IMF anlaşması olmadan bu hedefler tutmaz

MERKEZ Bankası bence çok büyük bir hata yapıp, enflasyon hedeflerini değiştirdi.

Bugünkü koşullarda, belirlenen yeni hedeflerin tutturulması hemen hemen imkansız.

Üstüne üstlük "hedef" kavramı da iyice aşınacağı için, Merkez Bankası bu hareketiyle, önümüzdeki yıllar için de sağlıklı bir "enflasyon hedeflemesi" yapmayı iyice zora sokmuş oldu.

Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin değiştirilmesine karşı olduğunu biliyoruz.

Defalarca başkanın kendisi hedef değiştirmenin kredibiliteyi zora sokacağını söylemişti.

Dün kamuoyuna sunulan mektup, açıkcası beni hayal kırıklığına uğrattı...

Merkez Bankası ya piyasalardan gelen baskılara dayanamadı ya da hükümetten gelen baskılara...

Her iki koşulda da, birilerinin sözüne uyarak yanlış yapmış oldu.

IMF Ankara Temsilci ile daha iki hafta önce yaptığımız sohbette, IMF’in açık açık hedefin değiştirilmesine karşı olduğunu, hedef değiştirmenin getireceği sakıncaların ve belirsizliklerin bilinemediğini söylemişti.

Şimdi gelinen noktada duruma bakacak olursak; bu hedeflerin tutturulmasının mevcut şartlar korunduğu takdirde imkansız olduğunu düşünüyorum.

Bu yenilenen hedeflerin tutturulması için bugünkü şartlarda yapılması gereken tek şey IMF’yle yeni bir stand-by anlaşması yapmak..

IMF’le stand-by anlaşma yapmadan bu işin çözümlenme imkanı vardı ama önceki günkü hedef değiştirme açıklamasından sonra, artık bu çok zor.

Eğer hükümet kapsamlı, iç ve dış piyasalara güven verecek bir program hazırlayıp, ardından bu hedef değişikliklerini yapsaydı, yeni hedeflerin tutturulma imkanı olabilirdi.

Ancak arkasında hiçbir program olmadan, üstüne üstlük hükümetin en popülist döneminde yeni hedefler açıklamak, gerçekleşmeyeceğini bile bile hedef açıklamak anlamına geliyor.

Buradan çıkışın tek yolu ise bu hedeflere itibar kazandırmaktır, bunun için de IMF’in desteğine ihtiyaç var.

Hükümetin şu anda böyle bir stand-by anlaşmasına yanaşmayacağı anlaşılmışken, Merkez Bankası hedef değiştirerek çok büyük bir hata yapmıştır...


MERKEZ, HÜKÜMETİN BAŞARISIZLIĞINA ORTAK OLDU
Merkez Bankası, kamuoyuna da açıkladığı, hükümete gönderdiği mektupta, yüzde 4’lük enflasyon hedefine ulaşmanın uzun süre alacağını, enflasyon hedefinin de "çıta" özelliğini yitirdiğini vurguladı.

Mektupta, önümüzdeki 3 yıl için yüzde 4 olan yıllık enflasyon hedefinin 2009’da 7.5, 2010’da 6.5 ve 2011’de de 5.5 olması önerildi.

Yeni açıklanan hedeflerin de birkaç ay sonra çıta olmaktan çıkabileceğini söylemeliyiz.

Enflasyon hedeflemesi uygulamasının önemli bir yara aldığı, bunun da ötesinde enflasyonla mücadelede hemen hemen 5 yıl geriye dönüldüğü açık. Merkez Bankası’nın mektupta, değişiklik için temel ağırlığı küresel arz şoklarına bağladığını görüyoruz.

Bizce bu tek sebep değil.

Çünkü 6 ay öncesinden hazırlanacak bir kapsamlı programla, mali disiplin daha da sıkılaştırılarak, eski hedeflere ulaşmak mümkündü.

Yani enflasyonla mücadelede kaybedilen bu zeminde, kapatma davası gibi siyasi nedenlerin etkisi bir hayli küçük.

Dolayısıyla da bu başarısızlık hükümetin başarısızlığıdır bunun adını koymak gerekir.

Şimdi Merkez Bankası kamuoyuna açıkladığı bu mektup ile birlikte, hükümetin başarısızlığına ortak olmuş sayılacak.

Şu kadarını söyleyelim ki; Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon hedefini değiştirerek, daha doğrusu kapsamlı ve kredil bir programın parçası olmadan enflasyon hedefini değiştirerek, meslek hayatının belki de en büyük hatasını yaptı...

Sağladığı itibarı çok büyük bir tehlikeye atmış oldu ki Merkez Bankası böyle bir risk almaz.
Yazarın Tüm Yazıları