CHP’ye yepyeni bir aday: Umut Oran

UMUT Oran, CHP’nin nisan ayı sonunda yapılacak genel kurulunun sürpriz genel başkan adayı. Kendisiyle bu hafta sonu tanıştım.

45 yaşındaki bir insanın büyük bir medeni cesaretle CHP gibi Türkiye’nin en köklü partisine aday olması, benim için çok çekici bir konudur ve Oran’la bu hevesle görüştüm.

Çok genç bir nüfusa sahip Türkiye’de aynen iş hayatında olduğu gibi siyasette de genç insanların etkin rol alması gerektiğini düşündüğümü bu köşede defalarca beyan etmiş bir kişiyim. Hatırlayanlar bilirler, DP’nin genel kurulunda 1969 doğumlu Süleyman Soylu’nun genel başkanlığını da teşvik etmiştim, hali hazırda da genel başkan olarak performansını yakinen takip ediyorum.

Ben siyasette ihtiyarlar döneminin bitmesi gerektiğine iman etmiş bir kişiyim ve AKP’nin başarısının bir nedeninin de genç kadrolarının dinamik yapısı olduğuna inanıyorum.

* * *

Umut Oran, 1963’te doğmuş. Orta ve lise öğrenimini Saint-Benoit Lisesi, yüksek öğrenimini Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamlamış. İş hayatına Koç Holding’in tekstil şirketi Bozkurt Mensucat’ta başlamış ve 1992 yılında kendi şirketi Domino Tekstil Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret AŞ’yi kurmuş. Hazır giyim sektöründe ihracata yönelik faaliyet gösteren Domino Tekstil 1997 yılında Bolu’da kendi entegre dikim fabrikasını, 2004 yılında da Seben şubesini açmış. Oran, Şubat 2002’den 2005 yılı başına kadar TGSD’de (Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış. Avrupa Hazır Giyim Sanayicileri Başkanlığı görevini de sürdüren Oran, 2002’de de Dünya Hazır Giyim Federasyonu’nun başkanı olmuş, bu görevini Aralık 2003’te sona erdirmiş.

Umut Oran yönetimindeki TGSD tarafından yürütülen "Anadolu’da Yatırımı ve İstihdamı Teşvik Projesi", Ekim 2002’de Dünya Gazetesi’nin "İhracat Temelli Bölgesel Kalkınma Projesi Ödülü"nü, Platin Ekonomi ve Aktüalite Dergisi’nin "Sosyal Sorumluluk Ödülü"nü, Junior Chamber Türkiye tarafından düzenlenen "Türkiye’nin En Başarılı Genci Yarışması 2003" yarışmasında, "İş Dünyası, Ekonomi ve Girişimcilik Ödülü"nü almış.

Halen TOBB Türkiye Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayii ve ayrıca Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı.

* * *

Umut Oran genç yaşına rağmen bir sürü ödüllü başarıyı özgeçmişine sığdırmış. Çok dinamik bir yapısı olduğu her halinden belli oluyor. Siyasette doğrudan tecrübeye sahip değil ama çalıştığı çok sayıda sivil toplum kuruluşu (STK) sayesinde Anadolu’da muazzam bir ilişki ağına sahip. Zaten onu STK çalışmalarında tanıştığı Anadolu insanları siyasete teşvik etmişler.

Yaptığımız sohbette gördüm ki dünyayı yakinen takip ediyor, kurduğu beyin fırtınası gruplarıyla birlikte sosyal demokrasinin 21. yüzyıl koşullarına uyum göstermesi için kafa yoruyor. Sosyal demokratların Türk insanını bütünüyle kucaklaması ve dünyaya entegre etmesi için projeler üretiyor. Parti içi demokrasiyi ısrarla vurguluyor.

Benim açımdan en önemli vasıflarından birisi, ay sonundaki genel kurulda ne netice alırsa alsın, siyaseti bir maraton yarışı olarak görmesi ve stratejilerini buna göre ayarlaması.

Ben gözlerinde kolay kolay pes etmeyecek bir enerji hissettim.

* * *

Tabii ki CHP’nin genel başkanının kim olacağına 26-27 Nisan tarihlerinde CHP Genel Kurul delegeleri karar verecekler. Hem partilerinin, hem de ülkelerinin nereye gideceğini onlar tayin edecekler. Alacakları kararın sorumluluğunu da onlar taşıyacaklar.

Dilerim, CHP delegeleri Umut Oran’ın görüşlerini ve önerilerini dikkatle izlerler!
Yazarın Tüm Yazıları