Erdoğan Kılıçdaroğlu’na neden gülümsedi?

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, AK Parti MKYK toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CNN Türk’te “Gece Görüşü” programında Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yaptığı açıklamaları ima ederek, “Ne yapacağımızı şaşırdık. Bu adam nasıl siyaset yapıyor böyle. Kendi ülkesini suçlayıp duruyor” diyor.

Haberin Devamı

Söz konusu Kılıçdaroğlu olunca sert ifadeler kullanan Erdoğan bunları anlatırken gülümsüyor. Ama bu tebessüm sizi yanıltmasın. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kılıçdaroğlu aleyhine dava açacaklarını söyledi.

Elbette ki Kaşıkçı cinayetiyle ilgili tek değerlendirmesi bu olmuyor. “Olay bütün açıklığıyla ortada. Başından beri planlanmış bir cinayet. İşin peşini bırakmayacağız” diye konuşuyor. ABD Başkanı ile yaptığı görüşmeye değinerek “Trump konuyu açmayınca ben de açmadım. Ama Kaşıkçı cinayetini Trump’la Paris’te konuşacağız” diye ekliyor.

Erdoğan, Kaşıkçı cinayetinde şimdiye kadarkinden farklı bir strateji izliyor. Washington Post’a yazdığı yazıda “Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini Hadim ül Harameyn Kral Selman’ın verdiğine inanmam kesinlikle mümkün değildir” demişti. Ama ardından ilave etmişti, “Cemal’in katledilmesi emrinin Suudi hükümetinin en üst makamlarından geldiğini de iyi biliyoruz”.

Haberin Devamı

Erdoğan, Kaşıkçı olayında Kral Selman ile veliaht prensi ayrı yere koymaya özen gösteriyor. Hatta ‘Hadim ül Harameyn’, yani ‘Mekke ve Medine’nin hizmetkârı’ unvanını hatırlatarak Kral Selman’a jest yapıyor. 

Kral Selman da bu jesti karşılıksız bırakmıyor. Kaşıkçı cinayetinden sonra iki kez görüştüğü Erdoğan’a “15 Temmuz ve 24 Haziran’dan sonra ziyaretinize gelemedim. Benim hatam. Kusuruma bakmayın” diyor. Ardından, G-20 zirvesine uçağıyla birlikte gitmeyi teklif ediyor. Erdoğan bu davete teşekkür etmekle yetiniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’la yaptığı konuşmayı son yılların en iyi görüşmesi olarak nitelendirmişti. Suudi Arabistan Kralı Selman’la konuşmasını ise son dönemlerin en iyi görüşmesi olarak görmek mümkün. Farklı stratejiden kastım bu. Erdoğan, Kral Selman’ı onore ederken bir parmağıyla da veliaht prensi işaret ediyor.

Erdoğan-Trump ve Kral Selman üçgenine burada noktayı koyup iç siyasete ilişkin gelişmelerin perde arkasını aktarmak istiyorum.

İSTANBUL’DA İBRE KAYIYOR

Yerel seçim hazırlıklarının ele alındığı AK Parti MKYK’da İstanbul, Ankara ve İzmir için anket yapılıyor. Ankara için Mehmet Özhaseki, İstanbul için Numan Kurtulmuş ismi ön plana çıkıyor. Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’nda devam etme arzusu ibrenin Numan Kurtulmuş’a doğru kaymasına yol açıyor. İzmir için Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hâlâ denklemdeki yerlerini koruyorlar. Bu arada Soylu, MKYK toplantısında terörle mücadele konusunda kapsamlı bir sunum yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kayyumdaki belediyeler için söylediği “Teröre bulaşmış olanlar sandıktan çıkarsa tekrar kayyum atarız” sözünün altı dolmaya başladı. Sadece siyasi partiler seçim hazırlıklarına başlamadılar. PKK terör örgütü Kandil’de yerel seçim çalışmalarına başlamış. Aday olacak muhtarların dahi isimlerinin belirlendiği söyleniyor. Belediye başkan adaylarının ise HDP’ye bırakılmadan Kandil’de belirleneceği konusunda bir kuşku yok. Daha açık bir ifadeyle o yöndeki istihbarat bilgileri Kandil’deki toplantılarla gerçeğe dönüşüyor.

MHP UYARISI

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkan adaylıkları konusunda MKYK üyelerine iki uyarıda bulunuyor:

1- Diğer illerle ilgili önerilerinizi yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’na iletin.

2- MHP ile ‘cumhur ittifakı’ ve ‘Yenikapı ruhu’ devam ediyor. Türkiye’nin bazı meselelerinde, Meclis’te bazı yasa tekliflerinde MHP ile anlayış farkımız olabilir. Bazı konularda anlaşamayabiliriz. Ama Türkiye’nin beka mücadelesinde ‘Yenikapı ruhu’ devam ediyor. MHP ile ilgili olarak konuşurken herkes dikkatli olsun. Cumhur ittifakının ruhuna zarar verecek şeylerden kaçının.

Bahçeli de partiye gönderdiği genelgede benzer bir uyarıda bulunmuştu. Bu arada Bahçeli yerel seçim ittifakı olmayacağını açıklayınca MHP grubunda alkış patlaması yaşanmıştı. İlk günlerdeki coşku yerini arayışa bıraktı. MHP’den “Arka kapı diplomasisini işletelim” sinyalleri gelmeye başladı. Ama cumhur ittifakının ruhu korunurken yerel seçimlerde bir ittifak mümkün görünmüyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları