Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Kız öğrenci yurtlarına ilgi

YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın, üniversite kontenjanlarını yüzde 25 artırma planını açıkladığı şu günlerde CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu da öğrenci yurdu sayısındaki artışı merak etmiş.

Çerçioğlu’nun son on yıldaki artışla ilgili soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ayrıntılı bir yanıt vermiş.

Yanıt, AKP ile önceki dönemin hükümetleriyle özel sektör yatırımları konusunda ilginç bir tablo ortaya koyuyor.

Cemaatlerin yüksek öğrenim öğrenci yurtlarına ilgisinin de sık sık konu edildiğini düşündüğümüzde rakamların farklı şekillerde okunması mümkün.

Talep yarısı dahi değil

YURT-KUR’un yaptırdığı yurtlara bakalım öncelikle. 1998 ile 2002 sonu arasında YURT-KUR, 48 yeni kız öğrenci yurdu ile kapasiteyi 19 bin artırırken, aynı dönemde 38 yeni yurt sayesinde 16 bin 300 erkek öğrenciye daha barınma olanağı sağladı.

AKP döneminde ise kız öğrenciler için 29 yurtla 9 bin 600 kapasite artışına gidilirken, erkeklerde 24 yurtla ancak 8 bin 650 ilave yapılabildi.

Bu rakamlara baktığımızda, her alanda icraatını 85 yıllık cumhuriyet döneminin toplamı ile kıyaslayan AKP’nin, yüksek öğrenim öğrenci yurtlarında önceki beş yılla dahi yarışamadığını söyleyebiliriz.

Buna karşın aynı iki dilimde özel yurt sayısındaki artış dikkat çekici.

AKP öncesi 5 yılda 147 kız öğrenci yurdu ile 17 bin kapasite artışı sağlandı; ama barınan öğrenci sayısı 10 bin 600’de kaldı.

2008’in ilk dört ayı da dahil, sonraki beş yılda ise 37 bin 200 kapasiteli 377 yurt yaptırılırken barınan kız öğrenci sayısı 16 bin 700 oldu.

Erkek öğrencilere baktığımızda da ilk beş yıllık dilimde durum şu: 114 yurt, 12 bin 100 kapasite, 7 bin 500 barınan öğrenci.

AKP döneminde ise 282 yurt, 28 bin 850 kapasite, 11 bin 500 barınma.

YURT-KUR yurtlarının aksine, özel yurt sayısında, kapasitenin yarısı dahi dolmasa da özellikle son üç yılda büyük artış yaşandığını görüyoruz. Tabii kár/zarar hesabına göre isteyen yurt açabilir; ancak talebin düşüklüğüne karşı yüksek arzı nasıl açıklamalı?

Hem de kız öğrenciyi hedefleyenlerin çok daha fazla olduğu ortadaysa.

Türban serbestisi geldiğinde, kız öğrenci yurtlarında "toplu mahalle baskısı" olacağını düşünenlerin çokluğunu da göz önünde tutarsak konuyla ilgili yorumlar ve sorulara yanıtlar daha ilginç olabilir.

Teşekkürler, yine kükredin

Bize bu yıl da büyük mutluluk yaşatan Cimbom’a teşekkürler. Şampiyonluk maçında Ali Sami Yen’deki şanslı taraftarlardan biriydim. Törenleri de sahaya orta uzaklıkta izleyenler arasında olduğum halde kafes içinde tur attırılan aslanı ben göremediysem çoğu taraftar da görmedi.

Gördük veya görmedik; ama bu projeyi şık bulduğumu söyleyemem. Kafesin bir kanadına yapışıp duran zavallı aslana yapılan eziyetti.

Sahadaki 11 aslan kükremiş zaten, buna ne gerek vardı ki? Daha çok siyaset yazan biri olarak, futbol sahasında, iki günlük Futbol Federasyonu Başkanı’nın ve onunla bağlantılı olarak Başbakan Erdoğan’ın yuhalanmasını duymak benim için ilginçti.

Ama Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de yuhalanması çok çarpıcıydı.

Bu yuhalamalar her üç isme de mesajlar içeriyor olsa gerek.
Yazarın Tüm Yazıları