Sorunlu komiser Olli Rehn

OLLI Rehn, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri (AB Hükümeti’nin Genişlemeden Sorumlu Bakanı), ama aslında "Hal ve Gidiş’i Sıfır" (Zéro de conduite) olan sorunlu bir politikacı. Yeteneksiz ve sıradan! Saygısız ve pervasız!

Bu kadar övgü yeter de artar bile!

AKP amigosu

Star Gazetesi gururdan ürpererek bir manşet atmış: "SAĞIR SULTANLAR! AB Komiseri Rehn, laiklik karşıtı odak olduğu iddiasıyla kapatma davası açılan AK Parti için ’Şeriat istemediklerini sağır sultan bile biliyor’ dedi." (08.05.05)

Aynı tarihli Zaman Gazetesi’nin manşeti biraz değişik: "Ak Parti’nin gizli ajandası olmadığını sağır sultan bile biliyor."

Ha biri, ha öteki, sonuçta AKP amigoluğu yapıyor Sorunlu Komiser!

Ama Anayasa Mahkemesi AKP’yi kapatacak olursa mars olacak muhterem Olli Rehn!

Kapatma kararından sonra AKP İslamcıları sokak gösterisi yapacak olursa, bakarsınız, üzerinde "Anasaya Mahkemesi’nin kapatma kararına hayır! yazan bir pankart ile yürüyüşe de katılır bizimki. Öylesine angaje ki başka bir "Hal ve Gidiş" beklenemez artık!

Fransızlara sor

Olli Rehn,
Milliyet yazarı Semih İdiz ile yaptığı söyleşide siyasal ufkunun ne denli kapalı (aslında "ufuksuz" olduğunu) kanıtlıyor ve "Normal bir Avrupa ülkesinde şiddete bulaşmamış veya ırkçılık veya terörizmi teşvik etmeyen partileri kapatma gibi bir ádetimiz yok. Bu konuda tabii ki fikrimizi söyleyeceğiz. Sonuçta aday olan bir ülkeden söz ediyoruz. Onun için gelecekte üye olacak bir ülkede yaşananlara kayıtsız kalamayız" buyuruyor.

Şimdi Olli Rehn ile ağız dalaşına girecek değiliz. Ama şu soruyu soracağım:
Hangi Avrupa ülkesinde o ülkenin anayasasının temel ilkeleriyle çelişen, o ilkelere (söz ve eylem ile) düşmanca davranan siyasal parti var, böyle bir parti iktidarda olabilir mi, orada kalabilir mi?

Elimin altında anayasası olduğu için Fransa’yı örnek gösterebilirim: Fransa’da anayasanın 1. maddesini değiştirmek isteyen siyasal parti var mı?

Yok!

Avrupa’da bu türden partiler bulunmadığı için kapatma koşulu olarak "şiddet, ırkçılık ve terörizm" aranıyor.

Bir Fransız siyasetçiye soralım bakalım, Fransız anayasasının 1. maddesini değiştirmeyi istemek şiddet, ırkçılık ve terörizmi içerir mi içermez mi? "İçerir!" diyecektir.

Öğrenmemek ayıp

Bir de ombudsmancılık çıkarmışlar. Kamusal alana işemek ombudsmana gider ama bir ülkenin kuruluş felsefesinin ve anayasasının temel ilkelerinden biri ombudsmanlık olamaz! "Ombudsman" dediklerine bakmayın, bu kimse hayvan pazarında alıcı ile satıcıya el sıkıştıran "cambaz"dan farklı değildir.

Sorunlu Olli Rehn, Türkiye’de koskoca Anayasa Mahkemesi varken, ülkenin temel sorunlarının bir at cambazına emanet edilmesini istiyor.

Son cümle: Laikin aşırısı ve liberali yoktur. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp! Olli Rehn de Henri Pena-Ruiz’in "Qu’est-ce que la la’cite" adlı kitabını okumalıdır. Sonra, aynı yazarın "Dieu et Marianne, Philosophie de la la’cite"sini okuyabilir.

Okumak iyidir!
Yazarın Tüm Yazıları