İzmir’de 15 Temmuz vurgusu

Güne CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile başladık.

Haberin Devamı

İzmir’deki aday tanıtım toplantısı için Ankara’dan uçakla yola çıktık.

Aynı zamanda seçim kampanyasının ilk durağı olduğu için Kılıçdaroğlu’nun İzmir programını özellikle izlemek istedim. Kılıçdaroğlu ile uçakta bir süre sohbet etme imkânım oldu. Seçim stratejisini öğrenmeye çalıştım.

Kılıçdaroğlu’nu beklediğimden daha dinlenmiş ve morali yerinde buldum. Doğrusu daha yorgun ve gergin bir Kılıçdaroğlu bekliyordum. “Sert bir aday belirleme süreci yaşandı” dedim. “Bir önceki seçimde daha sertti” dedi. Ardından ekledi: “Bir süre sonra sakinleşir.”

Parti içi muhalefet 12 imzayla PM’nin toplanması talebinde bulundu. Kılıçdaroğlu’na “PM’yi toplayacak mısınız?” diye sordum. “Toplayacağım tabii” dedi. Peki ne zaman toplayacaktı? Bu kez, “Listeler YSK’ya verilmeden önce mi, sonra mı?” diye sordum. “YSK’ya verilecek listelerin takvimi sıkıştı” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu’nun yanıtından, PM’yi listeler YSK’ya teslim edildikten sonra toplayacağı sonucunu çıkardım.

Haberin Devamı

Şanlıurfa Siverek belediye başkan adayı Mehmet Fatih Bucak ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın aday gösterilip gösterilmeyeceği sorusuna da yanıt aradım. Kılıçdaroğlu, geçen haftaki MYK’da “Değerlendireceğim” demişti. Mehmet Fatih Bucak ve Ali Kılıç’ın YSK’ya verilecek listelerde yer alacakları izlenimi edindim.

CHP Lideri’ne nasıl bir seçim kampanyası yürüteceğini sordum. Kılıçdaroğlu bu kez farklı bir strateji izleyecek. Türkiye genelinde bir kampanya yürütmek yerine nokta şehirler belirlemiş. “Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Bursa, Hatay gibi belli şehirlerde büyük mitingler yapmak yerine bu şehirlerde belli ilçelerde toplantılar düzenleyip saha çalışması yapacağım” dedi.

Kılıçdaroğlu, asıldığında kazanabileceği düşündüğü şehirlere ağırlık veren bir kampanya yürütecek.

İzmir’e indiğimizde güneşli bir hava vardı. Uzun geçen kışın ardından ilaç gibi geldi.

AZİZ KOCAOĞLU-TUNÇ SOYER

Havalimanındaki Kılıçdaroğlu’nu karşılama heyetinin başında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu vardı. Hemen yanında ise İzmir büyükşehir belediye başkan adayı Tunç Soyer yerini almıştı. İzmir’de sancılı geçen aday belirleme sürecinin ardından Kocaoğlu ile Soyer’in yan yana karşılama heyetinin başında yer almaları önemliydi. Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer’le ayaküstü sohbet ettim. Oradan aday tanıtım toplantısının yapılacağı Halkapınar Kapalı Spor Salonu’na hareket ettik.

Haberin Devamı

İzmir’de güneşli hafta sonunu, Kordon’da oltayla balık tutanları, sevgilisiyle gezenleri, deniz kenarında çocuklarıyla eğlenenleri anlatıp sizleri kıskandırmak istemem. Bu yüzden İzmir’in parlak güneşini bir kenara koyup izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.

Kılıçdaroğlu, sağına Aziz Kocaoğlu’nu, soluna Tunç Soyer’i alarak salona girdi. Bu tablo salonda alkışlarla karşılandı. CHP Lideri kürsüye çıktığında da “Lütfen hep beraber ve ayağa kalkarak Aziz Kocaoğlu’nu alkışlayalım” dedi. Kocaoğlu’nu onore etti. Aziz Kocaoğlu’nun yapıcı tutumuyla CHP siyasetinin geleceğinde var olmaya devam edeceği mesajını verdi.

15 TEMMUZ MESAJI

CHP’nin İzmir adaylarını tanıttığı salonun üst tarafı tamamen 15 Temmuz şehitlerine ayrılmıştı. CHP’nin bir toplantısında ilk kez bu denli güçlü bir 15 Temmuz vurgusu vardı. En görünür yerde, “15 Temmuz Destanı” yazıyordu. 15 Temmuz şehitleri, isimleri ve fotoğraflarıyla yer alıyordu. “15 Temmuz Destanı” ve “Şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz” pankartları asılmıştı. Halkalı Kapalı Spor Salonu’ndaki 15 Temmuz görüntüleri CHP’nin aday tanıtım toplantısı nedeniyle asılmamışlar ancak CHP yönetimi 15 Temmuz’a saygı kapsamında şehitlerimizin fotoğraflarının yer almasını istemiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP Lideri’ni 15 Temmuz üzerinden vurma stratejisine bir yanıt olarak mı düşünülmüştü bilmem, ama tribünlerin üstü tamamen 15 Temmuz şehitlerine ayrılmıştı. Zaten Kılıçdaroğlu’nun İzmir’de açılışını yaptığı meydanın adı da “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı”ydı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun İzmir konuşmasını haber sayfalarımızdan okumuşsunuzdur. O nedenle Kılıçdaroğlu’nun “ithal aday” diyerek AK Parti’nin belediye başkan adayı Nihat Zeybekci’yi hedef aldığını söylemeliyim. Kılıçdaroğlu kısa ama kapsamlı bir konuşma yaptı. Sözlerini “Hep birlikte güzel günler göreceğiz” diye bitirdi. Aday tanıtımına gelince, ilk olarak Tunç Soyer kürsüye davet edildi. Ardından diğer adayların isimleri anons edildi. İki kadın belediye başkanı olması dikkat çekmedi desem eksik olur.

CHP açısından İzmir’in ayrı bir önemi var. Kılıçdaroğlu, CHP’nin kalesini AK Parti’ye kaptırmamak için ilk olarak İzmir’den sahaya çıktı. Pardon, “İzmir’den karaya ayak bastı” mı demeliydim?

 

Yazarın Tüm Yazıları