Piyasa faiz artışı duracak sinyali aldı

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz dün bir basın toplantısı ile yeni enflasyon raporunu açıklarken, ardından son Para Politikası Kurulu (PPK) değerlendirme notları ile enflasyonda hedef tutturulamadığı için hazırlanan mektup yayımlandı.

Her üç metnin de doğal olarak birbirlerinin benzeri metinler olduğu görülürken, bu açıklamaların ardından piyasalarda, "Merkez Bankası Ağustos ayında faiz artışı yapmayacak" beklentisinin iyice pekiştiğine şahit olduk. Bu açıklamalardan sonra piyasalarda önümüzdeki aylarda faiz artışı olmayacağı, ama yılın sonlarında 2009 yılı enflasyon hedefinin gerçekleştirilmesi için yeni küçük faiz artırımlarının gelebileceği yolunda bir beklenti oluştu.

Bu beklentilerin oluşmasında en önemli etken, Merkez Bankası’nın değerlendirmelerinde tüketim talebindeki yavaşlamanın sürdüğü mevcut konjonktürde, para politikasındaki son üç aydaki sıkılaştırmanın enflasyon beklentilerindeki ve risk primindeki artışı durdurmak amacıyla yapıldığını n vurgulanmasının ardından yapılan, "Parasal sıkılaştırmanın katkısıyla Temmuz ayında enflasyon beklentilerindeki bozulmanın durduğu ve piyasa faizlerinde düşüş gözlendiği" değerlendirmesi. Piyasalar buradan yola çıkarak, "Merkez Bankası’nın mevcut parasal duruşun enflasyon hedefi için yeterli olduğunu düşünüyor" çıkarımında bulunuyor.

Merkez Bankası 2008 yıl sonu enflasyon tahminini 1.3 puan artışla yüzde 10.6’ya çıkardı. 2008 yılında; döviz kurunun enflasyona katkısı 2 puandan 1.2 puana düşürülürken, petrol fiyatları tahmini varil başına 105 dolardan 140 dolara yükseltildi, elektrik fiyatları petrol fiyat tahminindeki revizeye paralel değiştirildi.

Merkez Bankası yeni enflasyon hedeflerinin gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin oldukça temkinli varsayımlar altında dahi ulaşılabilir olduğunu söylerken, bir yandan da temkinli duruşun bir süre daha devam ettirileceğini de kaydediyor.

Bütün bu metinlere bakarak, Merkez Bankası yönetiminin daha önce uyguladığı politikalardan memnun olduğunu, şu anda enflasyonun yeni hedeflere ulaşması için daha önce alınan önlemlerin yeterli olduğunu düşündüğünü görüyoruz.

Merkez Bankası yönetiminin, enflasyon konusunda genel olarak iyimser olduğu söylenebilir. Tabi ki ilerideki sürprizlere açık olmak için, "temkinli" olduklarını da söyleyerek.

Bu tahmin de değişir

Merkez Bankası enflasyon tahminini değiştirip, yeni tahminlerinin artık gerçekleşeceğini söylüyor ama bence bu tahminin, örneğin 3 ay sonra aynen korunması çok zor...

Petrol fiyatlarındaki bozulma, gıda fiyatlarının tahminlerin üzerinde artış göstermesi veya enflasyonist beklentilerin tekrar bozulmaya başlaması zaten bildiğimiz, Merkez Bankası yönetiminin de bir ölçüde düşündüğü riskler. Yanı sıra "Özellikle mevcut konjonktürde ekonomimizin dayanıklılığını koruması için mali disiplin ve yapısal reformların devamlılığı kritik önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Avrupa Birliği’ne uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ve programda öngörülen yapısal reformların hayata geçirilmesi konusundaki çabaların sürekliliği önemini korumaktadır" diyerek, Merkez Bankası özellikle erken genel seçim ihtimalini de hesapları içine koyduğunu ima ediyor.

Ancak bununla birlikte düşünmediği veya düşündüyse bile söz etmediği hususlar var. Bunların başında elbette kimsenin bilemediği küresel krizin alacağı yeni şekil var ama bence asıl büyük risk, siyasi gelişmelere ilişkin gerçekleşecek.

Kapatma ve kapatmama halinde fazla değişmeyecek, siyasetteki gerginlik had safhaya ulaşacak ve uzun sürecek bir belirsizlik döneminin bizi bekleme tehlikesi bir hayli büyük.

Buna bağlı önemli risklerden birini de kurlardaki büyük artışlar oluşturabilir.

Merkez Bankası’nın bu riski göz önüne aldığını veya aldıysa bile hesapları içine aldığını düşünmüyorum. Bu nedenle yeni enflasyon tahmininin de değişmesini bekliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları