İstanbul seçimleri iptal edilecek mi?

AK Parti A planı olan İstanbul’da oyların tamamının sayılmasında başarılı olamayınca B planını devreye soktu. AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, İstanbul seçimlerinin yenilenmesini isteyeceklerini açıkladı. Cumhur ittifakının ortağı olarak MHP Lideri Devlet Bahçeli de bu talebe güçlü bir şekilde destek verdi. “Vicdani bir huzur için yeni bir seçim düşünülebilir” dedi.

Haberin Devamı

Ekrem İmamoğlu’nun “hodri meydan” deyip seçimlerin tekrarını isteyeceğini bekleyenler ise yanıldı. İmamoğlu, “Seçim tekrarlanma gündemi yok” diyerek bu talebe karşı çıktı.

AK Parti’nin YSK’ya “tam kanunsuzluk hali” nedeniyle İstanbul seçimlerinin yenilenmesini talep edeceği ifade ediliyor. Eğer bu talep kabul edilirse 2 Haziran Pazar günü İstanbullular sandık başında olacaklar.

2014 seçimlerinde Ağrı ve Yalova’da seçimlerin yenilenmesine karar verilmişti. BDP adayı Sırrı Sakık’ın kazandığı seçimlere AK parti itiraz etmiş, 15 kez sayım yapılmıştı. BDP’nin oyların sayılmaya başlamasında görülen noksanlıklar nedeniyle seçimin iptali başvurusu kabul edilmişti. Ağrı’da tekrarlanan seçimi Sırrı Sakık tekrar kazanmıştı. Yalova’da ise yapılan itirazlar üzerine AK Parti ve CHP arasında başkanlık el değiştirmiş, AK Parti’nin oy hakkı olmayan 7 kişinin oy kullandığı gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine seçimlerin iptaline karar verilmişti. Yalova’da yapılan seçimleri CHP’li Vefa Salman kazanmıştı. Yenilenen seçimlerde Sırrı Sakık ile Vefa Salman oylarını artırarak seçimleri kazanmışlardı.

Haberin Devamı

TAM KANUNSUZLUK HALİ

AK Parti’nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi talebinin “tam kanunsuzluk hali”ne dayanacağı söyleniyor. 16 Nisan referandumundan sonra CHP, “tam kanunsuzluk hali” oluştuğu gerekçesiyle referandumun iptalini talep etmişti. CHP, mühürsüz zarfları gerekçe göstererek itirazda bulunmuş, YSK ise bu talebi “tam kanunsuzluk hali oluşmadığı” gerekçesiyle reddetmişti.

298 sayılı Seçim Yasası’nın 112. maddesi, delil ve gerekçe gösterilmeyen itirazların reddedilmesini öngörüyor. AK Parti’nin seçimlerin yenilenmesi talebinin Seçim Yasası’nın 330. ve 331. maddelerine dayanması bekleniyor. Yerel seçimlerle ilgili 2972 sayılı yasanın 25. maddesinde ise “Seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verildiği takdirde, o seçim çevresinde yeniden seçim yapılır” deniliyor.

Seçimlerin yapılması için kanunda öngörülen temel hükümlerin İstanbul seçimlerinde yerine getirilmediği iddia ediliyor. Seçimlerin yenilenmesiyle ilgili başvurunun üç başlık halinde toplanması öngörülüyor.

Haberin Devamı

ÜÇ GEREKÇE

1- Büyükçekmece’de sahte seçmen yazımı. 2 görevlinin tutuklandığı sayımda 2018 yılında 7 bin işlemde 21 bin sahte nüfusun yazıldığı iddia ediliyor. Adres kontrolünde 340 adresin boş arazi ve inşaatta bulunduğu tespitine yer veriliyor. Buna ek olarak, seçim öncesi Büyükçekmece’de seçmen sayısının yüzde 17 oranında arttığı, 1.5 yıl içerisinde Büyükçekmece’ye 20 bin seçmen kaydırıldığı belirtiliyor. AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, 11 bin 186 kişinin usulsüz bir şekilde seçmen yazıldığını iddia etmişti.

2- Maltepe’de kamu görevlisi olmayan kişilerin sandık başında görevlendirildiği, TSK mensuplarının görevlendirildiği iddiasına dayanıyor.

Haberin Devamı

3- 318 bin 222 geçersiz oyun sayılması durumunda CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na verilen oyların 29 binden 14 bin 848’e düştüğü, bu durumun İstanbul’da kullanılan oylarının tamamının sayılmasını zorunlu kıldığı ifade ediliyor.

SİYASİ YÖNÜ

Tabii bunlar seçimlerin hukuki yönüyle ilgili. YSK, sunulacak olan maddi delillere göre karar verecek. YSK’nın İstanbul seçimleriyle ilgili vereceği her karar siyaseti yeniden şekillendirecek. Seçimler tekrarlanırsa, başka bir gündemin içinde bulacağız kendimizi. Yok reddederse, o zaman yeni bir siyasi süreç başlamış olacak. Peki YSK, İstanbul’da seçimlerin tekrarına karar verecek mi? İlk başlarda böyle bir izlenim edinmemiştim.

Haberin Devamı

Ancak bunun bir de siyasi tarafı var. Halk, seçimlerden bu yana yaşanan süreci dikkatli bir şekilde izliyor. Yaşadığımız sürece geniş bir perspektiften bakmakta yarar var. Eğer seçim tekrarlanırsa, sandıkta Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım’la birlikte bu karar da oylanacak. Seçim gecesinden itibaren üzerinde durduğum bir nokta var. Bu seçimler, 2023 seçimlerine yönelik önemli işaretler taşıyor. Sandıktan yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvenoyu çıkmıştı.

Seçimler tekrarlandığı takdirde, çıkacak sonuç aynı zamanda önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ipuçları verecek.

Yazarın Tüm Yazıları