Akşener’in HDP itirazı ve muhalefetin ortak aday planı

2023 seçimlerine 2 yıl gibi bir süre var ama muhalefet cephesine bakınca cumhurbaşkanı adaylığı konusunun kolay aşılmayacağı anlaşılıyor. Çünkü öncelikle yöntem konusunu netleştirmiş değiller.

Haberin Devamı

Muhalefet cephesindeki tartışma iki model üzerinde yürüyor:

1- İlk turda partiler adaylarını çıkarsın. Böylece partiler seçmenlerini bloke etsin, Erdoğan’a oy kayması önlensin. İkinci turda ise Erdoğan karşısındaki aday üzerinde ittifak sağlansın.

2- Erdoğan’a karşı muhalefet ortak aday çıkarsın.

MİTHAT SANCAR, ORTAK ADAY ÖNERDİ

Erdoğan’a karşı muhalefetin ortak aday belirlemesi tezini savunanlar cephesinde en önemli hamlelerden biri HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’dan geldi. Mithat Sancar, “Cumhurbaşkanlığı seçimi için muhalefet ortak aday çıkarmak isterse biz bunun iyi bir seçenek olacağını da düşünüyoruz. Ortak aday üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir seçenektir” dedi. Diğer Eş Genel Başkan Pervin Buldan da “Bizim bir araya gelmemiz kaçınılmaz bir mesele haline geldi. Yeter ki bu meselelerde herkes hemfikir olsun, kararlı ve cesur olsun. Böylesi cesur adımlara ihtiyaç var. Cumhur ittifakına karşı bunu bir güçbirliğine çevirebilirsek, seçimlerde de başarılı olabiliriz” diye çağrı yaptı.

HDP’NİN ŞARTI

Haberin Devamı

Hem Sancar’ın hem Buldan’ın açıklamalarında altı çizilmesi gereken bir nokta yer alıyor. HDP artık gizli müttefik olmak istemiyor. Açık bir ortak olmayı ve cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sürecinde söz sahibi olmayı istiyor. HDP bu önerisinin karşılığı olarak masaya yüzde 10’un üzerindeki oy oranını koyuyor. Yani benim Meclis’e girmek gibi bir sorunum yok ama sizin cumhurbaşkanlığını kazanmak gibi bir yükümlülüğünüz var, diyor. İstanbul seçimlerindeki HDP katkısını örnek veriyor.

AKŞENER, HDP’Yİ İSTEMİYOR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in HDP stratejisi ise farklı.

Kısaca özetlemek yerine, üç başlık halinde aktarmak istiyorum.

1- 2023 seçimlerinde HDP ile resmi ittifaka karşı çıkıyor.

2- HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmadan muhalefetin ortak adayını desteklemesini doğru bulmuyor.

3- HDP’nin 2023 seçimlerine cumhurbaşkanı adayı çıkarak girmesinin daha yararlı olacağını savunuyor.

AKŞENER: ‘HDP CUMHURBAŞKANI ADAYI ÇIKARMALI’

Meral Akşener, HDP’nin muhalefetin ortak adayını desteklemesi yerine cumhurbaşkanı adayı çıkarmasının daha yararlı olacağı görüşünde. Akşener’in tezinde ince bir nokta var. Önce sözlerini aktarıp, sonra o noktaya parmak basacağım.

Haberin Devamı

AKŞENER’İN KONUŞMASI

Meral Akşener, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’ın yönettiği programda bu konudaki görüşlerini açıkladı.

“Bir temel yanlış var, HDP cumhurbaşkanı adayı çıkarmalı. HDP etnik aidiyet üzerinden oy alıyor. Bağcılar çok ilginç bir yerdir. Bağcılar’da HDP yüzde 14 civarında oy alır, yerel seçimlerde 3.5’e düşer. Nereye gider, AK Parti’ye gider” dedi.

Akşener, HDP’ye karşı olduğu için ortak aday projesinde yer almasına karşı çıkmıyor. Daha çok HDP aday çıkarmazsa dindar Kürtlerin oylarının Erdoğan’a gideceğini savunuyor. HDP aday çıkarsın. Böylece Erdoğan’a gitmesi muhtemel oyları bloke etsin istiyor.

AKŞENER’İN HDP ÇIKIŞI ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Meral Akşener 24 Haziran 2018 seçimlerinde Abdullah Gül’ün ortak aday çıkarılmasını önlemişti.

Akşener bu kez de,

1- HDP’nin millet ittifakı içinde yer almasına karşı çıkıyor.

2- Millet ittifakının HDP ile ortak aday çıkarmasını doğru bulmuyor.

3- Dindar Kürtlerin oylarının Erdoğan’a gitmesini engellemek için HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmasını istiyor.

HDP FİRESİ

Bir neden daha var. O da Akşener, HDP ile yapılacak olan açık ittifakın oy kaybetmesine neden olacağı görüşünde. İYİ Parti tabanını oluşturan milliyetçilerin, CHP’nin ulusalcılarının HDP ile ittifak nedeniyle oy vermeyeceğini düşünüyor. Hakeza HDP seçmeninin bir kısmı da fire verebilir görüşünde. Akşener, PKK’nın siyasi uzantısı olarak tanımladığı HDP yükünü taşımak istemiyor.

Haberin Devamı

MUHALEFETİN ORTAK ADAY FORMÜLÜ

- Tartışmalar süredursun, muhalefet bu kez ortak aday formülüne daha yakın duruyor.

Millet ittifakı liderleri Kılıçdaroğlu ve Akşener ortak aday formülünü savunuyor. Ancak iki lider arasında yöntem farklılıkları var.

AKŞENER’İN ÖNERİSİ

24 Haziran 2018 seçimlerinde ortak aday formülüne karşı çıkan Akşener bu kez Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ortak adayla girilmesi görüşünde.

Akşener, “Sayın Kılıçdaroğlu ile bir araya gelip herhangi bir şey konuşmadık. Benim önerim şu: Ortak adayla gidilmesinin faydalı olduğuna inanıyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU ADAY MI?

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda güçlü sinyaller veren Kılıçdaroğlu ise son kararı millet ittifakının vereceğini söylemeyi de ihmal etmiyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun 2023 seçimlerine muhalefetin ortak adayı olarak girmek istediği söyleniyor. Zaten CHP yöneticileri de Kılıçdaroğlu’nun adaylığını deklare etmiş durumdalar.

Peki Akşener bunu kabul eder mi?

İYİ PARTİ RAHATSIZ

CHP yönetiminin Kılıçdaroğlu’nu muhalefetin ortak adayı olarak kabul ettirme çabaları İYİ Parti tarafından dikkatle izleniyor. İYİ Parti’de CHP’nin Kılıçdaroğlu konusunda dayatma içinde olduğu görüşünde olanlar var. Bu durum henüz bir krize dönüşmüş değil ama memnuniyet yarattığı da söylenemez.

KİMİNLE ALACAKSAK...

Meral Akşener ise seçimlere ortak adayla gidilmesini öneriyor. “Kiminle alacaksak onunla gidelim” diyor. Akşener, bir anket yapılmasını ve Erdoğan’ın karşısında en çok oyu alacak olan ismin ortak aday olarak belirlenmesini istiyor. Ayrıca Akşener’in, Kılıçdaroğlu ile seçimlere gidildiği takdirde kazanılamayacağını düşündüğü ifade ediliyor.

KILIÇDAROĞLU NEDEN ADAY?

- Daha önce parti liderlerinin cumhurbaşkanı adayı olmasını doğru bulmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu bu kez neden cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor? Çünkü Erdoğan karşısında kazanamasa da millet ittifakının adayı en yüksek oyu alacak. Eğer bu aday Ekrem İmamoğlu olursa CHP’ye genel başkan olması gündeme gelecek.

CHP GENEL BAŞKANLIĞI

Kılıçdaroğlu, CHP genel başkanlığı koltuğunu tehlikeye atacak böyle bir sürecin yaşanmaması için Erdoğan’ın karşısında en yüksek oyu alarak CHP Genel Başkanlığı’nı garanti altında tutmayı amaçlıyor.

İYİ PARTİ AKŞENER DİYOR

CHP’nin Kılıçdaroğlu ısrarına karşılık olarak İYİ Parti’de ise Erdoğan’ın karşısında tek kadın aday olarak Akşener’in çıkarılması eğilimi yatıyor.

AKŞENER NE YAPAR?

Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde altın hisseyi elinde tutan Akşener’in ise kendisi olmadığı takdirde Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş seçeneklerine destek olması bekleniyor. Akşener, kendisi ortak aday olmadığı takdirde kimin aday olacağını belirlemek istiyor.

Yazarın Tüm Yazıları