Erdoğan hangi taktikleri verdi?

AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı Haliç Kongre Merkezi’ndeki bir programla 40 belediye başkanını açıkladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Arjantin’de katılacağı G-20 zirvesi dönüşünde ise kalan illerin belediye başkan adayları açıklanacak. MHP Lideri Bahçeli jest yaparak İstanbul, İzmir ve Ankara’da aday çıkarmayacaklarını ilan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Coşkuyu paylaştıralım. Üç büyük ili Meclis’e bırakalım” dediği için İstanbul, İzmir ve Ankara adayları salı günü Meclis’te açıklanacak. İstanbul’da Binali Yıldırım, Ankara’da Mehmet Özhaseki, İzmir’de Nihat Zeybekci kesinleşti. Üç büyük ilin açıklanması salı gününe kalınca Binali Bey’in İstanbul’a ilişkin müzakere edilmesini istediği bazı noktalar olduğu kulislere yansıdı. Ancak bunların adaylığına engel olmayacağı ifade edildi. Ekonomi Bakanlığı’ndan bu yana yakından tanıdığım Nihat Zeybekci ile konuştum, İzmir’e ve gönülden bağlı olduğu Ege’ye hizmet fırsatı doğduğu için heyecanlıydı. Hatta Zeybekci’yi bakan olduğu açıklandığında bile böyle heyecanlı görmemiştim. CHP’de İzmir’de aday bolluğu yaşandığı için Kemal Kılıçdaroğlu karar vermekte zorlanıyor. Ama benden duyurması, Nihat Zeybekci yüksek bir enerji ile İzmir seçimlerine hazırlanıyor. Mehmet Özhaseki’nin adaylığı sürecinde ise “Ankaralılık tartışması” uç vermişti. Ancak aşılmış gözüküyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ankara için çalışmalara başla” talimatından sonra Özhaseki, önümüzdeki hafta kolları sıvayıp çalışmalara başlıyor. Özhaseki’nin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önplana çıkarılıyor ama hendek savaşlarıyla tahrip olan Güneydoğu’daki şehirlerimizi tarihi dokusuna uygun olarak yeniden inşası ve emlak barışının mimarı olduğu unutulmamalı. Binali Yıldırım başarılı bir Ulaştırma Bakanlığı ve Türkiye’ye kendini sevdiren Başbakanlık’tan sonra sembolik yönü olan Meclis Başkanlığı’ndan hizmet yanı kuvvetli olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için sahaya iniyor.

Haberin Devamı

SEÇİM MANİFESTOSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonunu parti yönetimiyle birlikte listeler üzerinde çalışmakla geçirdi. Listelere son şekli verildi. Aralık ayının başında adaylar açıklanacak ve sahaya çıkacaklar. Ancak araçları donatıp, afişleri bastırıp seçim kampanyasına başlamayacaklar. AK Parti seçim kampanyasını 15 ya da 19 Şubat’ta başlatmayı planlıyor. Yeni seçim müziği ve yeni sloganla seçim kampanyasının başlatılması amaçlanıyor. Ocak ayında ise seçim manifestosu açıklanacak. AK Parti 16 yıldır iktidarda. 2004’ten bu yana belediyeleri yönetiyor. Önce “yaşanabilir şehirler” sloganı ile yola çıkmışlardı. Sonra “marka şehirler” dediler. Şimdi ise “gönül belediyeciliği” demeye hazırlanıyorlar. Daha çok değer temelli olan ve gönüllere girilmesinin esas alındığı bir belediyecilik döneminin başlatılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

GENÇLİK VE TECRÜBE

AK Parti’nin ilan ettiği belediye başkan adaylarıyla ilgili bir profil dikkatimi çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte listeler üzerinde çalışan parti yetkilisine sorduğumda şöyle bir değerlendirme yaptı:

“Listelere iki kriter hâkim oldu.

1- Değişim. Listelere büyük ölçüde değişim ve yenileşme damgasını vurdu. Çünkü yaptığımız araştırmalarda millet değişim istiyor. Nüfusu az olan ve yönetim anlamında çok sorunu olmayan yerlerde değişimi esas aldık, genç adaylar çıkardık.

2- Büyükşehirlerde ise tecrübeyi esas aldık. Merkezi yönetimde kazandıkları deneyimleri şehirlerin hizmetine sunacak olan eski başbakan ve bakanları tercih ettik. Ama bir şeyi daha gözettik. Tecrübeli isimlerin şehirlerine ağabeylik yapmasını istedik. Büyükşehir belediye başkanı olarak başka partilerden de olsa ilçe belediye başkanlarını toparlamalarını ve onlara büyüklük yapmalarını arzu ettik.”

Haberin Devamı

Listelere gençlik ve tecrübe damgasını vurdu.

Bu arada aday tanıtımında dikkatinizi çekmiştir. Erdoğan adayları tanıttıktan sonra belediye başkan adayı, milletvekilleri, varsa eski belediye başkanı ve il yönetimini hemen bırakmıyor, onlara bir şeyler söylüyordu. Merak ettim, Erdoğan’ın ne söylediğini sordum. İllerin özelliğine göre değişiklik olmakla birlikte “Daha fazla oy almak için planlama yapın. İyi çalışın. Bir oy, bir oydur” talimatını vermiş.

Muhalefet liderleri henüz adaylarını belirlemedi ama Erdoğan takımını hazırladı, taktiklerini verdi, şimdi maça çıkmaya hazırlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları