HDP’ye kapatma davası açılacak mı?

HDP davasında kritik gün geldi çattı. Anayasa Mahkemesi üyeleri bugün toplanarak HDP hakkında kapatma davası açılıp açılmamasına karar verecek.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi üyeleri iki konuda daha karar alacaklar.

1- HDP’nin banka hesaplarına tedbir konulması konusunda karar verecekler.

2- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın siyasi yasak konulmasını talep ettiği 451 kişi hakkında karar verecekler.

Anayasa Mahkemesi raportörü kapatma davası açılması yönünde rapor verdi. Anayasa Mahkemesi üyeleri bu karara uymak zorunda değil. HDP hakkında kapatma davası açılması kararı çıkabileceği gibi ikinci kez geri çevirme de mümkün olabilir.

Ama ilkine rağmen iddianamenin özenli hazırlandığı ifade ediliyor. O nedenle bugün Anayasa Mahkemesi’nden HDP hakkında kapatma davası açılması kararının çıkması bekleniyor. Ancak HDP’nin hesaplarına tedbir konulması talebinin reddedilmesi ve siyasi yasakların son karar duruşmasına bırakılması söz konusu.

Haberin Devamı

HDP hakkında kapatma davasının açılmasına karar verilirse 2023 seçimlerine damga vuracak olan bir süreç başlayacak.

Ama önemli olan konu şu: Kapatma davası oybirliğiyle mi yoksa oy çokluğuyla mı alınacak?

HDP BASKININDA KARANLIK NOKTALAR

HDP İzmir il binasına baskın yaparak Deniz Poyraz’ı öldüren Onur Gencer tutuklanarak cezaevine konuldu. Peki olay aydınlatıldı mı? İddianame hazırlandıktan sonra ve yargılama sürecinde göreceğiz.

Onur Gencer’in hem polisteki hem mahkemedeki ifadesine bakınca nedense bana çok tanıdık geldi.

Kimseyle bağlantı kurmadığını söylüyor. PKK’dan nefret ettiği için böyle bir şeyi yapmak istediğini ifade ediyor. Bu ifade önceden üzerinde çalışılmış, fotokopi bir ifadeye benziyor.

Her nedense bizim katiller ya milliyetçi dürtülerle bu tür cinayetleri işliyorlar ya da vatansever duygular onları siyasi suikastlar işlemeye itiyor.

Madem PKK’ya o kadar karşısın, Kandil orada duruyor. Şimdiye kadar Kandil’e, Zap’a, Gara’ya, Sincar’a gittiklerini görmedik.

İzmir’in merkezindeki bir binaya gir, sabah kahvaltısını iki zeytin bir domatesle yapıp, kâğıt bardak içinde çayını içen genç bir kızı katlet.

AYDINLATILMASI GEREKİYOR

Kimse bizim PKK nefretiyle bu cinayetin işlendiği masalına inanmamızı beklemesin. Biz bu filmi çok gördük, çok şey yaşadık. Bizler tecrübeli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız. Olayı kınayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yakalanan failin önündeki ve arkasındaki tüm ilişkiler ortaya çıkarılarak en ağır cezayı alacağına inanıyoruz” şeklindeki değerlendirmesi çok önemli. Hem de olayın aydınlatılması açısından umut verici.

Haberin Devamı

Bu olayın iyi araştırılması ve aydınlatılması gerekiyor. Çünkü aydınlatılmayan her siyasi cinayet bir sonraki suikastı teşvik ediyor.

BAĞLANTILARI ORTAYA ÇIKARILMALI

Keşke bu şahıs dikkatle takip edilip bu kanlı olay önlenebilseydi. Efendim suç kaydı olmayan birini nasıl takip edeceksiniz? Sosyal medyada silahlı fotoğraflar yayınlayanların önleyici istihbarat kapsamında izlenmesi mümkün değil mi? Hadi şimdiye kadar olmadı. Bundan sonra olması lazım.

Onur Gencer’in hem polisteki hem mahkemedeki ifadesinde özellikle “Kimseyle bağlantı kurmadım” demesinin üzerinde durulmalı. Kimlerle bağlantısı varsa ortaya çıkarılmalı.

Geriye dönük HTS kayıtlarının ve sosyal medyadaki yazışmalarının incelenmesi bu konuda bazı bağlantılara ulaşmamızı sağlayabilir.

Haberin Devamı

Eğer organize bir yapı tespit edilirse en azından bundan sonra işleyecekleri cinayetlerin önüne geçilmiş olur.

KUŞKU VERİCİ  NOKTALAR VAR

Onur Gencer konusunda kuşku verici noktalar var.

Onur Gencer, 2020 yılında Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Psikiyatri Bölümü’ne psikolojik sorunları olduğu gerekçesiyle müracaat ediyor. Kendisine “anksiyete bozukluğu” teşhisi konuluyor. Ama bu şahıs 2021 yılında cinayette kullandığı silahı ardından da “Bulundurma ruhsatı”nı alıyor. Şahıs hakkındaki hastane kayıtları dikkate alınmıyor mu? Sağlık memuru olarak görev yaptığı İzmir Kemalpaşa Devlet Hastanesi’nden Gaziemir ilçesine tayini gerçekleşmediği için tartıştığı, işe gitmediği için müstafi sayılması için nisan ayında hakkında tutanak tutulan şahsa silah ruhsatı verilirken, çalıştığı işyerine sorulmuyor mu? Devlet hastanesinde “anksiyete bozukluğu” teşhisi konulan şahıs, silah ruhsatı için sağlık raporunu nasıl alıyor?

Haberin Devamı

Ha diyeceksiniz ki, silah ruhsatı olmasa da bu cinayeti gerçekleştirecekti. Orası ayrı.

PROFESYONEL BİRİ

Onur Gencer’in görüntülerini izlemişsinizdir. Ne kadar soğukkanlı hareket ediyor. Ne yapacağını çok iyi bilen birisi olarak hareket ediyor. Profesyonel bir şekilde yetiştirildiği anlaşılıyor. Onur Gencer’i kim ya da kimlerin yetiştirdiği ortaya çıkarılmalı.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU

Onur Gencer’in silahı satın aldığı ya da bulundurma ruhsatını aldığı tarihten önceye gitmek gerekiyor. Onur Gencer 2020 yılında çok profesyonel bir şekilde psikolojik sorunları olduğu gerekçesiyle Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Psikiyatri Bölümü’ne müracaat ediyor. Bugünler için “anksiyete bozukluğu” tanısının konulmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Atatürk büstlerine saldıranlar “meczup”, siyasi cinayet işleyenler ise psikolojik sorunları olan gençler çıkar he nedense... Bu HDP il binasına saldırı hazırlıklarına “anksiyete bozukluğu” teşhisini aldığı zaman başladığını gösteriyor.

İLK ADRESE DİKKAT

 HDP İzmir İl Başkanlığı’na saldırının ardından HDP’den organize bir şekilde bir grup milletvekili İçişleri Bakanı Soylu’yu, MHP’yi ve SADAT’ı adres gösteren bir algı operasyonuna giriştiler. Pervin Buldan ve Mithat Sancar buna tevessül etmedi. İtidalli hareket ettiler. Siyasi muhaliflikle bunu yapanlara bir şey demiyorum ama ısrarla bir yerleri gösterenlerin, nereleri gizlemeye çalıştıklarına iyi bakılmalı.

GERÇEK ODAĞI BULMAK

Israrla bir yerleri adres göstermek yerine gerçek adresi bulmamız gerekiyor. Onur Gencer sürülen eski tarlanın elemanlarından olabilir.

BAHÇELİ’NİN DURUŞU

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin HDP İzmir İl Başkanlığı’na yapılan silahlı saldırı karşısındaki sağduyulu çıkışını önemli buldum. İlk dakikadan itibaren Onur Gencer’in bozkurt işareti yapan fotoğraflarının servis edilmesi size normal geldi mi? Adres olarak neresi gösteriliyor? Bahçeli haklı olarak buna dikkat çekti.

HAKKINI TESLİM ETMELİ

“MHP’yi sokağa çekmeye çalışanlar, kavgayla ve kaotik hadiselerle muhataplık kurmasına çabalayanlar, asla başarılı olamayacak Türkiye düşmanlarıdır” çıkışı önemliydi. Bahçeli, ülkücü gençleri sokaktan çekerek, ülkücülerin elinde silah değil bilgisayar olmalı, diyerek bu ülkeye büyük bir hizmet etti. 12 Eylül’e giderken yaşanan sağ-sol çatışmasını hatırlayanlar ne dediğimi iyi anlayacak.

Yazarın Tüm Yazıları