Bir ayağı Meclis’te bir ayağı PKK kampında

PKK kampında, PKK’lı terörist Volkan Bora ile silahlı fotoğrafları ortaya çıkan HDP milletvekili Semra Güzel’in, milletvekili seçildikten sonra da Habur’dan Kuzey Irak’a geçerek PKK kamplarına gittiği ortaya çıktı. 24 Haziran 2018 seçimlerinde HDP’den milletvekili seçilen Semra Güzel’in bir ayağının Meclis’te diğer ayağının ise PKK kamplarında terör faaliyetlerine devam ettiği belirlendi. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü PKK soruşturması kapsamında, bir kişinin Semra Güzel’in kendisine ait telefondan PKK’lı Koçero Meleti ile görüştüğünü itiraf ettiği ortaya çıktı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen ek fezleke, Semra Güzel’in Meclis’teki dosyasına girecek.

Haberin Devamı

Semra Güzel, 29 Nisan 2019 tarihinde Adıyaman’da TSK’nın düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirilen PKK’lı, Koçero Meleti kod adlı Volkan Bora’nın sözlüsü olduğunu belirterek çözüm sürecinde görüştüğünü itiraf etmişti. Ancak PKK’lı kurye Hasan Doymaz, ifadesinde HDP milletvekili Güzel’i çözüm sürecinde değil, 2016-2017 yıllarında Volkan Bora’nın isteği üzerine PKK kampına götürdüğünü beyan etmişti.

FOTOĞRAFLARA DEĞİL, MEDYAYA TEPKİ

Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması için ilk adım dün atıldı. Bekir Bozdağ’ın başkanlığında toplanan TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nda bir alt hazırlık komisyonu kurulması kararı alındı. Komisyondaki tartışmalarda ise HDP milletvekilleri, Semra Güzel’in PKK kıyafetleri giyerek, PKK’nın terör kampında elinde silahlı fotoğraf çektirmesi yerine bu fotoğrafların medyada yer almasına tepki gösterdiler. Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya ise “Siz PKK kisveleri giyerek, PKK kampında, teröristlerle birlikte elinde silahla fotoğraf çektirmesine ses çıkarmıyorsunuz. Ama bunların medyada yer almasına mı tepki gösteriyorsunuz?” diye eleştirdi.

Haberin Devamı

Semra Güzel, PKK kampında eli silahlı fotoğraflarını kabul ederek, bunu çözüm sürecinde sevgilisi Koçero Meleti kod adlı Volkan Bora ile görüşmesi olarak açıklamıştı. Ancak PKK kuryesi Hasan Doymaz, ifadesinde görüşmenin 2016 yılında gerçekleştiğini açıklamıştı.

Semra Güzel’in çözüm sürecinde PKK kampına gittiği yalanı böylece çökerken, PKK ile ilişkisini milletvekili olduktan sonra da sürdürdüğüne dair yeni kanıtlar ortaya çıktı.

PKK KAMPINDA

Sevgilisi Koçero Meleti, TSK’nın operasyonuyla etkisiz hale getirildiği için PKK içinde “değerli aile” kontenjanından milletvekili seçilen Semra Güzel, 24 Haziran 2018 seçimlerinde Parlamento’ya girmişti. Semra Güzel’in milletvekili seçildikten sonra da PKK kamplarını ziyaret ettiği belirlendi. Güzel’in sevgilisi 2017 yılında etkisiz hale getirilmesine ve kendisi milletvekili olmasına rağmen 2019 yılında Habur’dan geçiş yaparak PKK kampına gittiği ortaya çıktı. Bu durum HDP milletvekilinin bir ayağının Meclis’te, diğer ayağının ise PKK kamplarında olduğu değerlendirmelerine neden oldu.

Haberin Devamı

EK FEZLEKE GELİYOR

PKK’da terörist yakınlarına kullandırılan değerli aile kontenjanından milletvekili seçilen Semra Güzel hakkında ek bir fezleke daha düzenlendiği ortaya çıktı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen ek fezlekede PKK soruşturması kapsamında bir kişinin, Semra Güzel’in kendisine ait telefondan PKK’lı Koçero Meleti ile görüştüğünü itiraf ettiği belirtildi.

ANKARA’NIN İMRALI DURUŞU DEĞİŞMEDİ

AK Parti grubunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İmralı ve Edirne cezaevine ilişkin sözlerini dinlerken, hiç şaşırmadım. Hatta şunu iddia edebilirim ki, Erdoğan’ın, “Demirtaş, Öcalana hesap verecek” şeklindeki sözlerine hiç şaşırmayanların başında HDP yöneticilerinin geldiğinden kuşkum yoktur.

Haberin Devamı

Çünkü Öcalan ile Demirtaş arasındaki gerilim, HDP cephesinde, herkesin bildiği bir sırdır. Ayrıca bu gerilim yeni de değil.

2014 yılında, İmralı görüşmeleri sırasında HDP Heyeti ile Öcalan arasında gerçekleşen bir diyaloğu, kamuoyunun İmralı tutanakları olarak bildiği görüşme notlarından aktarmak istiyorum.

İMRALI GÖRÜŞMELERİ

Tarih: 26 Haziran 2014

Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken’in yer aldığı heyette 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi konuşuluyor.

Öcalan- Şimdi bu cumhurbaşkanlığı meselesine gelelim. Ne yaptınız?

Buldan- Selahattin Demirtaş ismi öne çıkıyor.

Öcalan- Bence çabanız Türk, Alevi gibi farklı bir aday profili üzerinde olmalıydı.

Haberin Devamı

Öcalan, Türk ve Alevi bir aday profili üzerine bir analiz yapıyor. Konuşmasının bir yerinde “Yoksa Selahattin de uygundur” diyor.

2014’E UZANAN REKABET

Peki sonuç ne?

 2014 seçimlerinde Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanı adayı oldu. Yetmedi, 2018 seçimlerinde de aday Demirtaş’tı.

Kimi cumhurbaşkanı adayı göstereceği elbette ki HDP’nin kararıdır. Benim işaret etmek istediğim, Demirtaş ile Öcalan arasında 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana yaşanan bir güç mücadelesinden söz ediliyor.

Zaten Demirtaş’ın HDP yöneticileriyle görüşmelerinde “Başımızdaki diktatör” ya da “İmralı ile Kandil arasında pres oluyoruz” şeklinde konuşmalar geçtiği daha önce yazıldı. Demirtaş, cezaevinden Millet İttifakı’nı dizayn etmeye çalışıyor. Bunu yaparken de HDP’nin kilit parti konumuna yükselmesinden yararlanıyor. Ama bir ara HDP’den ayrılıp Türk solu ile birlikte yeni bir parti kurmaktan söz etmişti. Eşi Başak Demirtaş tarafından apar topar yalanlandı.

Haberin Devamı

MUHALEFETİN TAKTİĞİ

PKK’nın lider kadrosundan Duran Kalkan önceki gün, ”Evet, Demirtaş İmralı’ya hesap verecek” diye açıklama yapmadı mı?

Peki bu olay neden muhalefetin ilgi odağı haline geldi?

1) Millet İttifakı, HDP ile girdikleri işbirliğini perdelemek için bunu ön plana çıkardı. Demirtaş’la işbirliğini gündemden düşürmek için İmralı boyutunu öne çıkarmayı tercih ettiler.

2) MHP’nin hassasiyetini kaşımayı amaç edindiler.

3) Akşener, Öcalan üzerinden yeni bir milliyetçi rüzgâr yakalamak için bunu fırsat olarak kullanmaya kalkıştı.

Yoksa Adalet Bakanlığı yıllar önce açıklamıştı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Öcalan’ın dışarı çıkma imkânının olmadığını, İçişleri Bakanlığı yaptığı için en iyi Akşener bilir.

Bu arada 2023’e giderken Ankara’nın İmralı konusundaki duruşunda bir değişiklik var mı? Ankara’nın duruşunda bir değişiklik yok. Ama Demirtaş ile Öcalan arasında bir sorun olduğu kesin.

Yazarın Tüm Yazıları