Bush’un ipi

KONUNUN uzmanı olmadığınızı bilseniz de bazen zorlanırsınız. NATO’nun 3 ve 4 Nisan tarihlerinde (dün ve bugün) yapılmak üzere Bükreş’te düzenlenen toplantısını değerlendirmek bizim için itiraf edelim ki biraz öyle.

Ama ABD Başkanı Bay George W.Bush’un Bükreş’teki konuşmasının bizim ele alacağımız bölümü, "uluslararası ilişkiler" uzmanlığı gerektirmeyecek kadar açık.

Başkan’ın, ittifak üyesi ülkelerden Afganistan’da 7 yıldan beri Taliban ve El Kaide ile savaşan 47 bin NATO askerini takviye için yeni birlik göndermelerini istediği bildiriliyor.

Buraya kadar Başkan’ın sözlerine "beklenen bir talep" diye bakmak mümkün. Ama o daha ileri gitmiş. El Kaide’nin başı Usame bin Ladin’in ele geçen son bir görüntü kaydında Avrupa’yı tehdit ettiğini anımsatarak, "İttifakımız kararlılığını sürdürmeli ve mücadeleyi sonuçlandırmalı. Eğer bunu yapmaz da Afganistan’daki teröristleri yenmezsek onları kendi topraklarımızda göreceğiz. Bunun bedelini buradaki ve Kuzey Amerika’daki masum siviller ödeyecek" demiş.

Özetle Hürriyet’in dünkü manşetinde ifade edildiği gibi, Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelere, "Ya Afganistan’a asker gönderin yahut kendi toprağınızda meydana gelecek 11 Eylül’e katlanın" diyor.

Bu sözleri ele almadan belirtelim:

Bugünkü hükümetin Afganistan’a "muharip asker" göndermeme, gerekirse orada bulunan ve çatışma bölgesinden uzakta görev yapan 750-800 askerin sayısını bir miktar artırmakla yetinme politikası yerindedir. Çünkü Afganistan’daki ABD çıkarlarını korumak için Türkiye’nin bir tek Mehmetçiği bile riske atmasını savunmak mümkün değildir.

Bush’un tehdit içeren sözlerine ve özellikle "11 Eylül" türü tehlikeyi göstermesine gelince...

George W.Bush bugün sözlerinin inanılırlığı kalmamış biridir. Sözlerine inanılmamasının en açık nedeni, National Intelligence Estimate (NIE) isimli kuruluşun 24 Haziran 2003 tarihli Hürriyet’te yayınlanan rapor özetine göre, 11 Eylül 2001 tarihli terör eylemi ardından başta Başkan Bush olmak üzere ABD ileri gelenlerinin dünya kamuoyuna tam 935 adet yalan söylemiş olmalarıdır.

Bu 935 yalanın 259’unun bizzat Başkan Bush’a ait olduğunu da aynı kaynağa dayanarak aktaralım.

O kaynak güvenilir değil diyebilirsiniz diye, "Yaşanabilir Bir Dünya Konseyi" (Council For a Livable World) isimli kuruluşun 9 Ekim 2003 tarihli raporunda, Bush yönetiminin Irak’la yapılacak savaşın insanca ve para olarak maliyeti dahil pek çok tahmin ve beyanının tamamen palavra olduğunun ortaya çıktığı ileri sürüldükten sonra denenleri aktaralım:

"Bu beyanlar Bush yönetimi içindeki uyumsuzluklardan çok daha fazlasının söz konusu olduğunu ortaya koyuyor. Bush yönetimi, sistemli olarak halka başka şey söyledi ama tamamen başka şey yaptı. Üstelik bu nedenle sorumluluk üstlenmediği gibi özür dilemeye de gerek duymadı."

Gördüğünüz gibi Bay Bush öyle ipiyle kuyuya inilebilecek bir kişi değildir. Aklı olanın yapacağı, görev dönemi bitinceye kadar sabretmek ve ne yapılacak, neye söz verilecekse onu bir sonraki ABD Başkanı ile konuşmaktır.
Yazarın Tüm Yazıları