Batı filolojilerinin 75. yılı

İSTANBUL Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Alman Dili ve Edebiyatı bölümleri iki gün süren Batı Filolojilerinin 75. Yılı sempozyumlarıyla yalnız bu birimlerin kendi içlerindeki önemini tartışmadılar, irdelemediler, Batı filolojilerinin Türk edebiyatına, eleştirisine katkısını da konuştular.

10 Nisan 2008 Perşembe günü 10.30’da başlayan sempozyum, 11 Nisan Cuma akşamı saat 19.00’da kapandı.

Toplantıyı düzenleyen iki addan söz etmem gerekir; Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Nedret Öztokat ve Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Şeyda Ozil.

Program káğıdında hoşuma giden bir alçakgönüllülük dikkatimi çekti.

Katılanlar öğretim üyesiydi, hepsinin de unvanları vardı, ama hiçbirinin unvanı yazılmamıştı.

Elbette tebliğler, konuşmalar bizim Batı filolojilerimiz açısından çok önemli. Uluslararası bir bilgi kazanımı. Bunlar öğrencilerine, çalışmalarına, bizlere yansıyacak.

TÜRK EDEBİYATI AÇISINDAN ÖNEMİ

Son gün konuşma başlığı, Batı Filolojileri ve Türkiye’de Edebiyat, Eleştiri ve Çeviri Çalışmaları idi.

Filolojilerin eleştiri tarihimize, çeviri çalışmalarımıza katkılarını sıraladığımda, çok önemli, verimli olduğu kanısına varırsınız.

Çünkü filolojiler, sadece üniversite dershanelerindeki çalışmalarıyla yetinmemişler, dışarıyla da bağlantı kurmuşlardır. Böylece üniversite sınırlarının dışına çıkmış, yalnız bölümün öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin tekelinde kalmamıştır bilgiler.

Dün benim de katıldığım konuşmada okuduğum listeye bakınca, ben dahi geçmişten bugüne geniş bir bibliyografya oluştuğunu fark ettim.

Günümüzde okuduğunuz, bildiğiniz birkaç adı yazmalı.

Berna Moran, Adnan Benk, Mina Urgan, Akşit Göktürk, Memet Fuat, Tahsin Yücel, Gürsel Aytaç, Cevat Çapan, Yıldız Ecevit.

Yukarıdaki adların başka edebiyat türlerindeki önemli yapıtlarına değinmiyorum.

Türk yazarları hakkında yazdıklarıyla, denemeleriyle, kuramsal çalışmalarıyla Türk edebiyat eleştirisini kendi geleneği dışındaki kaynaklarla zenginleştirdiler.

Elbet bu listede Halide Edip Adıvar, Vahit Turhan, Özcan Başkan, Berke Vardar, Ayşegül Yüksel, Ataol Behramoğlu, Egemen Berköz, Fatih Özgüven, Seyhan Erözçelik unutulmadı.

* * *

FİLOLOJİLER 75 yıldır Türk edebiyatını besleyen çalışmalar yapıyor. Bu sempozyum bu gerçeği bir kez daha kanıtladı, gündeme getirdi.
Yazarın Tüm Yazıları