Sen fiyatı kır farkı vermek benden

MUŞ, Varto depremi. 1966. Belleklerden silinmeyen depremlerden biri.

Devlet söz veriyor, iki odalı ev yapacak, evleri yıkılanlara ev verecek. Depremi izleyen günlerdeki nutukları tahmin etmek güç değil. "Devlet yaraları saracak, kimse aşsız,yurtsuz kalmayacak." Yalanları.

Aradan 42 yıl geçiyor, insanlar hala eve kavuşacak.

42 yıl içinde gelmiş geçmiş bütün iktidarların utancı. Bu utanç, temmuz sonunda Meclis’te kabul edilen bir yasa nedeniyle anımsanıyor. Kamu İhale Yasasına yapılan ek bir madde görüşülürken.

Sessiz sedasız kabul edilen o ek madde ,AKP için gözü karalığın son örneği.

TAM KIYAK

Ek madde şu.

31 Mayıs 2008 den önce ihalesi yapılmış olan inşaatlarda kullanılan malzeme fiyatlarındaki artışları devlet karşılayacak. Fiyat farkını ödeme yetkisi hükümete veriliyor.

Kazanılan ihale ile gerçekleşen fiyatlar arasında ciddi fark var. AKP bu farkı ödemek için , tesadüfe bırakmıyor, yasa çıkartıyor.

Neden? Bunun yanıtını CHP milletvekili Yaşar Ağyüz Meclis kürsüsünden veriyor:

"Şanlıurfa’da AKP konutları ihalesini binde 6 ile alan insana fiyat farkı vermek sizi vicdanen rahatsız etmiyor mu? Firma ismi vermeyeceğim. İzmir Konak’ta, Siirt Yağmurtepe’de, Kurtalan’da bu firma 9.147 konut almış, 890 trilyon 333 milyar lira, aynı firma başka ortaklıkta 7.915 konut almış, 852 trilyon 296 milyar lira. Siz bunlara fiyat farkı vererek, kendi müteahhitlerinize kaynak yaratıyorsunuz." (TBMM tutanakları, 30 Temmuz 2008, 1.oturum).

Mantık ve işleyiş basit. AKP’den yana olan müteahhitler, yani "bizden olanlar" ciddi fiyat kırarak ihaleyi kazanıyor. Arada çok fark olduğu, o fiyatlarla o inşaatı yapmak mümkün olmadığı için, AKP onlara aradaki farkı ödüyor.

Kime, ne kadar fark ödenecek, bunu hükümet belirliyor. Müthiş ve tam kıyak.

AB İTİRAZ ETTİ

Herkes uyurken, AB uyumuyor. Değişikliğe AB itiraz ediyor.

AB Kamu İhalelerinin şeffaf olmadığını, bu ihalelerin yolsuzluk kaynağı olduğunu uzun süredir ve defalarca dile getiriyor.

Kamu İhale Yasasının değiştirilmesi için bastırıyor. AB bastırıyor, AKP de değiştiriyor. Ama, daha geri giden bir değişiklik. Yapılan değişikliğin şeffaflıkla ilgisi yok. Tersine kendi adamlarını beslemek.

AKP onları, onlar da AKP’yi besleyecek.

Böylesine bir emme-basma tulumba varken, AB saçını, başını boşuna yoluyor.


Çevreci Erdoğan astronot bile olabilir

SİT alanlarında imar planı yapma yetkisi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarına ait. Kültürü korumak, çevreyi korumak adına.

AKP Temmuz sonunda bir yasa geçiriyor. Buna göre:

Özelleştirme İdaresi kendi mülkiyetinde bulunan SİT alanlarında imar planı yapma yetkisi alıyor. Koruma kurulları bu alanlarda artık yetkisiz.

Çok açık, Özelleştirme İdaresi, kendine ait alanları daha iyi pazarlamak için , daha fazla rant getirecek imar planlarına yönelecek. Kültürmüş, çevreymiş, kimin umurunda.

Tayyip Erdoğan
çevreyi hallaç pamuğu gibi atacak hem bu yasayı çıkartıyor, hem de milletin gözünün içine baka baka, kendisini "çevrecinin daniskası" ilan ediyor.

İki uzay filmi izledikten sonra, kendisini "Ben astronotun daniskasıyım" diye ilan ederse, kimse şaşmasın.
Yazarın Tüm Yazıları