8’İnci bilge!

Haberin Devamı

ASLINDA o, Hacettepe mezunu bir hekim. Aydın Kuşadası’nda göz hekimliği yapıyor. Aynı zamanda İzmir Selçuk’un Çamlık köyünde bağ, şaraphane, restoran, yemek-toplantı salonu ve otelden oluşan rüya gibi bir tesisin sahibi. Yaklaşık 8 yıl önce, kendisi gibi Hacettepeli çocuk endokrin uzmanı eşi Gülgün Hanım’la birlikte aslında emeklilik hayali olan, hekimlikten arta kalan zamanlarında yakalandığı bağcılık ve şarapçılık tutkusunu butik bir işletmeye dönüştürmüş. İş isim bulmaya geldiğinde de, bu topraklarda yaşamış, insanlığın ortak atalarına, düşüncenin, felsefenin babalarına bir saygı duruşu, bir selam veriş olsun diye ‘7 Bilgeler’de karar kılmış. Öyle ki, ürettiği şaraplara ve otelinin odalarına ilk 4’ü herkesçe kabul gören, bölgemize en yakın yerleşimlerde yaşamış bilgeler ‘Thales’, ‘Bias’, ‘Solon’, ‘Khilon’, ‘Anaxagoras’, ‘Lassos’ ve ‘Pyhtagoras’ın adlarını vermiş. O kim mi? Aslında o da bir ‘Bilge’... Ama yaşatmaya çalıştığı 2 bin 500 yıllık geçmişin aksine 1973 Bursa İnegöl doğumlu, aileden Karslı Bilge Yamen... Hayatta kopuşlardan ziyade dönüşüm ve başkalaşıma inanıyor. Bu yüzden her günü bir önceki günden farklı yaşamaya çalışıyor. Kaz, ördek, kırmızı et, makarna, peynir ve tabii ki, hobisi iken KOBİ’si olan şaraptan hoşlanıyor. Kendisi ve yakınları için seyahat rotaları hazırlamayı seviyor. Eski bir fotoğrafçı. Aynı zamanda sıkı bir okuyucu ve caz dinleyicisi. Şapkasız çıkmayanlardan! ‘Duman’ isminde bir kangalı var, ama güvercinleri de olsun istiyor. Dahası mı? O halde buyurun hep birlikte daha yakından tanıyalım...

Haberin Devamı

8’İnci bilge

HAYAT FELSEFESİ

Hayatta kopuşlardan ziyade dönüşüm ve başkalaşıma inanırım. Bu yüzden her günü bir önceki günden farklı yaşamaya çalışırım.

OTOMOBİL

Yerden yüksek olmalı

* İlk arabam Fiat Uno’ydu, şimdi Nissan Quaskai kullanıyorum. Bir otomobilden öncelikli beklentim yerden yüksek olması. Ayrıca, kırsalda rahatlıkla yan yollara girebilmeliyim. Trafikte sakin bir sürücüyüm. Etrafımın keyfini çıkarmak isterim.

BESLENME

Kaz ve ördek eti severim

Haberin Devamı

* Kahvaltıda olmazsa olmazlarım zeytin, peynir, yumurta ve sebzeli çavdar ekmeği. Birçok insanın tercih etmediği bazı Fransız peynirlerini de kahvaltıda tüketmeyi severim. Öğle yemeğimi işyerimde evde hazırlanmış sebze yemeği ve ev yoğurdu ile yaparım. Akşam en sevdiğim öğündür. Şarapla uyumlu lezzetler ararım. Kaz, ördek, kırmızı etten hoşlanırım. Mutfakta hazırlanmış makarnaları yine mutfakta hazırlanmış özgün tatlar içeren soslarla tercih ederim. Yemek sonrası farklı coğrafyalardan peynirler de hoşuma gider. En beğendiğim lezzetler füme tuzlu tatlar. Ekşi ve tatlıyla aram yok. Mutfağa ara sıra girerim. Yaptığım deniz ürünleri sevilir. Ayrıca, güzel pazar kahvaltısı hazırlarım.

MEKAN

Özgün lezzetler sunmalı

Haberin Devamı

* Çevresini yansıtan, özgün tatlar sunan mekanlara gitmekten hoşlanırım. Dere kıyısında da olabilir, dağ başında da, deniz kıyısında da... Önemli olan orayla bütünleşmiş olmalı. Urla İskele’de Yosun, Alsancak’ta Nar Cafe&Restoran, Forum Bornova’da Kitchenette, Konak Pier’de Mezzaluna, Güzelbahçe’de Şef Murat, İstanbul’da Adahan Otel Cachi Restoran, Zorlu Center Eataly, Edirnekapı Asitane, Bordeaux’da geniş kava sahip La Brasserie Bordelaise, Verona Negrar’da kendi Amarone’si ile yemeklerini eşleyen Locanda 800, Sancerre’de La Tour, Toledo’da İspanya’nın en büyük kavına sahip Adolfo, San Sebastian’da Atari Gastroteka en sevdiğim mekanlar arasında. Gittiğim yerde en çok dekorasyon, temizlik-hijyen ve lezzete dikkat ederim. Tabii, şarap menüsü de benim için önemli.

Haberin Devamı

8’İnci bilge

SPOR

Yürüyüş, basket ve yüzme

* Her gün spor yaparım. Yürürüm, basketbol oynarım ve yüzerim. Takım tutmam. Kayak yapmak istiyorum ama sakatlanmaktan korkuyorum.

TATİL

Sanat, kültür, gastronomi

* Yılda 7-8 kez tatile çıkarım. Genelde 5-7 gün arası olur. Daha çok, şarap ve gastronomi rotalarına da izin veren kültür turları yaparım. Fransa, İtalya, İspanya’daki şarap bölgeleri özellikle sık ziyaret ettiğim yerler. Güzel sanatlar müzelerine de mutlaka uğrarım. Tatil benim için sanat, kültür ve gastronomi demek.

8’İnci bilge

HOBİ

Hobim artık oldu KOBİ

* Kendim ve yakınlarım için seyahat rotaları hazırlamayı severim. Aylar öncesinden dakikası dakikasına planlama yaparım. Eski bir fotoğrafçıyım. Yurt içi ve dışı sergilere katıldım. Artık izleyici ve eleştirmenim. Tabii, şarap da benim eski bir hobim ama artık oldu bir KOBİ. Sıkı bir okuyucuyum. Felsefe, tarih ve antropoloji konulu kitapları severim. Ara ara tarihi romanlara da göz kırptığım olur. Günün her saatinde müzik dinlerim. Caz, klasik ve Fado türlerini severim. Pazar sabahları eski taş plak sanat müziklerini dinlemekten keyif alırım. Harita ve taş koleksiyonu oluşturmak istiyorum. Konserleri severim. Kendi mekanımızda her yaz dönemi yurt içi ve dışından grupların katılımıyla caz konserleri düzenliyoruz. Bu etkinlikler sayesinde sanatçılarla sohbet etme ve onların artık caz tarihine geçmiş anılarını dinleme imkanı da buluyoruz. Kışın ise etnik müzik konserleri düzenliyoruz. Eşimle seyahatlerimizde de gittiğimiz şehirlerin caz kulüplerini ziyaret edip caz performanslarını dinleme fırsatımız oluyor.

KARİYER

Seyyah olmayı istiyordum

Haberin Devamı

* Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi ise Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladım. 2004-2005’te özel bir hastane ve tıp merkezinde çalıştım. Ardından, iki arkadaşımla birlikte Özel Adagöz Dal Merkezi ve Cerrahi Birimi’ni kurduk. Halen bu merkezde göz hekimi olarak çalışıyorum. Ayrıca, 2010’da, eşimle birlikte 7 Bilgeler otel, restoran ve şaraphanesini kurduk. Halen şarap üretimini ve işletme idaresini eşim ve diğer arkadaşlarımızla devam ettiriyoruz. Çocukken seyyah olmak istiyordum. Lise çağlarından itibaren de seyahat etme fırsatları buldum. İlk paramı üniversitede kitap satarak kazandım.

8’İnci bilge

GÜNE BAŞLANGIÇ

Her gün 06:30’da ayaktayım

* Genelde 23:00’te yatar 06:30’da da kalkarım. Evden çıkışım 08:00. Aradaki 1.5 saatlik zaman diliminde sabah yürüyüşümü yaparım. Kişisel bakımımın ardından hazırlanır ve kahvaltımı ederim.

8’İnci bilge

MODA

Beni şapkasız görmek zordur

* Modayı takip ettiğim söylenemez. Spor, rahat giyinmeyi severim. Şapka takmayı (özellikle de klasik tarz) severim. Yeşil ve lacivert renklerden hoşlanırım. Genelde hazır giyinirim. Kıyafetleri eşimle birlikte alırım.

TEKNOLOJİ

Aram iyi ancak yoruyor da

* Teknolojiyle aram iyi ama beni yoruyor. Facebook’ta da, Twitter’da da varım. Daha çok 7 Bilgeler’de yaptığımız etkinlikleri paylaşırım. Twitter’ı gündemi takip için kullanıyorum. Pinterest’i seviyorum. Özellikle ilgi alanlarımı takipte, mimari, peyzaj ve aydınlatma fikirlerine ihtiyaç duyduğumda tercih ediyorum. Seyahat planlarken de Tripadvisor imdadıma yetişiyor!

SEVİMLİ DOSTLAR

Arzum güvercin beslemek

* Bir hayvanım yok ama işletmede baktığımız ‘Duman’ isminde 2 yaşında bir kangalımız var. Güvercinlerim olsun istiyorum. Buna da biraz zaman lazım zannedersem.

KİMDİR?

Adı ve soyadı: Bilge Yamen
Doğum yeri ve yılı: Bursa İnegöl, 1973
Eğitimi: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İşi: Göz hekimi ve turizmci
Burcu: Koç
Medeni durumu: Gülgün Yamen’le evli. 21 aylık Defne adında bir kızı var.

Yazarın Tüm Yazıları