SPK Başkanı ’itibarımız zedeleniyor’ diyen basın müşavirini kovdu

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) da işler giderek garipleşiyor. Kurumda basın bürosuna dönük gizli bir sansür uygulandığını, bunun her açıdan yanlış olduğunu uzmanların çeşitli defalar söylemesine rağmen, Başkan Turan Erol’un bu uygulamaya devam ettiği iddia ediliyor.

Dün, SPK hakkında çıkan haber ve yorumların artması üzerine bu durumun Kurul üyelerine intikal ettirildiği, bunun üzerine Başkan Erol’un, Kurul üyelerine gerçek durumu anlatmaya çalışan Kurumun Basın Müşavirine "odanı boşalt" talimatı verdiğini öğrendik.

Aslında Kurumda basın bültenlerinde sansür uygulamasının Turan Erol’un başkanlığından sonra başladığı kaydediliyor. Kurumda Doğan Cansızlar’ın Başkanlığı döneminde basın Bürosunu kuran, daha önce Başbakanlık Basın Bürosunda görev yapmış, eski bir gazeteci olan Nalan Yıldız’ın, bu uygulamanın yanlış olduğunu tekrar belirtmesi üzerine dün Başkan Erol’un "odanı boşalt" talimatıyla karşılaştığı söyleniyor. Normal basın bürolarında kurum hakkında olumlu ya da olumsuz haberlerin, yorumların yer aldığı günlük bir bülten çıkarılıyor. SPK’da da aynı şekilde rutin hazırlanan basın bülteni vardı ve bu bülten tüm idarecilere gönderiliyordu. Turan Erol’un bu bültende SPK’nın eleştirildiği haber ve yorumların yeralmasını yasakladığı, sadece belli isimler, belli gazeteler ve haberlerin basın bülteninde yeralmasını istediğini öğrendik. Bu uygulamanın uzun süredir devam ettiği de, dünkü olayla birlikte gün yüzüne çıkmış oldu. Bu uygulamanın yanlış olduğu, Kurumun basınla ilişkiler işlevinin bu şekilde yerine getirilemeyeceğinin, kötü haber ve yorumları görmeyerek Kurumun itibarının korunamayacağının Başkan Erol’a çeşitli defalar söylendiği ama Erol’un bu uygulamadan vazgeçmediği belirtiliyor.

ÜYELERLE GÖRÜŞME

Son dönemde SPK’ya ilişkin haberler ve yorumların yoğunlaşması üzerine basın bürosu konuyu tekrar gündeme getirmiş. Dün bu köşede yeralan bağımsız kurumların siyasileştiği, bu arada SPK’nın itibarının da zedelendiği yönündeki yazı da dahil olmak üzere, eleştirel haber ve yorumların basın bültenine alınması gerektiğine karar veren Basın müşaviri Yıldız’ın Kurul üyeleriyle bu durumu görüşmesi üzerine olay patlak vermiş.

Nalan Yıldız’ın Başkandan ve Kurul üyelerinden dün randevu istediği, kendisine randevu veren iki Kurul üyesini ziyaret edip, Kurumun itibarının zedelendiğini, bunlar için artık birşeyler yapılması gerektiğini anlattığı, bu arada dünküler de dahil, son dönemdeki eleştirel yazı ve yorumları da Kurul üyelerine aktarıp, Kurum imajının değişimi konusundaki düşüncelerini ilettiği öğrenildi. Bu görüşmeleri öğrenen Başkan Turan Erol’un önce talimat verip "Nalan Yıdız’ın bürosunun boşaltılmasını" istediği, bunun Kurumda büyük tepki çektiğini öğrendik. Daha sonra Başkan Erol’un bununla da yetinmeyerek, Özel kalemi aracılığıyla Yıldız’a "Şimdi ceza olsun diye Başkan büronu boşaltma talimatı verdi, eğer Kurul üyeleriyle görüşmeye devam edersen, başka cezaları da uygulamaya sokacak"mesajı ilettiği iddia ediliyor.

Dün Nalan Yıldız’la görüşüp, bu duyumlarımızın doğru olup olmadığını sorduğumuzda, kesin bir yanıt alamadık ama "böyle bir şey olmamıştır" da demedi. Düşünebiliyor musunuz; bir Kurumun başkanı, görevi Kurumun basınla ilişkilerini düzenlemek , kamuoyundaki imajını korumak olan bir memurunu, bu görevini yerine getirmeye çalıştığı için cezalandırıyor. Ayrıca belli ki kurum ve kendisi hakkındaki eleştirel yazıları Kurul üyelerinin bile bilmesine katlanamıyor. Bu kendine güvensizlik değil de, nedir? Başkan belki kendini siyasetçi olarak görüyor ama SPK siyasi etkilerden uzak çalışması gereken, ülke ekonomisinin lokomotifi olacak sermaye piyasasını geliştirmesi, bunun için de herşeyden önce kamuoyuna güven vermesi gereken, adı üzerinde Bağısız çalışması gereken bir Kurum.Başkan kendi itibarının zedelendiğini düşündüğü için, yasakçı bir uygulamaya giriyor, bu da yetmiyor Kurum itibarını korumak isteyenleri cezalandırıyor.
Yazarın Tüm Yazıları