Düzce’de bakan başkan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu seçimde belediye başkan adaylarını belirlerken farklı bir strateji uyguladı. İstanbul’a başbakanlık yapmış Binali Yıldırım’ı, Ankara ve İzmir’e bakanlık yapmış Mehmet Özhaseki ve Nihat Zeybekci’yi aday gösterdi. Samsun’a eski Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir’i, Ordu’ya eski Enerji Bakanı Hilmi Güler’i, Düzce’ye ise eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’yü aday yaptı. Eski bakanların aday yapılmasının gerekçesini sorduğumda parti yöneticilerinden biri, “ağabey modeli” demişti.

Haberin Devamı

Sanayi Bakanlığı gibi önemli bir görevi üstlenmiş olan Faruk Özlü neden Düzce’ye belediye başkan adayı olmak istedi ve Düzce bunu nasıl karşıladı sorusu kafamı kurcalıyordu. O nedenle bir günümü Düzce’de geçirdim. Faruk Özlü’nün seçim çalışmalarını izledim, esnafın nabzını tuttum. Düzce’de adaylar arasında centilmence bir yarış yaşanıyor. Temiz bir seçim kampanyası yapılıyor. Bunda Faruk Özlü’nün kişiliğinin de payı büyük.

İstanbul yolundan Düzce’ye girişte adayların posterleri karşılıyor. İYİ Parti Ömer Küçük, MHP ise Erdoğan Bıyık’la giriyor seçime. CHP aday çıkarmamış, İYİ Parti’yi destekliyor. Faruk Özlü ile Erdoğan’ın posteri yan yana. Altında ise “Düzce’nin adamı” yazıyor. Şehir merkezinde de aynı manzara yaşanıyor. AK Parti, MHP ve İYİ Parti stantları yan yana.

Haberin Devamı

DÜZCE’NİN GELECEĞİNİ PLANLAMAK

Faruk Özlü kravatı çıkarmış, Düzce işi bir şapka takmış. Esnafı ziyaret edip hayırlı kazançlar diliyor. Dolmuş duraklarına girip, yolculara iyi yolculuklar dileyip, çocuklara hediyeler veriyor. Kahvehaneye giriyoruz. Okey oynayanlara bol şans dileyip, desteklerini istiyor. Berberde tıraş olanlara sıhhatler diledikten sonra fındık işi yapan esnafı ziyaret ediyor. Fındık, Düzce’nin en önemli gelir kaynaklarından biri. Düzce küçük bir şehir ama ticari yaşam hareketli. Ekonomik sorunların etkisi hissediliyor.

Esnaf ziyaretine kısa bir ara verip Düzce’yi konuşuyoruz. İlk olarak merak ettiğim soruyla başlıyorum. Bakanlık yaptıktan sonra neden belediye başkan adayı olduğunu soruyorum. “Düzce’nin gelecek 30 yılını, 50 yılını planlamak istiyorum. Sadece bir belediye başkanı olma niyetinde değilim. Düzce’nin her sorunuyla ilgilenmek istiyorum. Şehrin başkanı olmak istiyorum” diye yanıtlıyor. Düzce’yle ilgili projelerini bir kitap hale getirmiş, esnafı gezerken bir yandan da onları dağıtıyor. Bakanlığı sırasında yerli otomobil çalışmalarını başlatmıştı. “Belediye başkanı olduğumda dijital belediyecilikte pilot uygulamayı Düzce’den başlatmak istiyorum. Bir yazılım yapıp, elektrik ve su sayaçlarına takalım. Böylece merkezden okunup, ücretlendirilmesi yapılabilir. Bu durumda vatandaşlarımız faturalardaki okuma ücretlerinden kurtulmuş olacak” diyor.

Haberin Devamı

BAKAN YAĞMURU

İlk başlarda Düzceliler bir bakanın aday olmasını biraz yadırgamışlar. “İlk başta insanlar bir bakanın belediye başkanlığı nasıl olacak diye biraz yadırgadılar ama temas ettikçe ikna oldular. Bakan havalı değil diyorlar.” İlk başlardaki hava biraz tersine dönmüş. Bakanlık yapması avantajı haline gelmiş. “Bu adam bakan, Ankara’da dostları var. Düzce’nin sorunlarını bu adam çözer diyorlar” diye anlatıyor. Düzce’ye bakanların biri gelmiş, diğeri gitmiş. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ilk çırpıda sayılan isimler. Düzceli bir esnaf, “Bakanlar geldikçe Düzce’nin sorunlarını Ankara’da bunlar çözecek. Onlar da Faruk Özlü’nün arkadaşları diye düşünmeye başladık. Hava değişti” diye söze giriyor.

Haberin Devamı

Faruk Özlü, proje konuşmak istiyor. Turizm yatırımları önemli bir yer tutuyor. “Düzce’nin turizm potansiyelini kuzeyde deniz ve tarih, güneyde yaylalar ve şelaleler turizmi olarak değerlendireceğiz” diyor. Özlü, işsizliği önlemek için özel bir çalışma yürütüyor. Düzce’de 5 OSB var. “Bunların tamamını doldurup 15 bin kişiye istihdam sağlayacağım” diye anlatıyor.

Düzce’nin 56 mahallesi var. Faruk Özlü her biriyle, “mahalle sözleşmesi” imzalamış. Sonra da bunları sosyal medyadan yayınlamış. Düzce’nin bir de üniversite gençliği gibi bir gerçeği var. Faruk Özlü, üniversite öğrencilerine yönelik ayrı bir strateji uyguluyor. Çünkü gençler, daha güzel bir geleceği ve umudu konuşmak istiyorlar.

 

Yazarın Tüm Yazıları