Anketten ne çıktı?

KAMUOYU araştırma şirketleri harıl harıl yerel seçim araştırması yapıyorlar. Seçimlere giderken Hilmi Daşdemir’in genel müdürlüğünü yaptığı “Optimar Araştırma Şirketi” nin 3-4 Kasım tarihleri arasında, 27 ilde 1539 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı “Türkiye gündemi” araştırmasının sonuçlarını paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Kararsızlar dağıtılmadan önceki oranlara göre AK Parti yüzde 39.6, CHP 21.4, MHP 13.2, İYİ Parti 3.2, HDP 2.1, SP 1.7, BBP 1.6, Vatan Partisi ise 0.2 çıkıyor. Peki kararsızların oranı ne? Yüzde 12.7 oranında kararsız çıkıyor. Hilmi Daşdemir, adaylar belirlenmeden “kararsızları” paylaştırmayı doğru bulmadıklarını belirttiği için yukarıdaki sonuçları vermekle yetineceğim.

Belediye başkan adayları ilan edildikten ve seçim kampanyası başlayıp liderler meydanlara çıktıktan sonra daha sağlıklı sonuçlar elde edilecek.

Anket sonuçlarına bakılınca bir parti hariç siyasi partilerin 24 Haziran’da oy veren seçmenleri muhafaza ettikleri anlaşılıyor. Ankete katılanlar “Yerel seçimde oyunu neye göre veriyorsun?” sorusuna yüzde 59 oranında “Partime göre”, yüzde 34.9 oranında ise “Beğendiğim adaya göre” yanıtını veriyor. Ancak bu tercih her partide aynı oranda çıkmıyor. Yerel seçimlerde AK Parti’ye oyunu vereceğini söyleyenlerin yüzde 73.4’ü “Partimin adayına oy veririm” diyor. “Beğendiğim adaya oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 22’de kalıyor. HDP’lilerin yüzde 75’i, İYİ Parti seçmenlerinin ise yüzde 73.5’i partisinin adayına oy vereceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Buraya dikkat lütfen. “Adaya göre oy veririm” diyenlerin oranı CHP ve MHP seçmenlerinde daha yüksek çıkıyor. CHP seçmeninin yüzde 61.7’si “Partime göre oy veririm” derken adaya göre oy vereceklerini söyleyenlerin oranı 37.4’e çıkıyor. MHP seçmeninin yüzde 62.7’si partisinin adayına oy vereceğini söylerken yüzde 36.3’ü “Beğendiğim adaya oy veririm” diyor.

 CUMHUR İTTİFAKI NASIL YANSIDI?

24 Haziran seçimlerine “cumhur ittifakı” olarak katılan AK Parti ile MHP’nin yerel seçimlerde ittifak yapmayacağı açıklandı. Peki bu anketlere nasıl yansıdı?

İttifakın sona ermesini olumsuz bulanların oranı yüzde 32.7 olurken, olumlu bulanların oranı ise yüzde 45.6’ya yükseliyor.

AK Parti seçmenlerinin yüzde 39.7’si olumlu bulurken yüzde 42’si olumlu bulmuyor. MHP seçmenlerinde bu yüzde 42.7’yle daha yüksek bir oranda gerçekleşmiş. MHP’lilerin yüzde 35.9’u ise olumsuz buluyor.

Haberin Devamı

AK Parti ile MHP, yerel seçimlerde ittifak yapamadı ama araştırmada yerel seçimlerde ittifak yapılmasını isteyenlerin oranı yüksek çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 60.6’sı ittifak yapılmasını isterken, yüzde 26’sı hayır diyor.

AK Parti ve MHP seçmenlerinin bu soruya yanıtı ise farklı çıkıyor. AK Parti seçmeninin yüzde 72.1’i ittifak yapılmasını isterken, bu oran MHP seçmenlerinde yüzde 38.9’u buluyor. MHP seçmeninin yüzde 48.9’u yerel seçimde ittifaka olumlu bakmazken bu oran AK Parti’ye oy vereceğini beyan edenlerde yüzde 15.9’a kadar geriliyor. Demek ki cumhur ittifakına olan destek MHP’ye göre AK parti seçmeninde daha yüksek çıkıyor.

EKONOMİ ÖNDE MEDYA DİPTE

Haberin Devamı

Ankette “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir” sorusuna da cevap aranmış. Buna göre yüzde 47.5’le ekonomi ilk sırada çıkıyor. Ekonomiyi yüzde 17.6’yla terör, 9.7’yle işsizlik ve 8.7’yle eğitim takip ediyor.

Doların durumu da sorulmuş. “Doların 7.2’den 5.43’e inmesinde kim etkili” sorusuna verilen cevaplarda yüzde 40.5’le birinci sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan geliyor. Onu yüzde 30.1’le Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak takip ediyor. “Rahip Brunson’ın cezasının sona ermesi” diyenler ise yüzde 23.8’le üçüncü sırada geliyor.

Ankette, “Türkiye’de en güvendiğiniz kurum” da sorulmuş. Burada iğneyi başkalarına batırırken çuvaldızı kendimize  batırmak istiyorum. İlk sırada yüzde 18.4’le Cumhurbaşkanlığı çıkıyor. Onu yüzde 13.5’le Emniyet, yüzde 8.4’le Anayasa Mahkemesi ve 7.7’yle Türk Silahlı Kuvvetleri takip ediyor. Peki medya nerede yer alıyor? Medya 0.4’lük güvenilirlik oranı ile 12’inci sırada geliyor. Yani en dipteyiz.

Yazarın Tüm Yazıları