Sincar’da ilk adım Irak’tan PKK’ya maaşın kesilmesi

BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın Irak gezisine katılan bakanlarla konuşup, perde arkasını aralamaya çalıştım.

Haberin Devamı

Çok değil daha 3 ay önce Irak Başbakanı İbadi, Türkiye’ye yönelik sert açıklamalarda bulunmuştu. İbadi, Bağdat’taki görüşmelerde yapıcı bir portre çizmiş. Mart-nisan aylarında Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Peki İbadi o süreçte Türkiye’ye karşı tansiyonu neden yükseltti?

“Nuri el Maliki ile İbadi arasındaki gerilim, Türkiye üzerinden oluşturuldu. Bunu Maliki yaptı. Maliki’nin elinde Haşdi Şabi’den bir grup var. Türkiye buna karşı çıkıyor. İbadi de bu durumu biliyor. Ama Meclis’te çok gücü yok.”

Başbakan’ın ziyareti Irak’ın endişelerini gidermeye, yönetimdeki Türkiye’nin Irak’ı işgal edeceği algısını kırmaya yönelik olmuş. Irak’ı arka bahçesi olarak gören İran, Türkiye düşmanlığını körüklüyor. İran’ın Tuz Hurmatu ve Halis bölgelerinde kampları var. İran’ın güçlü adamı Kasım Süleymani, Haşdi Şabi adı altında faaliyet gösteren kampları kullanıyor. Ama Türkiye’nin, PKK ve DAEŞ tehdidi için kurduğu kamp, Irak’ı işgal hazırlığı olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

BİLEREK SEÇİLMİŞ KELİMELER

Başbakan Yıldırım, İbadi ile ortak açıklaması sırasında bu algıyı kırmak için, “Irak’ın toprak bütünlüğü” ve “Dostane çözeriz” gibi terimleri özellikle kullanmış.

“İbadi ve bakanlarla yapılan görüşmeler süreci yumuşattı. Türkiye’nin, Irak’a işgalci olarak gelmediğini, Başbakan açık bir şekilde ifade etti. Başika meselesi özellikle kaşındığı için, orada da güzel bir formül bulundu. İki ülke olarak biz bunu dostane çözeriz denildi. Başbakan bu kelimeleri bilerek ve özellikle kullandı. Başbakan’ın bu sözleri Irak tarafında Türkiye çekiliyor diye anlaşıldı.”

Açıklamadaki, “Başika bir Irak kampıdır” ibaresi Irak tarafından önerilmiş. Türkiye’nin, Irak’ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu göstermesi açısından bu ifadenin açıklama metnine girmesine itiraz edilmemiş. Ancak Başika’dan çekilme konusunda bir tarih de verilmemiş. “Başika ile ilgili ne hemen çekilecek gibi ne de ilanihaye orada kalacak gibi bir ortam” oluşmamış.

“Silopi’ye yığdığımız gücün Irak işgali için kullanılacağı algısı Irak yönetiminde oluşmuş. Biz Irak’ın toprak bütünlüğünü kayda geçirdik. Bu yığınağın terör unsurları için olduğunu, PKK ve DAEŞ unsurları için orada olduğumuzu anlattık.”

Haberin Devamı

Peki, Türkiye’nin Başika’da ne kadar gücü bulunuyor?

“790 askerimiz var. Bugüne kadar Peşmerge ve Ninova güçlerinden 6.200 kişiyi eğittik. Bunların 1.080’i Irak ordusuna katıldı.”

Gelelim Sincar’a. Bağdat ve Erbil’deki temasların en önemli ayaklarından birini PKK’nın ‘İkinci Kandil’ yapmaya çalıştığı Sincar oluşturmuş.

“Sincar’la ilgili üç seçenek söyledik:

1- Siz operasyon yapın.

2- Ortak operasyon yapalım.

3- Bunlar olmazsa biz yapalım.”

IRAK’TAN EZİDİ’YE 450 PKK’LIYA 810 DOLAR MAAŞ

Türkiye bu teklifin cevabını bekliyor. İçinde bulunduğu koşullar nedeniyle Irak yönetiminin Sincar’a operasyon yapması beklenmiyor. Irak yönetimi, PKK’nın Şengal Direniş Birlikleri adı altında eğitim verdiği 2.600 Ezidi’ye her ay 450 dolar, 311 PKK’lıya ise 810 dolar ödüyor. İlk adım bu paranın kesilmesi olabilir.

Haberin Devamı

Türkiye, Sincar konusunda kararlı. Eğer çekilmezse, Irak yönetimiyle mutabık kalınarak nisan-mayıs ayında Sincar’da PKK’ya yönelik büyük bir operasyon gelebilir.

KANTON OYUNLARI BOZULDU

İlgili bakanları bulunca El Bab operasyonunu da konuştum. “El Bab’a girmemiz, kantonların birleştirilmesi oyununu bozdu. Rahatsızlık buradan kaynaklanıyor. ABD, PYD’ye evet dedi, şimdi de dönmeye çalışıyorlar. Bocalıyorlar, kafaları karışık” yorumu yapıldı.

El Bab’da 14 askerimizin şehit olduğu saldırının koordinatlarının ABD tarafından verildiği iddiasını sordum. Kesin bir dille, “Koordinatları ABD vermedi. ABD’ye tepkilerimiz var ama ABD’siz de olmaz. ABD içinde bir süredir Türkiye’ye yönelik yanlış politikalarımız, Türkiye’yi Rusya’ya yakınlaştırdı yönünde eleştiriler var” denildi.

Haberin Devamı

Türkiye, Rusya ile ilişkilerini geliştirirken, bir gözü de ABD’nin üstünde. Dış politikada bir restorasyon sürecinin içine girildi.

Yazarın Tüm Yazıları