Erdoğan, Sisi görüşmesini yorumladı: İki halkın birlikteliği önemli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dünya Kupası açılışı için gittiği Katar’da Mısır Devlet Başkanı Sisi ile sürpriz görüşmesini “Türkiye-Mısır arası bir liderler buluşması değildir. Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik” diye değerlendirdi. Erdoğan, Katar dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

YENİDEN NİYE BAŞLAMASIN?

(Dünyanın konuştuğu Sisi ile tokalaşma fotoğrafı) Bir süreç başlayabilir demiştik. Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık. Temennim odur ki, önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz. Çünkü olaya ben şöyle bakıyorum, Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik. İnşallah fevkalade bir hal olmadıktan sonra bu adımı hayırlısıyla atarız. Bizim tabii kendilerinden tek isteğimiz; bu görüşmelerle birlikte, bize karşı Akdeniz’de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim, onunla beraber yolumuza inşallah devam edelim.”

Haberin Devamı

Erdoğan, Sisi görüşmesini yorumladı: İki halkın birlikteliği önemli

04.00’TE PENÇE KILIÇ BİLGİLENDİRMESİ

(Suriye ve Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’ye karşı başlatılan Pençe Kılıç Harekâtı’nın detayları)

“Pençe Kılıç Hava Harekâtı icrasında 70 kadar muharip ve destek uçağımız ile İHA’lar hep birlikte görev aldılar. Ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depolarıyla sözde karargâh ve eğitim kamplarından oluşan toplam 89 hedef başarıyla imha edildi. Burada çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi. Bunlar mağaraların içinde. Orada kimin öldüğü, kimin etkisiz hale geldiği, bunların hepsi daha sonra çıkacak.

Şu anda gelinen noktada Irak kuzeyinde yaklaşık 140 kilometre derinlikte 45, Suriye’de ise yaklaşık 20 kilometre derinlikte 44 terör yuvası tam isabetle vuruldu. Harekâta katılan unsurlarımız hamdolsun vukuatsız olarak tekrar görev mahalline döndüler. Operasyon sürerken sabaha doğru 04.00’te Hulusi Paşa’yla görüştüm, son durum nedir bana anlattı.”

Erdoğan, Sisi görüşmesini yorumladı: İki halkın birlikteliği önemli

Haberin Devamı

OPERASYONU BIDEN VE PUTİN’LE KONUŞMADIM

(ABD Başkanı Biden ve Rus lider Putin’le operasyonu konuştunuz mu?)

“Biz bu operasyonla ilgili ne Sayın Biden’la ne Sayın Putin’le herhangi bir görüşme yapmış değiliz. Fakat bizim her an bu bölgede bu tür şeyleri yapabileceğimizi zaten Sayın Biden da Sayın Putin de biliyor. Nitekim bu olayda da olduğu gibi, her zaman söylüyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz... Türkiye’nin güvenlik teşkilatı, bizler icazetli çalışmıyoruz. Biz eğer bir adım atacaksak bunun kararını veririz ve bu adımı da atarız. Bu konuda Amerika artık bizi bilmesi lazım. Herhalde biliyordur. Bundan sonraki süreçte zaten bizim çok daha önemli adımları kararlı bir şekilde nasıl atacağımızı, atmamız gerektiğini de inşallah hepsi görecek.”

Haberin Devamı

‘SEÇİM İÇİN’ YORUMLARI

(Operasyonlar için ‘Seçimlere yaklaşıldığı için de Cumhurbaşkanı bunu içerideki siyaset için kullanıyor” yorumları)

“Bunlara karşı yapabileceğimiz aslında herhangi bir değerlendirme yok. Çünkü biz terörle mücadeleyi yeni başlatmadık ki... Düşünün, yıllar öncesinde terörün durumu neydi? Sorunlarda listenin başında terör vardı değil mi? Peki şimdi sorunları şöyle bir gözden geçirdiğiniz zaman terör hangi sırada? Şimdi aşağılara indi.”

Erdoğan, Sisi görüşmesini yorumladı: İki halkın birlikteliği önemli
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün Katar Emiri’nin davetiyle Dünya Kupası açılış törenine katıldı. Erdoğan dönüşte kendisini izleyen gazetecilerin Mısır’la ilişkilerin normalleşmesinden Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki terör örgütlerine operasyona, market fiyatlarından iç siyasete kadar gündemdeki sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

KOBANİ’YE OPERASYON YANITI:

(Irak ve Suriye’nin kuzeyine yönelik Pençe Kılıç Hava Harekâtı’nın devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Bir de Rusya’nın kontrolü altındaki bölgeleri Türk Silahlı Kuvvetleri’ne açtığıyla ilgili bir iddia var.)

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; her şeyden önce Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki bu operasyon böyle rastgele -acaba kim ne der, nasıl olur diye- düşünülerek yapılmış değil. Daha önce de söylediğimiz gibi, eğer ülkemize, topraklarımıza birileri rahatsızlık veriyorsa bunlara biz bedelini ödetiriz. Nitekim şu anda da birçok saldırı planlaması içinde olan veya bu tür saldırıları gerçekleştiren, tehdit oluşturan terör örgütleri var güneyimizde. Bu Irak tarafında da var, Suriye tarafında da var. Her zaman söylediğim gibi, ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ derken bunu tabii boşu boşuna söylemedik. Zira beklenen, tasarlanan, planlanan saat geldiği anda da bu adımlar atıldı.

Haberin Devamı

ORADAKİ DEVLETLERLE DİPLOMATİK İLİŞKİLER

Nitekim dün gece yapılan operasyon da bunun tam bir tecellisiydi. Çünkü bu terör örgütlerinin zararsız hale getirilmesi, yok edilmesi bizim şu anda güvenlik güçlerimizin başlı başına, olmazsa olmaz bir görevidir. Bunun sadece bir hava harekâtıyla sınırlı kalması da söz konusu değil. Burada ne kadarlık bir güç Kara Kuvvetleri’nden de buna katılması gerekir; bunu da zaten ilgili birimlerimiz, Savunma Bakanlığımız, Genelkurmayımız birlikte kararını verirler; istişaremizi yaparız, ondan sonra da adımlarımızı buna göre atarız. Zaten burada varlık gösteren ülkelerle de biz diplomatik ilişkilerimizi yaparak adımlarımızı ona göre attık ve atıyoruz.

BU BÖLGE HER ZAMAN HEDEFLER ARASINDA

(İstiklal Caddesi’ne yönelik terörün kaynağı Ayn El Arap’ın (Kobani) da harekât bölgelerine dahil edilmesi gündemde mi?)
Her zaman zaten o bölge hedefler arasında yer almıştır ve atılan adım da zaten buna göre atılmıştır. Nitekim bu defa da yine aynı şekilde bu hedefte iki önemli bölge vardı. Bunun bir tanesi Irak’ın kuzeyi, bir diğeri de Suriye’nin kuzeyi olan bölgelerdi. Bu bölgelere yönelik adımlarımızı attık ve atmaya da buna devam edeceğiz. Dün de bu çerçevede Kobani’de yuvalanan teröristlere karşı 12 hedefi vurmak suretiyle orada etkisiz hale getirdik. Burada herhangi bir tahdit yok. Bu harekâtın sürekliliği söz konusu. Karadan ve havadan gereken neyse yaptık. Bundan sonra da yapacağız.”

AKŞENER’E MASA YANITI

ERDOĞAN, bir süre önce İYİ Parti Lideri Akşener’e yaptığı “masayı terk etmek üzere konumunu gözden geçirmeli” çağrısına gelen “Kumar masasında olmayacağız” yanıtını şöyle değerlendirdi:

“Böyle bir cevap mı olur? Şimdi bu ne demektir? 6’lı masa alışveriş yapmıyor mu? Bir bana, bir sana demiyor mu? Hatta ‘Şu kadar bakanlık filancaya verilebilir’ denmiyor mu? Kumar budur. Bunu kalkıp da Cumhur İttifakı’na yıkmaya çalışırsan Sayın Akşener; ne Tayyip Erdoğan’ın hayatında böyle bir şey var ne de Sayın Bahçeli’nin hayatında böyle bir şey var. Biz işimize bakıyoruz. Bizim tek derdimiz bu ülkeye hizmet. Bu ülkeye hizmette de bizim geldiğimiz yerler neresidir belli. Hayaliniz dahi bizim ulaştığımız yere ulaşamaz. 20 yıl bunun çok açık ispatıdır. Altyapıda, üstyapıda, eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, tarımda, dış politikada nereye geldiğimiz, hepsi ortada. Öyleyse bu çalışmayı, Cumhur İttifakı’nın attığı bu adımı nasıl bir kumar oyunuyla özdeş hale getirmek istersin? Bu olacak iş mi? Onun için Sayın Akşener’in kendisini ve yanındakileri bir gözden geçirmesinde fayda var.”

BAHÇELİ’NİN MİTİNGİ MUHTEŞEMDİ

“(İl gezileri) Şu an itibarıyla gittiğimiz her yerde ciddi bir ilgi var. Nitekim Sayın Bahçeli’nin Samsun mitingi tek kelimeyle muhteşemdi. Yani ne, nereye gidiyor, her şey ortada. Oraya gelenler, kumar masasında olanlar değil; oraya gelenler halk, vatandaş. İnşallah şurada kaldı 6,5-7 ay. 7 ay sonra bambaşka bir sandık ortaya çıkacak. Bu sandık, kendi içinde hesaplaşma sandığı değil; milletin kime, nasıl baktığını ortaya koyan bir sandık olacak.”

Erdoğan, Sisi görüşmesini yorumladı: İki halkın birlikteliği önemli

BAY KEMAL SEN DE GEL

Salı günü Allah nasip ederse Yusufeli Barajı’nın açılışını yapıyoruz. Yusufeli Barajı 275 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek, çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde de dünyanın beşinci en yüksek barajıdır. 2,5 milyon kişinin tükettiği enerjiyi inşallah üretiyor olacak. Öyle bir baraj. Bay Kemal, arzu edersen sen de gel. Sayın Akşener de gelsin. Oradaki coşkuyu görsünler. Sonradan özel olarak gelmeyi arzu ediyorlar. Aynen Togg’da olduğu gibi. Açılışa gelmediler, sonra ziyarete gelebilir miyiz diye haber gönderdiler. Memnuniyetle gelsinler, görsünler dedik. Biz kıskanmayız, yeter ki gelsinler.

SÜLEYMAN SOYLU’YA SAHİP ÇIKTI
(Terörle mücadele konusunda en fazla sıkıntı yaşadığımız siyasi merkezler neresi? Bir de İstiklal Caddesi saldırısıyla ilgili tüm bir fotoğraf ortaya çıktı mı?)

“Biz bu teröristleri yerinde etkisiz hale getirmeye yönelik bütün planlamalarımızı geniş kapsamlı olarak ele aldık ve buna göre de bu çalışmalarımızı sürdürdük, sürdürüyoruz. Ancak muhalefetin İçişleri Bakanlığımızı yermesi, ‘Sizin bunlardan haberiniz yok muydu?’ gibi ifadelerle eleştirilmesi tam bir garabet. Yani düşünün, öyle bir güvenlik teşkilatı ki 12 saat içerisinde işin failini ve bağlantılı olduğu 50’ye yakın kişiyi yakalamış, hepsini toplamıştır. İşin bir numaralı faili aynı şekilde hemen alınmıştır. Bütün bunlar yapıldığı halde kalkıp parlamentoda konuyla ilgili abuk sabuk böyle garip garip açıklamalar yapıyorlar. Dünya polis teşkilatının, Türk Polis Teşkilatı’nın gücünü kabullenmiş olması ve “Türk Polis Teşkilatı dünyanın en saygın polis teşkilatıdır” demesi, herhalde rastgele bir tespit değil.”

FIRSATÇILARA DAHA ÇOK YAPTIRIM

ERDOĞAN ‘Özellikle son üç aydır akaryakıt, personel gibi giderlerde artış olmamasına karşın marketlerin yüzde 30’a varan oranlarda fiyat artışı yapması ve buna karşı alınacak önlemler’ konusundaki bir soru üzerine şöyle dedi: “Biz hukuk devletiyiz. Soruşturmalar neticesinde gerekli adımları attık, atarız. Hazine Maliye ve Ticaret Bakanlıklarımız hassasiyetle takip ediyor. Bu noktada kontroller çok daha farklı uygulamalarla devam edecek. Çünkü para cezası demek ki bunları ıslah etmiyor. Para cezasının dışında atılacak adımları da ilk Kabine toplantımızda inşallah masaya yatırırız ve oradan da bunların üzerine ayrıca gideriz. Değişik öneriler var. Bütün mesele yaptırımın çok daha ağır olması. Bu bunlara ürkütücü gelebilir. Bunu halletmek lazım.”

KUPADAKİ FAVORİ

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, ‘Dünya Kupası’ndaki favoriniz hangi ülke’ sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bunlar daha ilk maçlar. Bazı ülkeler var ki geçmişinden bugüne bu işlere hep damga vurmuş; Brezilya gibi, Arjantin gibi, Uruguay gibi... Tabii şimdi bakıyorsunuz bu ülkelerde de değişiklikler var. Mesela ben bu akşam gerçekten Ekvador’u beğendim. Katar da ilk defa böyle bir şampiyonaya katılıyor. Bayağı güçlü bir grup. Burada Hollanda var, Senegal var. Sıradan takımlar değil. Onun için ilk maçları görmek lazım. Ondan sonra da ‘Bu işi şu ülke götürür’ deriz.”

Yazarın Tüm Yazıları