Merkez Bankası artık daha tutucu olduğu izlenimi veriyor

GEÇENLERDE yılın üçüncü Enflasyon Raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Raporun verdiği genel izlenim, açık enflasyon hedeflemesi politikasının daha üçüncü yılı bitmeden enflasyon hedefini değiştirmek zorunda kalan para otoritesinin daha temkinli (tutucu) bir yaklaşım içinde olduğu.

Merkez Bankası 2003-2006 arasında oluşturmaya başladığı itibarının bir bölümünü 2006 yılı ortasında çıkan çalkantılara tepki vermekte geç kalmasıyla yitirmişti. Enflasyon yeniden çift haneli oldu. 2006 yılı başında başlayan enflasyon hedeflemesi politikasının enflasyonu hedeflenen düzeylere getirememiş olması Merkez Bankası’nın itibarında yaşanan erozyonu hızlandırdı.

O aşamada, eski hedeflerde ısrar edip olmayacak duaya amin demek vardı. Bir başka seçenek enflasyon hedefini daha gerçekçi düzeylerde belirlemekti. Merkez Bankası doğru bir yaklaşımla ikinciyi seçti. Ama, yenilginin kabulü olduğundan, enflasyon hedefinin yukarı yönde değiştirilmesi Merkez Bankası’nın itibarını biraz daha zedeledi.

DAHA HASSAS

Taze başlangıç yapmak gerekliydi. Ama, eriyen itibarı yeniden kazanmak için, nedeni ne olursa olsun, yanlış yapma lüksü de kalmamıştı. Yılın ikinci Enflasyon Raporu, ama daha çok da son rapor bu kaygıları çok daha fazla içeriyor.

Son dönemde enflasyonun yükselmekte olduğunu Merkez Bankası kendi dışındaki etkenlere bağlasa da, enflasyonun yükselmekte olduğuna sessiz kalmaması gerektiğinin bilincinde. Geçen yılın son çeyreğinde sergilenen "cengaver" tutum bırakılmış görünüyor. Para politikasında sıkılaştırma da bundan kaynaklanıyor.

Döviz kurlarından enflasyona geçişin önemi giderek daha fazla vurgulanıyor. Özellikle, yılın ilk dört ayında yaşanan enflasyon artışında döviz kurlarındaki eğilime vurgu yapılıyor. Bu bakış açısı, Merkez Bankası’nın döviz kurlarındaki gelişmelere karşı çok daha hassa hale geldiği izlenimi veriyor.

Diğer kuruluşlar gibi, çeşitli varsayımlar altında Merkez Bankası da enflasyon tahminleri üretiyor. Çok doğru olarak, bu tahminleri, varsayımların çok fazla ayrıntılarına girmeden, kamuoyu ile paylaşıyor. Yılbaşından bu yana Merkez Bankası bu yıl sonu için tahminleri hep yukarı yönde güncelledi. Son güncellemeye göre, enflasyon tahmini tek haneden yüzde 10.6’ya yükseltildi.

Gelecek yılın güncellenmiş enflasyon hedefi (yüzde 7.5) göz önüne alındığında, para politikasında biraz daha sıkılaştırmanın gerekli olduğu ortaya çıkıyor. Merkez Bankası, petrol ve diğer emtia fiyatlarında aşağı yönde dramatik bir gelişme olmadığı sürece, yılın geri kalan kısmında para politikasını sıkılaştırmaya devam edecek gibi görünüyor.

DAHA HEDEF ODAKLI

Enflasyon Raporu’ndan edinilen genel izlenim Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini geçmişe göre bu kez çok daha öncelikli gördüğü. Enflasyonu artırabilecek nedenler kendi dışında dahi olsa, para otoritesinin sessiz kalmayacağı açıkça ilan ediliyor.

Raporda, "... (dışsal) riskler gerçekleştiği takdirde, para politikası enflasyon hedeflerinden sapmayı en aza indirgemeyi amaçlayacaktır" denerek çok doğru bir yaklaşım sergileniyor. Kaybolan itibar ancak bu şekilde yeniden oluşturulabilir. Eğer gelişmeler çerçevesinde, Merkez Bankası çok tutucu davranmışsa, "enflasyonun hedeflere daha çabuk ulaşması" söz konusu olacaktır. Fiyat istikrarını var oluş nedeni gören bir para otoritesi ancak böyle davranabilir.
Yazarın Tüm Yazıları