İddianame nihayet açıklanacak

13 ay bekledik. Olmadı. Başbakan iki hafta önce açıklanacağını söyledi, yine olmadı, geçen cuma açıklanacak dendi, bir kez daha olmadı. İnşallah en son açıklandığı gibi Ergenekon Soruşturması’nın iddianamesi yarın açıklanacak.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, iddianamenin kabul edilmeden açıklanmasının hem yasalara, hem de kendi koyduğu yasağa aykırı olduğunu söyledi ama hepimiz can kulağı ile iddianameyi bekliyoruz.

Ben de birçok insan gibi iddianamenin kamu vicdanında kabul görecek seviyede güçlü olmasını istiyorum.

Bu ülkede her dönemde darbelere bel bağlayan kendini bilmezlerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Askeri cihete yakın duran bazı sivil-asker kişiler her dönemde gidişatı beğenmedikleri anda silaha sarılmaya kalkarlar. Zira, bu ülke darbelere alışık bir ülkedir.

* * *

Tutuklanan iki emekli general de ama görev başında iken, ama emekli olduktan sonra demokrasiye saygı duymadıklarını çeşitli vesilelerle belli etmişlerdir.

Eğer Türkiye darbeler tarihine son sayfayı koyacak ise, bu iddianame somut deliller ile durum tespiti yapmak zorundadır.

Temennim, darbeler tarihinin son bulmasıdır.

* * *

Tersine, kamu vicdanında kabul görmeyecek iddialar ile dava açılırsa bu durum:

i) darbe heveslilerinin ekmeğine yağ sürecek,

ii) yargı büyük yara alacak,

iii) hükümet çok kötü yıpranacaktır.

* * *

Ben medyaya yansıyan soruşturmayla ilgili haberlerden yola çıkarak iddianamenin ciddiyeti hakkında şüphelere düştüm ve bu şüphelerimi birkaç makalemde çeşitli sorular sorarak dile getirdim.

Bendeki kanaat; soruşturmanın genellikle doğru kişilere yöneldiği ama bazı kişilerin siyasi mülahazalarla soruşturmayı etkileyerek sulandırdığı yönünde idi.

Dilerim, daha önce medyaya sızmış "haberler", medyadaki bazı hokkabazların yaydığı uydurma dedikodular olmaktan öteye gitmez.

* * *

Çeşitli makalelerimde çeşitli sorular sordum ama bu davada iki mesele benim aklımı çok kurcalayacak.

1) Darbe günlüklerinin sahibi olduğu iddia edilen Özden Örnek de bir şekilde davaya katılacak mı? İlgili savcılarda günlüklerin sahte olduğu kanaati yerleştiği için mi Örnek şu ana dek soruşturulmadı? Günlükler sahte ise bunun nasıl tespit edildiği kamuoyuna açıklanacak mı? Sahte iseler iddianamede günlüklere hiç referans verilmemesi gerekmez mi?

2) Darbeyi önlediği söylenen Hilmi Özkök’ün ifadesine başvurulmayacak mı? Eğer, ifadesinde darbe girişiminde bulunulduğunu söylerse, neden zamanında suç duyurusunda bulunmadığı sorulacak mı? Şu veya bu nedenle darbe girişimini açığa çıkarmamak da suç değil mi?

* * *

Ben bu iki ismin, Ergenekon Davası’nda selamete ulaşmak için kilit isimler olduğunu düşünüyorum ve bugüne dek ifadelerine başvurulmamasını, diğer yadırgadığım noktalar dışında ve fevkinde yadırgıyorum.

Dilerim; iddianame her şeyden önce kamu vicdanını ikna edecek somut delillerle ortaya çıkar ve ülkemizde hepimizin utanması gereken karanlık bir dönem sona erer!
Yazarın Tüm Yazıları