Erdoğan, AK Parti’ye yeni bir perspektif verdi

Dün AK Parti açısından farklı bir grup toplantısıydı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimleri öncesinde AK Parti’ye bir perspektif verdi. 2023’e giderken çetin bir süreç yaşanacağı anlaşılıyor. O nedenle Erdoğan yeni şartlara göre AK Parti’ye format atmaya devam edecek.

İSTİŞARE SÜRECİ

Erdoğan bir dönemin AK Parti mekanizmasını yeniden harekete geçirmeye çalışıyor. Gömleğin ilk düğmesi doğru iliklendi. Pandemi nedeniyle ara verilen istişare süreci yeniden başladı. Erdoğan geçen hafta bir grup milletvekili ile toplanmıştı. Konuşmalar kameraya kaydedilmiş, toplantı boyunda not alan Erdoğan, “Benim gözümden kaçan bir şey olursa yardımcılarım bu videoları izleyip not alacaklar” demişti. Cumhurbaşkanı bugün de bir grup milletvekili ile buluşacak. Meclis’in yeni yasama döneminde de bu istişare süreci devam edecek.

Haberin Devamı

Erdoğan, istişare toplantılarının önemine dikkat çekerek, “AK Parti’nin malum en önemli vasıflarından biri olan istişare kültürünün örneği olarak gördüğüm bu toplantılarda söz alan her milletvekilimiz özgürce düşüncesini ifade ediyor” dedi.

2023 İÇİN NE DEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grubundaki konuşmasında 2023 seçimleri öncesinde önemli bir uyarıda bulundu. “Türkiye 2023 yılına yaklaştıkça partimize, hükümetimize ve ülkemize yönelik saldırıların giderek artacağı anlaşılıyor” diye konuştu.

Bizde cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bir mekanizma harekete geçiyor, darbelerden muhtıralara, 367 garabetinden Cumhuriyet mitinglerine kadar her şey yaşanıyor.

FOTOĞRAF

O nedenle Cumhurbaşkanı’nın yaşananlara yönelik tespiti önemliydi. Erdoğan, “Bu defa karşımızda bambaşka bir fotoğraf vardır. Dışarıdan ve içeriden birtakım sözler aldığı anlaşılan CHP, giderek daha pervasız, yıkıcı ve ahlaksız bir şekilde bizi hedef alıyor” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU ÇİZMELERİNİ GİYDİ

Her
defasında altını çiziyorum. Kılıçdaroğlu, İnönü tarzı yıpratıcı muhalefet tarzını tercih ediyor. İsmet Paşa’nın “asker çizmelerini” giymesi gibi Kılıçdaroğlu da “İsmet Paşa” çizmelerini giyiyor.

SİYASİ MÜSİLAJ BENZETMESİ

Keşke siyasetin dili bu kadar sertleşmeseydi. Ama tablo bu. Erdoğan, denizlerimizi tehdit eden müsilaj üzerinden anlattı son yaşananları.

Haberin Devamı

“Kıyılarımız nasıl müsilajın tehdidi altında oksijensiz kalma riskiyle boğuşuyorsa, siyasette de yerli ve milli her adımı yok etmeye çalışan, dahası siyaseti kirleten bir müsilajla karşı karşıyayız. CHP’nin başını çektiği bu siyasi müsilaj her türlü iftirayı, yalanı, çarpıtmayı küresel boyutu da olan büyük bir medya ve sosyal medya ağıyla milletimizin üzerine adeta yağmur gibi yağdırmaktadır” dedi.

AK PARTİ NE YAPACAK?

Muhalefetin ne yapacağından ziyade AK Parti’nin ne yapacağı önemli. AK Parti’nin yeni bir moral ve motivasyonla ayağa kalkması gerekiyor. O nedenle Erdoğan’ın, “Vakit siyasette savunmaya geçme, taarruza kalkma vaktidir. Medyayı ve sosyal medyayı elbette ihmal etmeyeceğiz, ama asıl zamanımızı, enerjimizi, dikkatimizi sahaya, doğrudan insanımızla temasa vereceğiz, yani insanımızı dokunacağız, yapacağımız bu” sözleri önemliydi.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYANIN ALGI OPERASYONLARI

Sosyal medya üzerinden bir algı operasyonu yürütülüyor. Yaşananlar Sedef Kabaş’ın eğitiminde olduğu gibi: “Kitleleri etkilemek istiyorsanız ortaya kocaman bir yalan atın. Ama çok büyük bir yalan olsun. İkinci kriter çok basit bir yalan olsun. Sonrasında da bu basit ve çok büyük yalanı sürekli tekrar edin ve ardından kitlelerin o yalanı gerçekmiş gibi nasıl kucakladığını oturup seyredin.”

YİNE SOSYAL MEDYA UYARISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya siyasetini değil, hizmet siyasetini önemsiyor. Sosyal medyaya değil, gönüllere girilmesini tercih ediyor. Bunlar doğru. Vatandaşın elini sıkıp, derdini dinleyip, gönlünü kazanmak kadar önemli bir şey yok. Sosyal medyaya kalsa TKP ya da HDP ezici çoğunlukla iktidar olur. Ama bu sosyal medyanın algı oluşturma konusundaki gücünü görmezden gelmemizi sağlamaz.

Haberin Devamı

2023 MÜCADELESİ

Türkiye
yeni bir iklime sokulmak isteniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu 2023 seçimlerine yönelik sürecin başlama vuruşu olarak değerlendirdi. Türk siyasi tarihi de bize bunu gösteriyor.

Ancak önemli olan muhalefetin ne yaptığı değil. CHP aynı CHP.

AK PARTİ NE YAPACAK?

Menderes de Demirel de Özal da bu “CeHaPe” zihniyetinden şikâyet etmişlerdi. Bugün de Erdoğan şikâyet ediyor. Asıl önemli olan AK Parti’nin ne yapacağı.

Gördüğüme göre Erdoğan bunun farkında. Elbette ki sahaya çıkılmalı. Zaten çıkılıyor. Ama sorun sadece sokakta değil. Genel siyasete ilişkin sorunlar söz konusu. Genel siyasete ilişkin yeni politikalar ve çözümlerin oluşturulması, AK Parti mekanizmasının yeni bir moral ve motivasyonla harekete geçirilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

SEÇİM NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı
Erdoğan ile milletvekilleri arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Erdoğan: Altı ay sonra erken seçim var biliyorsunuz değil mi, haberiniz var mı?

Milletvekilleri: Sizden duyduk.

Erdoğan: Bay Kemal öyle diyor. O diyorsa doğrudur.

Erdoğan ardından da, “Haziran 2023 Türkiye’nin seçim takvimidir” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı bir süredir ısrarla seçimlerin zamanında yani 2023’te yapılacağını söylüyor. Muhalefet ise erken seçim konusunda kararlı.

SEÇİM TAKVİMİ

İktidarın ya da muhalefetin açıklamalarının ötesinde seçim takvimi konusunda dikkate almamız gereken bir nokta daha var. O da Seçim Kanunu.

Anayasa’nın 67. maddesinde, Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” deniliyor.

SEÇİM YASASI DEĞİŞİRSE

AK Parti ile MHP ise Seçim Kanunu’nu değiştiriyor. Seçim Kanunu’nun en erken ekim ya da kasım ayında çıkarılması bekleniyor. Bu demektir ki, 2022 yılının son aylarına kadar erken seçim olmaz. O zaman 2023 yılına giriyoruz demektir. Geriye ne kalıyor? 2023 yılı haziran ayında seçimlere gidileceği için erken seçim 3 ay önceye mi alınacak?

AK PARTİ - MHP GÖRÜŞMESİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında hazırlanan seçim yasası MHP’ye sunuldu. Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız görüştüler ama iki parti arasında müzakereler başlamadı. Bu ayın ortasında görüşmelerin başlaması bekleniyor. MHP’nin bazı maddeler üzerinde müzakere istediği ifade ediliyor. Bu maddeler şunlar:

1- MHP’nin barajın yüzde 5’e indirilmesine itirazı olmadığı ama MHP’nin ittifak içine baraj getirilmesini istediği söyleniyor.

2- MHP’nin daraltılmış bölge konusunu da müzakere etmek istediği ifade ediliyor.

3- Seçimlere girmek için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılmıştı. MHP’nin buna itiraz etmediği söyleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları