Tunç Soyer Cumhurbaşkanı ile görüşecek mi?

İNSAN İzmir’de yaşar da bu kente âşık olmaz mı?

Haberin Devamı

Güneşli bir havada sahilde yürüyen insanları seyrediyorum. Yüzlerinde bir mutluluk ifadesi seziliyor. Kıran kırana bir seçim yarışına sahne olan İzmir’i CHP’nin büyükşehir belediye başkan adayı Tunç Soyer’le gezdim. 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümüydü. O nedenle Tunç Soyer’le programımız Kadifekale’de şehitliği ziyaret ederek başladı. Cumhur ittifakı ilk ortak mitingini İzmir’de yaptı ama millet ittifakı ortak miting yapmayı düşünmüyor. Ama Kılıçdaroğlu şehre özel bir önem veriyor.

Tunç Soyer Cumhurbaşkanı ile  görüşecek mi

İzmir siyasetinde Aziz Kocaoğlu’nun ağırlığı hissediliyor. Tunç Soyer’e “Aziz Kocaoğlu size destek veriyor mu?” diye sordum. “Evet, tabii. Yani en son genel başkanımız geldiğinde Aziz başkanla birlikte 6 noktaya gittik. Aziz Bey bize destek veriyor ve bundan da çok mutluyum” dedi. Tunç Soyer’le seçim kampanyasını konuştuk. Gördüğü ilgiden memnun. “Gittiğimiz yerlerde insanlardan çok güzel enerji alıyoruz. Çok güzel coşku görüyoruz. Bu da bizim enerjimizi ve coşkumuzu büyütüyor” diyor. Soyer’in kampanyasında kadınlar özel bir yer alıyor. Soyer, “Kadınların kampanyamıza katkısı çok güzel. Onların coşkusu, heyecanı sürükleyici oluyor. Onların katılımı hayatımızı iyileştiriyor” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

SUR’LA İLGİLİ KONUŞMASI

Adaylığı gündeme geldiğinde babası Nurettin Soyer üzerinden eleştirilere maruz kalmıştı. Erdoğan İzmir mitinginde bu konuya değinmedi. Tunç Soyer babasıyla ilgili tartışmaların geride kaldığını düşünüyor. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunç Soyer’in HDP’li Sur Belediyesi’yle ilgili açıklamasını gündemden düşürmüyor. O nedenle Soyer’e Sur’la ilgili açıklamasını sormasam olmazdı. “Seferihisar Belediyesi olarak Sur’la kardeş belediye ilişkimiz oldu” diye anlatmaya başladı. Kardeş şehir olma teklifi Sur’dan gelmiş. “Çok güzel yürüdü. Çocuklarımız birlikte futbol oynadı, beraber konser yaptılar, tiyatro izlediler. Bir gün kalktık, Sur’a kayyım atanmış. Ben de o gün hemen Konak Meydanı’na gidip basın açıklaması yaptım. Kayyıma itiraz ettim. Benim yaptığım itiraz odur, tepki de odur” diye anlattı.

Haberin Devamı

Çok sert bir giriş olduğunun farkındayım ama seçim kampanyası bu tartışmalar üzerinden yürüyor. Tunç Soyer’le Kadifekale’den denizi seyrederken bir yandan da İzmir’i konuştuk. İzmir’i yönetmeye talip biri olarak önceliklerini sordum. “Ulaşım, trafik, katı atık, çöp, yolların bozukluğu ve Körfez” diye sıraladı.

AMERİKA’YA BÜRO

Soyer, İzmir’i tanıtmak için Brüksel’e ofis açacağını söylemişti. “Açacak mısınız?” diye sordum. “Evet, Brüksel’e İzmir ofisi açacağız. Amerika’yı da düşünmek lazım. Washington olabilir. Asıl işimiz İzmir’i tanıtmak. Bu şehir tanınmıyor. Biz bu topraklarda derya içinde olup deryayı bilmeyen balıklar gibi yaşıyoruz. Tanıtmaya çok ihtiyacımız var” diye karşılık verdi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI İLE İLİŞKİLER

Söz sıra İzmir’in turizmden aldığı paya geldi. Bir dünya incisi olan İzmir, turizmden yeterli payı alamıyor. Tunç Soyer, “İzmir’le ilgili çok projelerimiz var” diyor. İzmir’i sadece denizi, kumu ile değil, aynı zamanda gastronomi, spor, kültür, sanat ve tarihiyle birlikte bir paket olarak ayağa kaldıracağını söylüyor. “İzmir’in turizm potansiyelini şaha kaldıracağız” diyor.

Tabii bunları yaparken merkezi hükümetin de desteğine ihtiyaç duyacak. O nedenle, “Seçilirseniz Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşecek misiniz?” diye sordum.

“Tabii ki. Biz kavga etmeye gitmiyoruz. İzmir’i Türkiye’nin gurur duyacağı vilayetlerden biri yapmaya talibiz. Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’yle, devletimizle çok güçlü bağımız olsun istiyoruz” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

İzmirliler Tunç Soyer’e “sakin güç” diyorlarmış ama ben tam aksine çok hareketli birini gördüm.

Yazarın Tüm Yazıları