Adım adım HDP’ye Kobani operasyonu

Güne Sinan Burhan’ın başkanı olduğu Anadolu Yayıncılar Derneği’nde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’le kahvaltı ile başladık. Bir süre önce koronavirüsten dolayı kaybettiğimiz Anadolu Yayıncılar Derneği Yönetim Kurulu üyesi, Şanlıurfalı meslektaşımız İbrahim Toru’yu rahmetle yâd ettik. Şanlıurfa’nın samimiyetini taşırdı İbrahim Toru. Güzel bir insandı.

Haberin Devamı

HDP’YE KOBANİ OPERASYONU

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yürüyen soruşturmalarla ilgili ser verip sır vermeme tutumunu koruyor. O nedenle 6 yıl sonra başlatılan ikinci dalga Kobani operasyonları konusunda sağdan girdik, soldan sorduk ama perde arkasına ilişkin bir bilgi alamadık. Adalet Bakanı, “Gezi ve Kobani olaylarıyla Türkiye’de sokak üzerinden bir vesayet devşirme alanında Vandallar ve bu konuda teröristler devreyle girdi. 6-8 Ekim olaylarında çok büyük vahşet yaşandı. Terör örgütünün talimatlarıyla yapılan eylemlerde, iki polisimiz şehit oldu, 35 vatandaşımız hayatını kaybetti, Yasin Börü’nün hayatına kurban eti dağıtırken vahşice son verildi. Bunların elbette hesabı sorulur. Türkiye’de bölge halkının, Kürtlerin en büyük sorunu PKK sorunu ve yine oy alıncaya kadar kapılarına geldi ama oy aldıktan sonra kapısının önüne çukur kazdı. Bu siyasetin de bölgeye vermiş olduğu zararı hepimiz biliyoruz. Yürüyen soruşturmayla ilgili savcılık vardığı sonucu kamuoyuyla paylaşacak” demekle yetindi.

Haberin Devamı

Adım adım HDP’ye Kobani operasyonu

SÜLEYMAN SOYLU’NUN EŞBAŞKANLAR VURGUSU

Kobani soruşturmasının nereye odaklanacağı sorusuna cevap aradığımı söylemiştim. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Demirtaş 6-8 Ekim olaylarının bir numaralı sorumlusudur” çıkışı bir fikir verdi. Aradığım sorunun ikinci cevabını ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “6 yıl geçmişmiş de, neden yargı bugün bakıyormuşmuş da, neden böyle yapıyormuş da... Yüzlerce yıl geçti. Kerbela’yı unuttuk mu?” sözlerinde buldum. Soylu o konuşmanın devamında, “Aklımızı ve hafızamızı yediğimizi ve unuttuğumuz sananlara sesleniyorum. Hatırlıyor musunuz? Sözde eşbaşkanlardı. ‘Sokağa çıkın’ diye talimat verdi. ‘Hadlerini bildirin’ diye talimat verdi” diyor.

GİZLİ TANIK

Bir gizli tanık tarafından Kobani eylemleri için Duran Kalkan’ın verdiği talimatı Kamuran Yüksek’in HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ilettiği iddia edildi.

Haberin Devamı

KANDİL’İN TALİMATI

ANayasa Mahkemesi’nin Ayhan Bilgen’le ilgili gerekçeli kararında hem PKK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın, “işgal çağrısı” hem PKK’dan gelen “ayaklanma talimatı” hem de HDP’lilerin yargılanmasına konu olan HDP MYK tweet’i yer alıyor. Hiçbir yoruma girmeden bu çağrıları dikkatinize sunuyorum:

1) Karayılan’ın işgal çağrısı: “PKK’nın üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan’a ait olduğu belirtilen bir sosyal medya hesabından 5/10/2014 tarihinde saat 00.07’de ‘Gençleri kadınları 7’den 70’e herkesi Kobane’ye sahip çıkmaya, onurumuzu namusumuzu korumaya, metropolleri işgal etmeye çağırıyoruz’ şeklinde bir açıklamada bulunulmuştur.”

Haberin Devamı

2) PKK’dan gençlere ‘ayaklanma’ talimatı:

Olayların başladığı 6 Ekim günü, Kandil’de alınan karar üzerine PKK’nın gençlik yapılanması ayaklanma çağrısı yapıyor. 6/10/2014 tarihinde ‘Komalen Ciwan Koordinasyonu’ (PKK’nın gençlik yapılanması) adına bir açıklama yayımlanmıştır. Açıklamada “Bilindiği üzere 23 gündür Kobani merkezli DAİŞ (DAEŞ) faşizmi son barbarlığıyla devam etmektedir. Tüm Kürt gençliği şehit Jiyan, şehit gerilla ve şehit militan yoldaşların ruhuyla zafere kadar Arin Mirkan (Kobani’deki çatışmalar sırasında düzenlediği intihar saldırısında ölen PYD/YPG mensubu) çizgisinde yürümeye çağırıyoruz. Kobani ile başlayan devrim dalgası tüm Kürdistan’a yayılmalı ve bu temelde Kürdistan gençliğini ayaklanması çağrısında bulunuyoruz” deniyor.

Haberin Devamı

3) HDP MYK’nın tweet’i:

HDP’nin başını yakan MYK kararıyla ilgili tweet:

“HALKLARIMIZA ACİL ÇAĞRI! ŞU ANDA TOPLANTI HALİNDE OLAN HDP MYK’DAN HALKLARIMIZA ACİL ÇAGRI! Kobane’de durum son derece kritiktir. IŞİD (DAEŞ) saldırılarını ve AKP iktidarının Kobane’ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz”, “Kobane’de yaşanan katliam girişimine karşı 7’den 70’e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz.” ve “Bundan böyle her yer Kobane’dir. Kobane’deki kuşatma ve vahşi saldırganlık son bulana kadar SÜRESİZ DİRENİŞE çağırıyoruz.”

DEMİRTAŞ’IN DURUMU

Haberin Devamı

7 HDP milletvekili hakkındaki fezlekeler meclise geldiğinde ve belki ek iddianame düzenlendiğinde fotoğraf biraz daha netleşmiş olacak. Ama görünen o ki Selahattin Demirtaş’ın etrafındaki çember daralıyor.

KARS VALİSİ’NİN NAMAZI

YAZMASAM içimde kalırdı. Kars belediyesine kayyım olarak atanan Kars Valisi Türker Öksüz, cuma namazını farklı yerlere çekilmeye çalışıldı. Yok efendim, vali fetih namazı kılmış, yok efendim şükür namazıymış. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir belediyesine Türkiye Cumhuriyeti’nin valisi kayyım olarak atanıyor. Neyin fethi? Kars ülke sınırlarının dışında bir yer mi? Bu öncelikle Kars’a hakaret. Bu ülkenin en vatanperver insanlarıdır Karslılar.

Cuma namazı kılınıyor. Vali olunca namaz mükellefiyeti üzerinden kalkmıyor ki. Kars Valisi Belediye’nin önündeki kadar uzanan cemaatin yanına seccadesini serip namazını kılıyor. Ben valiyim diye cemaati yara yara en ön safa geçmiyor. Ben Kars valisinin namazını çok samimi buldum.

Yazarın Tüm Yazıları