TÜSİAD’dan üç sendika liderine davet ve Kemal Derviş sürprizi

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu’nun (YİK) Mustafa Koç, Tuncay Özilhan, Aldo Kaslowski ve Erkut Yücaoğlu’ndan oluşan başkanlık divanı, Arzuhan Doğan Yalçındağ başkanlığındaki yönetim kuruluyla 19 Haziran’da yapılacak toplantı için paslaştı:

"Türkiye’de bazı tartışmalar temel zemininden çıktı. YİK toplantısında tartışmaları asıl zemine çekecek bir şeyler yapsak."

TÜSİAD’ın eski başkanları ve kurucularından oluşan ’Başkanlar Kurulu’nun tavsiyeleri de dikkate alındı. Perşembe günü gerçekleşecek YİK toplantısında ekonomiye dönük mesajların yanı sıra, Anayasa değişikliği de gündem maddeleri arasına girmeliydi.

Ekonomi konusunda Arzuhan Doğan Yalçındağ ve YİK Başkanı Mustafa Koç’un mesajlarının yanısıra, ses getirecek birisi daha konuşmalıydı. Bu amaçla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş uygun görüldü.

Kemal Derviş’e "TÜSİAD YİK toplantısında konuşur musun?" daveti çıkarılırken önce geçmiş hatırlandı: "Kemal Derviş, 2001 krizi sırasında Türkiye’ye dışarıdan bakan olarak geldi. Kamu borçlanma yapısı ve bankacılık sektörünün yeniden yapılanmasında çok önemli adımlar atılmasına yol açtı. AKP ilk iktidar döneminde Derviş’in çizdiği yolda yürüdü, başarılı da oldu."

Sonra bugüne dönüldü: "Hükümet bir yandan Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) kurtulma planları yapıyormuş izlenimi veriyor, diğer taraftan da Avrupa Birliği (AB) ile işler iyi gitmiyor. Yani, Türk ekonomisi açısından iki önemli çıpa eski etkisini kaybedecek görünüyor."

TÜSİAD’ın hem yönetim kurulu, hem de YİK Başkanlık Divanı, Kemal Derviş’in böyle bir dönemde ekonomiye dönük vereceği mesajların, AKP Hükümeti’ne de bir ölçüde baz oluşturabileceğini öngördü.

Derviş’e çıkardığı davete olumlu yanıt alan TÜSİAD, bu seferki YİK toplantısında bir ilke daha imza atmayı planladı. Türkiye’de işçileri temsil eden üç büyük konfederasyonun başkanları da YİK’e katılmalıydı.

Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi ve Hak-İş Başkanı Salim Uslu’yu tek tek aradı, perşembe günkü YİK toplantısına davet etti.

Üç büyük konfederasyonun başkanları bir yandan Kemal Derviş’in ekonomiyle ilgili yapacağı önemli açılımları izleyecek, diğer taraftan da kendileri TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu gibi bir platformda kendi mesajlarını da verecekti.

TÜSİAD bununla da yetinmedi, mesajlar verilirken "sivil toplum" ağırlığının daha da fazla hissedilmesini sağlamak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik’i de toplantının önemli konukları arasına kattı.

"Sivil toplumdan ortak mesaj" denince çoğunlukla TOBB’un önderliğinde gerçekleşen buluşmanın değişik bir versiyonu bu perşembe günü TÜSİAD’ın YİK toplantısında gerçekleşecek...

Arzuhan Doğan Yalçındağ, Mustafa Koç, Rifat Hisarcıklıoğlu, Tuğrul Kudatgobilik, Mustafa Kumlu, Süleyman Çelebi ve Salim Uslu’nun birlikte vereceği görüntü, ’sivil toplum’dan yepyeni bir mesaj olarak ortaya çıkacak... TÜSİAD tarihinde ilk kez YİK toplantısı kapılarını sendika başkanlarına açmış olacak. Üç sendikanın başkanı, YİK’te sadece dinleyici olmayacak, konuşma da yapacak. Bakalım özenle verilecek mesaj, adresini bulup, etkisini gösterecek mi?

Anayasa değişikliğini doğru konuşalım ekonomide ’petrol yükseliyor’a sığınmayalım

TÜSİAD’ın 19 Haziran’da gerçekleşecek Yüksek İstişare Kurulu toplantısında şu iki önemli nokta üzerinde durulacak:

"Dünyada petrol ve gıda fiyatları yükseliyor. Bu ortamda elimizden bir şey gelmiyor" demek çözüm değil. Doğru çözümler üretip, devreye almak gerekiyor.

İkinci AKP iktidarının devreye girdiği ilk günlerde hükümet Anayasa değişikliğini ön plana çıkardı. Bu doğru bir adımdı. Ancak, sonrasında tartışma temel zemininden kaydı, türbana gömüldü. Anayasa değişikliğini yeniden doğru zeminde konuşmanın zamanı geldi.

AKP, kapısına kilit vurulması olasılığına karşı formüller üzerinde dururken, kendine çıkış noktaları ararken, Anayasa değişikliği tartışmasını ’doğru zemin’e taşımaya pencere açar mı?

Anketten ’bekle gör’ diye çıkıyor

YKM’nin patronlarından ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) eski başkanlarından Saruhan Tan’la Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) ’yaza merhaba’ buluşmasında karşılaştık. Piyasanın durumunu sordum, yaptırdıkları anketi örnek gösterdi:

"Tüketicilerden, ’Siyasi gerginlik var, bu ortamda param olsa da harcamam’ yanıtı alıyoruz. Böyle bir yanıta ilk kez rastlıyorum."

Tüketici böyle davrandıkça, perakendeci kıvranıyor...
Yazarın Tüm Yazıları