Erdoğan Meclis’in açılışında hangi kritik mesajı verecek?

Meclis bugün yeni yasama yılına başlayacak. Pandemi nedeniyle resepsiyon yapılmayacak.

Haberin Devamı

Meclis’in açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması damgasını vuracak. Erdoğan’ın iç ve dış kamuoyuna önemli mesajlar verecek bir konuşma yapacağı söyleniyor.

Cumhurbaşkanları kimi zaman Meclis kürsüsünden iz bırakan konuşmalar yaptılar. Özal’ın Cumhurbaşkanı seçildiğinde ‘üç hürriyet’i Türkiye gündemine taşıdığı bir konuşması olmuştu. Düşünceyi ifade etme hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti, teşebbüs hürriyeti gibi. Demirel, Meclis’i açış konuşmasında Öcalan’ı sınır dışı etmesi için Suriye’yi sert bir dille uyarmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Meclis’i açış konuşmasında uluslararası sorunlara ilişkin önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

1) Doğu Akdeniz gerilimi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB liderlerine yazdığı mektupta Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının adil olarak dağıtımı ve deniz yetki alanlarının adil ve eşit bir şekilde paylaşımını esas aldığını belirtmişti.

Haberin Devamı

2)Türk-Yunan gerginliği: Yunanistan ve Rum yönetiminin Türkiye ve Kıbrıs Türklerini yok sayan tutumu ve adaları Lozan Anlaşması’na aykırı olarak silahlandırma çabalarının yaşanan gerilimin nedeni olduğunu belirterek, Türkiye’nin sorunların çözümü için Yunanistan ile ön koşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğumuzu söylemesi bekleniyor.

AZERBAYCAN’A DESTEK, ERMENİSTAN’A UYARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının bir bölümünü ise Azerbaycan-Ermenistan savaşına ayırması bekleniyor. Savaşın işgalci konumundaki Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırması üzerine çıktığını vurgulayacak olan Erdoğan’ın, işgalci Ermenistan ile topraklarını savunmak zorunda kalan Azerbaycan’ın eşit tutulmasıyla bir çözüme ulaşılamayacağını söylemesi bekleniyor. Erdoğan’ın, çözümün sağlanması için Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilip saldırgan tutumunu sona erdirmeden bölgede huzurun sağlanamayacağına vurgu yapacağı ifade ediliyor.

Azerbaycan’a destek bildirisi için TBMM’ye bir kez daha teşekkür edecek olan Erdoğan’ın, konuşmasında Azerbaycan’a güçlü bir destek verirken Ermenistan’ı ve ona destek veren ülkeleri uyarması bekleniyor.

Haberin Devamı

2053 VİZYONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süredir Türkiye’ye küresel bir vizyon kazandırmanın çabası içinde. Geçmişte açıkladığı “yol haritası” ve demokratikleşme paketleriyle bunu yapmıştı. Bunlar kısmen içe dönük perspektif vermekten ibaretti. Askeri vesayetin geriletilmesi ve Kürt sorunu başta olmak üzere yasakların kaldırılması konusunda yararlı oldu. Gezi olaylarının etkisi, 17-25 Aralık operasyonu ve 15 Temmuz darbe girişimi ile bir süredir evin içini düzenlemekle meşgulüz. Türkiye içe kapanma lüksü olmayan bir ülke. O nedenle bu durum kalıcı olmamalı. Çünkü uluslararası bir aktör haline gelen Türkiye’nin küresel bir vizyona ihtiyacı var. Türkiye 10 yıl, 25 yıl, 50 yıl sonrasına ilişkin hedefleri olan bir ülke olmalı. Erdoğan da bunu görmüş olacak ki “Türkiye’nin 2053 vizyonunu somutlaştıracak zihni egzersizler, beklenti ve talep tespitleri, analizler, teknik ve siyasi proje hazırlıkları için de şimdiden ‘Bismillah’ demeliyiz” demişti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE MODELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımla 2053 vizyonunun adını “Türkiye modeli” koymuştu. Erdoğan, sosyal medya paylaşımında Türkiye modelinin parametrelerini vermişti: “Biz Türkiye’yi, başkaları böyle istediği için değil, milletimiz layık olduğu için kalkındırmaya, geliştirmeye, ülkemizdeki hak ve özgürlükleri en geniş manada tesise çalışıyoruz. Kendimizle birlikte tüm dostlarımız ve kardeşlerimiz için de aynı mücadeleyi veriyoruz. Bunun adı, TÜRKİYE MODELİDİR. Dünyanın hiçbir yerinde, insani değerler üzerine bina edilmiş böylesine samimi bir demokrasi, adil bir kalkınma hedefi, köklü bir hak ve adalet ideali bulunmamaktadır.”

Haberin Devamı

Erdoğan, “İnşallah 2053 vizyonumuzu işte bu model üzerine inşa edeceğiz” demişti. Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i açış konuşmasında 2053 Türkiye vizyonunun üzerinde durması bekleniyor.

AKŞENER’İN ZOR GÜNÜ

KURULTAY öncesi iyi bir hava yakalayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, kurultaydan aldığı rüzgârla yelkenlerini doldurmayı beklerken, tam aksi bir durumla karşı karşıya kaldı.

Meral Akşener’in çarşaf listesinde yer alan isimlerin çizilmesi için teşkilat başkanı Koray Aydın’ın çıkardığı liste partiyi karıştırdı. Koray Aydın aralarında Ümit Özdağ, Aytun Çıray, Yavuz Temizer, Aydın Adnan Sezgin, Aylin Cesur, İsmail Koncuk gibi isimlerin yer aldığı 10 kişinin çizilmesini istedi. Başarılı da oldu. Koray Aydın başardı ama İYİ Parti kaybetti. Çünkü parti kurultaydan bu yana kaynıyor. Çünkü ismi çizilenler İYİ Parti’nin merkez sağ kanadını oluşturuyordu. Meral Akşener de partiyi merkeze çekmek için bir hamle yapmıştı. Hatta Kürt ve Zaza açılımıyla CHP ve HDP’nin içinde yer alacağı ittifak için partiyi hazırlamanın çabası içindeydi. Ancak Koray Aydın’ın liste darbesi hesapları altüst etti. Aralarında 20’ye yakın milletvekilinin de bulunduğu bir grup, Koray Aydın’ın kellesini almak üzere harekete geçti.

Haberin Devamı

KRİTİK 24 SAAT

Bugün İYİ Parti’de iki kritik seçim yapılacak.

1) Sabah Meclis’te grup başkanı ve başkanvekillikleri için seçim yapılacak.

2) Öğleden sonra ise GİK toplanacak. Koray Aydın, feragat etmediği ve yeni dönemde de teşkilat başkanlığı görevine getirildiği takdirde partideki krizin büyümesi söz konusu.

Meral Akşener iki ateş arasında. Sorunların sosyal medyaya taşınmasından dolayı canının sıkkın olduğu söyleniyor. Ama Koray Aydın’ın liste darbesinin asıl hedefinin kendisi olduğunu görecek kadar da tecrübe sahibi.

Bugün Akşener’in liderliği yeniden test edilecek. Masaya yumruğunu vurmayı mı, yoksa orta bir yol bulup yoluna devam etmeyi mi tercih edeceğini göreceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları