İmalat sanayiinde üretim artışı iyi ama yavaşlıyor

YILLIK ortalama bazda imalat sanayi üretimi 2003 ve 2004 yıllarında yüzde 10 civarında artmıştı. 2005 yılı ve sonrasında imalat sanayi üretiminde büyüme ivmesi düştü. Son verilere göre, yıllık ortalama imalat sanayinde üretim artışı mart ayı itibariyle yüzde 4.4 oldu.

Dış ticaret verilerine bakarak imalat sanayi üretimi hakkında bir fikir sahibi olmak giderek güçleşiyor.

Üretim artışı düştüğü halde, petrol hariç ara malları ithalatındaki artışta kayda değer bir azalma gözlenmiyor.

Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde imalar sanayi üretim artışındaki düşme devam etse dahi, ithalat artışında önemli bir yavaşlama olmayabilir.

SEKTÖRLER

Yılın ilk üç ayında imalat sanayi üretim artışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 oldu.

Geçen yıl aynı bazda üretim artışı yüzde 8.5 olmuştu.

Yılın ilk üç ayında tekstil, giyim eşyası ve deri sektörlerinde üretim (toplam imalat sanayi üretimindeki ağırlıkları yüzde 17’nin üzerinde) geçen yılın aynı dönemine göre düştü.

Buna karşılık, yılın ilk üç ayında taşıt araçları üretimi yüzde 35 artarken, elektrikli makine üretimi yüzde 22’ye yakın arttı. Mobilya üretimindeki artış da aynı dönemde yüzde 18’i geçti.

Radyo-TV üretimi 2006 yılının başından bu yana bir düşüş eğilimi içinde.

Türkiye’nin önemli ihracatçı sektörlerinden biri olan bu alanda üretim düşüşü yılın ilk üç ayında yüzde 14.5 oldu. 2005 yılının eylül ayında 481 olan üretim endeksi bu yılın mart ayında 189 oldu.

Yani, Radyo-TV üretimi azamiye çıktığı noktadan yarıdan fazla düştü.

Toplam sanayi üretimi içinde en istikrarlı sektör hiç kuşkusuz elektrik üretimi.

İmalat sanayi üretiminde eğilim nasıl olursa olsun, elektrik üretimi belli bir hızda artmaya devam ediyor.

İmalat sanayi üretiminin ortalama yıllık yüzde 10 civarında arttığı 2003 yıllarında elektrik üretimi aynı bazda yüzde 6-8 aralığında artıyordu.

İmalat sanayi üretimi 2005 yılıyla beraber ortalama yüzde 5-6 civarında artış gösterirken, elektrik üretimindeki artış yüzde 8-9 civarına yükseldi.

Son yıllarda toplam sanayi üretimindeki artışın imalat sanayindeki üretim artışından yüksek olmasının ana nedeni de elektrik üretimindeki hızlı artış oldu.

MİLLİ GELİR

İmalat sanayi üretimindeki artışların giderek göreli olarak daha az katma değer yaratan üretim alanlarından kaynaklandığı tezini savunmak çok yanlış olmayacaktır.

Bu şartlarda, sanayi üretiminin, artmasına rağmen, milli gelire göreli olarak daha az katkı yapacağı açıktır.

Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde milli gelir büyümesinin göreli olarak daha fazla tarım ve hizmetler sektörünün katkılarıyla gerçekleşmesi beklenmelidir.

Son iki yıldır milli gelir bazında tarım sektörünün performansı çok kötü oldu.

Tarım sektörü 2006 yılında yüzde 1.3 büyürken, 2007 yılında yüzde 7.3 küçüldü.

Bazı tarım ürünlerinde üretim düşebilse de, bu yıl tarım sektöründe yüksek bir büyüme kaydedilmesi çok büyük bir olasılık.

Sanayi sektörü üretiminin milli gelir büyümesine katkısı bu yıl azalırken, tarımdan çok ciddi bir katkı beklenebilir.
Yazarın Tüm Yazıları