çanakkale’de deniz kenarında doğup büyümüş. Daha 6 yaşında iken lakerda yapmayı öğrenmiş. “Bu arada subay oldum. Tam paşa olacaktım, ama balığın paşası oldum” diyor. Müşterileri arasında devlet başkanları, sultanlar, bakanlar olan Süreyya Bey, hala yemeklerin bir çoğunu mutfağa girip kendi elleriyle hazırlıyor. Bir balık profesörü, virtüözü olmasının dışında çeşitli dillerde yayınlanan kitapları, köşe yazıları ve TV programlarıyla Türkiye’nin dünyada lezzet ve turizm elçisi görevini de başarıyla yürütüyor. “Mahmure tanıştığımız ilk günden beri her şeyim. Bir gün bir dostum, eşime, ‘Kocanın dünyada en çok seni sevdiğini sanıyorsun değil mi? Onun ilk hanımı balık. Git de mutfakta balıkla nasıl konuşuyor, onu nasıl okşuyor bakıver’ demişti” diyerek balığa olan aşkını özetleyen Süreyya Üzmez, renkli yaşamının kapılarını Sıradışı’na açtı.

Haberin Devamı

Balığın ‘paşa’sı

 

HAYAT FELSEFESİ
Geçmişten ders çıkararak, geleceği biraz düşünerek, günü tam yaşayarak, hayatın nimetlerinden yararlanarak, keyif alarak yaşamak.

 

OTOMOBİL
Beni kesintisiz ulaştırsın

* İlk arabam 1982 model Renault TS idi. Şimdi 2016 model Jaguar XF kullanıyorum. Bir otomobilden öncelikli beklentim gideceğim yere beni kesintisiz ulaştırması ve tabii ki güvenli olması. Trafikte sakin ve oldukça temkinli bir sürücü olduğumu düşünüyorum.

 Balığın ‘paşa’sı

BESLENME
Aşçılık benim genlerimde

* Kahvaltı mutlaka yaparım. Salça, bal, yoğurt, peynir ve yeşil çaydan oluşur. Bu 5’liden bal ve peynirden asla vazgeçemem. Öğlenleri balık ve salata yerim. Akşamları yine balık, bakliyat, sebze tüketirim. Lezzetler arasında lüferi tek geçerim. Çok yağlı, ağır yiyeceklerden hoşlanmam. ‘Mutfakla aram süper ötesi’ diyebilirim. Zira, genlerimde aşçılık var. İsli ahtapot, avokadolu karides, balık kokoreç ve Adana’da iddialıyım.

Haberin Devamı

 Balığın ‘paşa’sı

MEKAN
Masalar beyaz örtülü olmalı

* Beyaz masa örtülü, yaratıcı ama lezzeti ön planda tutan işletmelerden hoşlanırım. İzmir’de Deniz Restoran, İstanbul’da Yüksel Balık ve Köşebaşı, Ankara’da Güloğlu Kebapçısı, Viyana’da Steirereck ve Nautilus, Londra’da Sofra ve Launceston Place, Tokyo’da Burgaz Ada ve Sazanka, New York’ta Şipşak ve BLT Restoran favori mekanlarım arasında yer alır. Yemek yiyeceğim yerde temizlik/hijyen, lezzet ve sunum ararım.

 

SPOR
Yüzmede derecelerim var

* Her sabah yaklaşık 8 kilometre yürürüm ve sonunda kültür-fizik hareketleri yaparım. Eski bir asker olarak Harp Okulları arasında yapılan yüzme yarışlarında çeşitli dereceler elde ettim. Ortaokulda optimist denizci lisansım vardı. Fenerbahçeliyim. Zamanım ve fırsatım olduğumda kayak yapmak istiyorum.

Haberin Devamı

 Balığın ‘paşa’sı

TATİL
Dinlenip aküyü şarj ediyorum

* Çok kısa sürelerle (5-6’şar gün) yılda 2 kez tatil yaparım. Yurt içinde Bodrum ve Dalyan, yurt dışında ise Japonya, Almanya, ve İngiltere’ye giderim. Tatil benim için hem dinlenmek, hem görüp bilgi artırmak, hem de boşalan aküyü şarj etmek anlamına geliyor.

 

HOBİ
Kalem, kravat, saat biriktiriyorum

* Hobilerim kitap okumak, müzik dinlemek ve seyahat etmek. Daha çok mesleki, felsefi ve roman okumayı severim. Klasik ve Türkçe Pop dinlemekten keyif alırım. İlkokulda mandolin çalmışlığım var. Kalem, kravat ve saat biriktiririm.

 Balığın ‘paşa’sı

KARİYER
Binbaşılıktan emekliyim

* İlk ve orta okulu memleketim Çanakkale’de bitirdim. Sonra İstanbul’da Kuleli Askeri Lisesi, ardından da Ankara’da Harbiye’de okudum. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli kademelerinde görev yaptım. En son Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı Sosyal Hizmetler Başkanlığı görevinde bulundum. Her gün 3 bin kişiye yemek çıkardım. Pentagon karargahına yemek dersleri vermek için davet edildim. Binbaşılık dönemimde Kuala Lumpur’da restoran açtık. Japonya’da staj görüp ardından İngiltere’de College of Menegament’i bitirdim. Yarbaylığıma 6 ay kala ise emekliye ayrıldım. 2001’de Ankara’da Trilye’yi açtım. Önce ortağım vardı. Şimdi eşimle birlikteyiz. Buranın hem halkla ilişkilerini yürütüyor, hem sağ kolum, hem de biricik çocuğumun annesi. Aynı zamanda Türkiye Mutfak Profesyonelleri Derneği, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Chaine des Rotisseurs ve Türkiye Yaşlılık Konseyi Derneği üyesiyim. “Trilye’nin Balık Sevdası” ve “Trilye’nin Meze Yolculuğu” adlı iki kitabım var. Ayrıca, 3 ayda bir gusto dergisi Trilye’yi çıkarıyorum. Çeşitli gazetelerde “Lezzetin Rotası” ve “Kaptan Gusto” adıyla yazılar kaleme alıyorum. Bir dönem de “Balık Ankara’da Yenir” ve “Dünyanın Türk Şefleri” adlı televizyon programlarını hazırlayıp sundum. Bu sırada Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda Türkiye’nin en iyi chef-book ödülüne layık görüldüm. Dünyadaki seçkin gezgin bilgilendirme sitelerinden lianorg.com’da yapılan oylama sonucu 2014 ve 2015’te en çok tercih edilen restoranlar listesinde yer aldım. Yine dünyanın en kapsamlı gezgin ve seyahat sitesi Tripadvisor tarafından 2013 ve 2014’te mükemmeliyet sertifikasıyla onurlandırıldım. Beef and Fish dergisince 2014’te en iyi 10 balık restoranı listesine seçildim. Madrid’deki Global Trade Leaders Club tarafından “2014 Uluslararası Otel&Restoran Kalite Ödülü”, Londra’daki Summit of Leaders kuruluşunca da yine 2014’te “En İyi İşletme Ödülü” ile taçlandırıldım. Çocukken subay olmak isterdim. İlk maaşımla anneme merdaneli çamaşır makinesi almıştım, hiç unutmam!

 

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLANGIÇ
Günde 5.5 saat uyku yeter

* Gece 02.30’da yatar, sabah 08.00’de kalkarım. 11.30’da da evden çıkıp işe giderim. Aradaki sürede kişisel bakımımın ardından sporumu yapar, kahvaltımı eder, gazete yazıları için çalışır ve kitap okurum.

 

MODA
Canlı renkleri çok severim

* Genelde spor şık giyinmekten hoşlanırım. Mavi, kırmızı, yeşil gibi canlı renkleri severim. Hazır giyim tercih ederim. İstanbul’da Osman Budak ve gömlekçi Kadir Poyraz’dan da destek alırım.

 

TEKNOLOJİ
Blogumda da yazıyorum

* Teknolojiyle aram fena sayılmaz. Twitter ve Instagram kullanıyorum. Blogumda gazete yazılarımı ve gezi yazılarımı paylaşıyorum.

 

SEVİMLİ DOSTLAR
‘Tontik’ en sadık dostum

* 11 yıldır ‘Tontik’ isminde Çin Aslanı (chow chow) besliyorum. Köpeklerin en sadık dost olduğuna inanıyorum.

 

ASTROLOJİ
Benim için şöyle derler

* Akrebim. Astrolojiyle ilgiliyim, takip ederim. Bu burcun erkekleri için, “sadık, gerçekçi, yaratıcı, tutkulu, karizmatik, enerji dolu, kararlı, sorumluluk sahibi, tutkulu ve anlayışlı” tanımlaması yapılır. Hepsi de bana uyuyor!

 

KİMDİR?
Adı ve soyadı: Süreyya Üzmez
Doğum yeri ve yılı: Çanakkale, 1958
Eğitimi: Harbiye
İşi: Emekli subay, Trilye Restoran’ın sahibi
Burcu: Akrep
Medeni durumu: Emekli bankacı Mahmure Üzmez’le evli, Koray (29) adında bir oğlu var.

Yazarın Tüm Yazıları