Kılıçdaroğlu yol haritasını anlattı

CHP’de bir kez daha olağanüstü kongre tartışmaları yaşanırken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldik. Kılıçdaroğlu’na hem CHP’deki tartışmaları sordum hem de yol haritasını öğrenmeye çalıştım.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu kendinden çok emin bir portre çizdi. Olağanüstü kurultay tartışmalarını geride bırakmış. Ama CHP grubundaki hava öyle değil. Muharrem İnce yeterli imzayı bulduğu takdirde olağanüstü kongre isteyeceğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, Baykal’ın gündeme getirdiği 2019’da cumhurbaşkanı adayı olarak çıkmayı hayır blokuna bir saygısızlık olarak görüyor. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda üsteleyince Demirelvari cevap veriyor: “Doğmamış çocuğa don biçilmez.” Kılıçdaroğlu şu sıralarda Demirel’le çok ilgili olmalı. Bir başka sorumuza ise, “Süleyman Bey’in dediği gibi siyasette 24 saat çok uzun bir süredir”diye cevap veriyor. Yol haritasına gelince, Kılıçdaroğlu, kendisi dışında bir olağanüstü kurultay şartları oluşursa ona hazır görünüyor. Ama birinci önceliği o değil. Hayır blokunu güçlendirmenin peşinde. Cuma günü SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüşecek. Önümüzdeki günlerde, kendi deyimiyle, ‘Hayır Partisi’nin liderleriyle bir araya gelecek.

Haberin Devamı

‘ADAY OLURLARSA SAYGI DUYARIZ’

CHP liderine göre olağan kurultay ile olağanüstü kurultay arasında 5-6 ay gibi bir fark var. O nedenle olağanüstü kurultaya gerek olmadığı görüşünde. “Bu tartışmaların geride kaldığını düşünüyorum. Arzu eden arkadaşların elbette en doğal hakkıdır, genel başkan olabilirler. Salon da tutarım onlara, delegeleri isterlerse davet ederim, gelip konuşma yapsınlar. Benim demokratik standartlarımda bu var. Kavgaya yer yok. Genel başkanlığa aday olurlarsa saygı duyarız, kazanırlarsa genel başkan olurlar” diyecek kadar centilmen. Ya da kendine güveniyor.

 CHP’deki tartışmaların arkasında “Saray’ın elinin olduğu” iddiasına sıra geliyor. Kılıçdaroğlu, “Ben kapalı bir toplantıda bana gelen duyumları milletvekili arkadaşlarımla paylaştım” diyor. “Elinizde bunu ispatlayacak bir bilgi var mı?” sorumuz arada kaynıyor. “Yüzde 49’dan iktidar partisinin rahatsızlık duyması kadar doğal bir şey yok. Dolayısıyla bu yüzde 49’luk kitleyi dağıtmak isteyecektir” diyor. Hayır cephesini oluşturan tüm kesimlerin bundan sonraki işinin demokrasi pastasını büyütmek olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

PEKİ YA CUMHURBAŞKANLIĞI

Kılıçdaroğlu’na cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağını soruyoruz. “Bu soruya tek başına benim cevap vermem kadar yanlış bir şey olmaz. Hayır oyunu kullanan demokratik parlamenter sistemi savunan bir kitle var. Bunlar toplumun yarısına oluşturuyor. Çok önemli bir rakam. Siz bu kitleyi tamamen bir tarafa bırakıp,CHP genel başkanı olarak çıkıp, yüzde 49 sadece size aitmiş gibi bir hava yaratıp aday belirleme sürecine girerseniz yanlış olur. Biz hayal kırıklığı yaratmadan, bu birlikteliği güçlendirerek, paydayı büyüterek yolumuza devam etmeliyiz. İlkelerden yola çıkmalıyız. O ilkeler çerçevesinde adaylar belirlenir. O kişi A mı olur, B mi olur, C mi olur, bugünden bilemeyiz. Hani derler ya doğmamış çocuğa don biçilmez. ”

Haberin Devamı

BAYKAL SORUSUNA DİKKATLİ YANIT

Baykal’ın 7 Haziran’dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi ve referandumdan sonra Kılıçdaroğlu’na, “Ya aday ol ya çekil” çağrısını hatırlatıp, zamanlamayı soruyoruz. Söz konusu Baykal olunca çok dikkatli bir dil kullanıyor. “Deniz Bey siyasetteki birikimini kamuoyu ile paylaştı” diyor.

Kasım ayında erken seçim bekliyor mu? Kılıçdaroğlu,“Onu parlamento bilir. Ama biz yarın seçim olacakmışız gibi çalışıyoruz” diye karşılık veriyor. Parti içi muhalefetin, ‘Erken seçim kararı alınırsa hazırlıksız yakalanırız’ tezini hatırlatıyoruz. Kemal Bey kendinden emin,  “Biz şimdiden çalışıyoruz. Her şeye hazırlıklıyız. Seçim kararı alınırsa, ona da hazırlıklıyız. Zamanında yapılacak seçime de hazırlıklıyız” diyor. Peki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ittifaklar söz konusu olur mu?“Bu sorunun cevabını bugünden veremem” diyor Kılıçdaroğlu. “Hayırda doğal ittifak oldu. Meral Hanım bunu hayırlı parti diye tanımladı. Doğal ittifak yani. Günün koşulları ne olur? Süleyman Bey siyasette 24 saat çok uzun bir süredir derdi” diye konuşuyor. ‘İttifak’ demek yerine, ‘birliktelik’ demeyi daha uygun buluyor. “Toplumu ayrıştıran ve kutuplaştıran ittifakları doğur bulmuyoruz. Demokrasi konusundaki ittifak ise bir birlikteliktir” diye ilave ediyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun yol haritasına gelince. İki aşamalı bir strateji izliyor. Hayır uzlaşmasını korumak ve yüzde 49’u büyütmek.

Bahçeli’nin neredeyse Meclis kürsüsünden ip atacak hale geldiği idam tartışmasını sormadan olmaz. Kılıçdaroğlu tek kelime ile cevap veriyor: “Doğru bulmuyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları